Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Rebranşările plătite de la bugetul local, mult prea scumpe: 40.000 de euro pentru un singur bloc

După mult trâmbiţata campanie de rebranşare gratuită la reţeaua de termoficare a Braşovului, autorităţile locale au făcut public care este şi efortul financiar pentru o astfel de investiţie. Astfel, rebranşarea unei scări de bloc de pe strada Mircea cel Bătrân nr. 45, (care are în total 44 de apartamente, din care 35 s-au branşat efectiv la reţeaua Tetkron) a costat furnizorul 40.000 de euro, după cum a precizat viceprimarul Răzvan Popa.

Această rebranşare s-a făcut prin montarea a patru coloane verticale pe scara blocului (încălzire tur-retur, apă caldă şi recirculare apă caldă), cu racorduri individuale, robinete de izolare şi contoare de energie termică pentru fiecare apartament. În interiorul locuinţei, instalaţiile sunt identice cu cele folosite de posesorii centralelor individuale, aşa că practic cei 21 de proprietari care aveau centrală personală, prin implementarea acestui sistem, vor beneficia de o sursă dublă de căldură. Totodată, cei care s-au rebranşat au robineţi la intrarea în locuinţă de unde pot opri căldura de la Tetkron în cazul apariţiei unei defecţiuni. Alţi robineţi sunt montanţi lângă centrală, iar de la aceştia, fiecare proprietar poate alege oricând modul de alimentare a caloriferelor din casă, respectiv fie de la sistemul centralizat, fie de la centrala proprie. Tetkron nu a perceput practic nici o taxă de rebranşare pentru braşovenii care au decis să reintre în sistem, singurele cheltuieli fiind cele pentru realizarea instalaţiei din locuinţă.

Costuri mai mici la Tetkron ?!

Potrivit unuia dintre locatari, sistemul centralizat îşi dovedeşte deja avantajele, fiindcă, în primele zece zile de după rebranşare, costul estimat pentru încălzirea apartamentului său cu două camere, dar şi pentru apa caldă, este de doar 30 de lei. În această scară de bloc, fiecare apartament are şi contor individual, astfel că poate fi monitorizat consumul ca şi la gaz. Edilii vor să implementeze în toate blocurile din Braşov acest sistem care oferă posibilitatea fiecărui abonat să plătească exact cât consumă, iar în acest sens vor să obţină anul viitor o finanţare de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Cu banii europeni s-ar putea executa toate lucrările de rebranşare, iar viceprimaul Răzvan Popa  a precizat că ratele pentru credit s-ar putea achita din economiile care se vor face din reducerea pierderior, odată cu modernizarea sistemului de distribuţie.

Comentarii
Loading...