Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Avem baze sportive la standardele FOTE, dar nu avem drumuri

Drumul judeţean care face legătura cu baza de biatlon de la Cheile Grădiştei este plin de gropi, iar autorităţile judeţene s-au mulţumit să pună, în prag de iarnă, câteva „plombe”, care, cel mai probabil, se vor curăţa la prima ninsoare. România riscă să-şi facă astfel o imagine proastă şi să nu mai aibă pe viitor sprijin pentru derularea unor competiţii internaţionale.

Judeţul Braşov are una dintre cele mai moderne baze sportive pentru schi biatlon. Investiţia 100% privată de la Fundata va găzdui probele de schi biatlon din cadrul Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE). Nu la acelaşi nivel se ridică însă, şi drumul judeţean pe care se face accesul către baza sportivă de cinci stele. Dacă raportorii internaţionali ai comitetului de organizare ai FOTE, care se va desfăşura la Braşov în februarie 2013, au fost mulţumiţi de investiţiile pe care le-au făcut autorităţile în bazele sportive unde se vor defăşura competiţiile din cadrul evenimentului, nu aceeaşi părere au avut-o şi despre drumuri.

Drumul privat a fost modernizat, cel judeţean… plombat

Pentru a ajunge la baza sportivă de la Fundata, pe care omul de afaceri braşovean Ovidiu Gârbacea a reuşit să o deschidă cu forţe proprii în anul 2010, trebuie să străbaţi o porţiune de aproximativ cinci kilometri din Drumul Judeţean 112 F, care face legătura între Moeciu de Jos şi Moeciu de Sus, iar alţi cinci kilometri pe un drum privat care face legătura între cele două resorturi deţinute de Gârbacea, Cheile Grădiştei – Cheile Grădiştei Fundata, unde este de fapt baza de biatlon.

Jumătate din drum a fost reabilitat pe banii proprietarului bazei sportive, vara aceasta. Ovidiu Gârbacea a precizat că întreaga lucrare l-a costat 2,5 milioane de lei şi a realizat-o încă de acum trei luni. Lucrarea nu a fost simplă, fiindcă cei cinci kilometri erau practic un drum forestier. Consiliul Judeţean Braşov a încheiat un parteneriat cu Primăria Moieciu pentru a accesa fonduri prin Programul Operaţional Regional pentru a repara bucata de drum, care este distrusă pe mai multe porţiuni. Înţelegerea a fost parafată în luna septembrie prin adoptarea unei hotărâri de către plenul Consiliului Judeţean. După realizarea proiectului tehnic şi stabilirea exactă a costurilor acestei investiţii, autorităţile judeţene au susţinut că se vor propune cu prioritate alocarea din bugetul judeţului pe 2013, a sumelor necesare pentru cofinanţare. De atunci, nu s-a mai adus nici o vorbă despre acest proiect, iar, chiar dacă mai sunt mai puţin de două luni şi jumătate când pe acolo vor trece peste o mie de sportivi, dar şi foarte mulţi şi turişti, nimeni nu se sinchiseşte să ia vreo măsură.

Reputaţia întregii ţări este în joc

Drumul judeţean nu nu a mai fost reabilitat din 2004, iar în urmă cu o săptămână, localnicii aveau impresia că, în sfârşit, a ieşit sorele şi pe strada lor. Câteva utilaje ale unei firme de construcţii şi-au făcut apariţia, dar au peticit pe ici pe colo craterele uriaşe care s-au format încă de anul trecut. Ţinând cont că iarna este mai grea în zonă, şi din experienţa anilor trecuţi, cel mai probabil „plompele” vor dispărea după câteva săptămâni, mai ales dacă va începe îngheţul şi ninsoarea. Cu alte cuvinte, drumul va fii în aceeaşi situaţie deplorabilă şi în februarie 2013. În joc este întreaga reputaţie a României, sportivii şi trutiştii care vor veni de peste hotare pentru acest eveniment urmând să plece cu o imagine neplăcută şi să ne facă antireclamă.

La Festivalul Olipmic al Tineretului European care se va desfăşura intre 16 şi 22 februarie 2013 vor fi prezenti sportivi din 30 de ţări. Aceştia iar aceştia vor face naveta zilnic, între Fundata şi Poiana Braşov, acolo unde va fi amenajat satul olimpic şi vor fi cazaţi. Pe lângă Cheile Grădiştei, probele din cadrul FOTE se vor mai desfăşura în Poiana Braşov, Predeal si Râşnov şi Braşov. Cel mai probabil, sportivii vor fi nevoiţi să piardă timp inutil pe drum. Drumul spre Poiană a fost reparat, iar spre Valea Cărbunării de la Râşnov a fost finalizat încă din vară drumul de legătură, care nu exista până atunci.

Râşnovul era prea aglomerat

Comitetul Olimpic Român a decis să mute probele de schi biathlon, în luna spetembrie, la Cheile Grădiştei, pe o pârtie privată. Primarul Adrian Veştea ne-a declarat că, pentru a aduce această bază sportivă de la Râşnov la normele impuse pentru organizarea FOTE ar mai fi fost nevoie de aproximativ un milion de euro, pe lângă cele 15 milioane deja investite, în baza de sărituri cu schiurile de pe Valea Cărbunării. „Dacă s-ar fi ţinut tot la Râşnov, evenimentul de schi biatlon s-ar fi suprapus peste cel de sărituri cu schiurile. Era nevoie de foarte multe investiţii, trebuia să ne ocupăm foarte mult şi pe partea de organizare, fiindcă numai pentru sportivii de la biatlon ar fi fost necesare vreo 40 de spaţii în care sportivii să-şi ceruiască schiurile plus un spaţiu de conferinţe. Cu o investiţie 100% privată de această pârtie va fi gata în maximum o lună, pentru probele de schi biatlon şi nu se încurcă cu nimic organizarea FOTE”, a explicat Veştea.

Investiţia 100% privată în acest complex sportiv de la Cheile Grădiştei – Fundata depăşeşte 500.000 de euro, la care se adaugă alte câteav milioane de euro pentru construcţia celor 480 de locuri de cazare. Această bază sportivă se întinde pe o suprafaţă de 32 de hectare, iar construcţia s-a derulat pe o perioadă de 3 ani. „Ca profil şi trasee nu este niciuna în România, iar studiile au dovedit-o că altitudinea de 1300 de metri este cea mai bună pentru pregătirea sportivilor. Reprezentanţii Uniunii Internaţionale de Schi Biatlon (IBU) mi-a spus că baza pe care o am la Fundata se compară cu una din Canada ca frumuseţe şi ca profi, dar este unică în lume ca schi fond şi biatlon”, ne-a explicat Ovidiu Gârbacea, care este un împătimit al schiului şi care şi-a înfiinţat şi propria echip de biatlon.

Patinoarul din Poiană rămâne o enigmă

Autorităţile locale alături de reprezentanţii Comitetului Olimpic Român au căzut de acord încă din vară că nu mai este timp şi, momentan, nici bani, pentru ca patinoarul din Poiana Braşov să fie transformat în sală polivalentă, aşa că au decis să îl amenajeze pe o structură modulară provizorie. În acest sens, Consiliul Local a decis să transfere patinoarul de la Compania Naţională de Investiţii, care trebuia să implementeze proiectul, la Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, pentru a putea fi asigurată finanţarea guvernamentală, estimată la suma de 700.000 de euro. Lucrările ar trebui finalizate, teoretic, luna aceasta, pentru ca să se poată desfăşura câteva competiţii în vederea omologării. Patinoare de tip „lego” au fost amenajate şi în alte ţări europene cu prilejul unor astfel de evenimente, unele dintre ele chiar şi în hale dezafectate. Cu toate acestea, ANST nu se grăbeşte să facă demersurile, iar cel mai probabil, actualul patinoar din Poiană va fi acoperit cu o structură gonflabilă.

Pentru a găzdui Festivalul , Braşovul trebuia să aibă obligatoriu două patinoare omologate, la standarde olimpice. Amenajarea celui de-al doilea patinoar, din staţiunea Poiana Braşov, a fost însă, blocată de la bun început, din cauza unui litigiu, o parte din teren fiind revendicată de fostul proprietar, ceea ce a tergiversat din start termenul de începere a investiţiei.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...