Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Ce incidente s-au înregistrat la Braşov în ziua votului

Alegerile parlamentare nu au fost lipsite de incidente nici la Braşov, chiar dacă vremea a fost în general bună pe parcursul zilei şi nu au existat drumuri blocate spre secţiile de votare. Zăpada a pus probleme în derularea procesului electoral doar în satul Peştera, unde, membrii comisiei de vot au ajuns la secţie doar cu ajutorul Jandarmeriei şi al utilajelor de deszăpezire. Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Braşov, Claudiu Petra, a precizat că din această cauză secţia de votare s-a deschis doar la ora 7.55, însă, apoi, drumul a fost practicabil.

La Moieciu de Sus la o secţie de votare s-a întrerupt curentul electric, din cauza unui copac căzut pe reţeaua de electricitate. „Problema a fost imediat remediată,  pentru că a intrat în funcţiune un generator, iar echipele de la Electrica au intervenit la scurt timp pentru remedierea defecţiunii”, a explicat prefectul Mihai Mohaci.

Biroul Electoral Județean a fost sesizat că la mai multe secţii din municipiul Brasov cetăţenii au fost lăsaţi să voteze, deşi nu au domiciliu stabil, ci doar viză de flotant. Au fost confirmate trei cazuri, iar membrii secțiilor respective riscă amenzi între 500 și 2.500 de lei. Voturile nu vor putea fi anulate, pentru că nu se poate depista care au fost buletinele introduse de cei trei.

Puşi pe listele suplimentare cu toate că nu era legal

Totodată, la Secția 104 din municipiul Braşov, pe lista suplimentară au fost trecute 37 de persoane care nu aveau domiciliul pe raza secției, ci la alte secţii amenajate în cadrul Şcolii 2 de la Piaţa Astra. Şi în acest caz voturile sunt considerate valabil exprimate. „Secţia 104 era prima din clădire, astfel că oamenii au intrat acolo şi, fiindcă nu s-au regăsit pe listele permanente au fost trecuţi pe cele suplimentare, însă de fapt ei erau arondaţi la alte secţii vecine, conform adresei de domiciliu. Am făcut verificări pentru 35 dintre cei care au votat pe lista suplimentară şi nu au votat şi la secţia unde erau repartizaţi de drept. Dacă votau în ambele locuri ar fi fost vorba de vot dublu, ceea ce constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea. Celelalte două persoane nu au putut fi verificate de noi, întrucânt nu se înţelegea adresa completată pe formular, şi verificările vor fi continuate de poliţişti”, a precizat Claudiu Petra.

A scăpat ştampila în urnă

Un incident mai comic s-a înregistrat la Secția 122, unde, odată cu buletinul de vot, un alegător a scăpat și ștampila în urnă. Secţia a funcţionat în continuare numai cu patru ştampile, deschiderea urnei neputându-se face decât la încheierea procesului electoral. La Hărman însă, la secția 339 din la Podu Olt, un bătrân de 77 de ani a votat legal, a plecat, iar după cateva minute a revenit făcând scandal sub pretextul că pe cartea de identitate nu i-a fost aplicat autocolantul cu menţiunea votat. La verificări s-a constatat că ştampila fusese aplicată, însă, omul a căutat în continuare motive de ceartă cu membrii comisiei susţinând că de fapt nu i s-a dat ştampila ca să intre în cabina de vot. Președintele secției a fost nevoit să cheme Poliția, iar bătrânul a ajuns la secție unde a dat declarații.  Lucrurile s-au clarificat într-un final.

Plimbaţi între secţiile de votare

Reprezentanţii Biroului Electoral Județean Braşov au mai avut de verficat şi o sesizare privind îndrumarea greşită a unor votanţi de la o secţie la alta, în zona cartierelor Florilor – Craiter. Alegătorii care locuiesc pe strada Hărmanului (în zona cuprinsă între intersecţia cu Alexandru Vlahuţă şi podul de la Triaj) votau până acum la Şcoala 27, însă, la acest scrutin au fost mutaţi la Şcoala 11, corpul B, respectiv fosta Şcoală 17 din Craiter. Neluând în seamă faptul că este vorba de corpul B, oamenii au fost îndrumaţi de către reprezentanţii secţiilor din Şcoala 27 spre sediul central al Şcolii 11, respectiv pe strada Busuiocului. A fost vorba practic de o eroare de comunicare şi nu de împiedicarea alegătorilor să voteze, aşa cum se alarmaseră iniţial unele persoane.

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...