Sezonul de schi a început în mod oficial. Vezi cum se schiază în stațiuni!

La Sinaia s-a deschis, oficial, sezonul de schi. Turiştii care au venit pe pârtia de la Telegondolă au avut parte de un spectacol adevărat. Muzică, demonstraţii ale schiorilor profesionişti şi ale salvamontiştilor. De la petrecere nu au lipsit Moş Crăciun şi personajele de poveste. Spectacolul pe schiuri a fost deschis de primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea. Apoi, monitorii de schi și jandarmii montani din Sinaia s-au întrecut în acrobaţii. Sutele de turişti au apreciat spectacolul şi abia aşteaptă să schieze în zilele următoare.

“Este prima oară după peste 20 de ani când se reiau “Serbările zăpezii”, cum erau pe vremuri denumite. Azi (sâmbătă – n.r.) a fost deschiderea oficială a sezonului de schi. Se schiază pe toate pârtiile”, a spus primarul din Sinaia.

Schi de altitudine la Sinaia

Sinaia este căutată pentru că oferă iarna cel mai bun schi de altitudine din România. Datorită crestelor de peste 2000 de metri, sezonul începe la jumătatea lui decembrie şi se încheie tocmai la finalul lunii mai. Sinaia are în total 13 pârtii, în lungime de 22 de kilometri: Valea Soarelui, Valea Soarelui – pe firul văii, Lăptici, Valea Dorului – variantă, Valea Dorului 1, Valea Dorului 2, Drumul de Vară, Carp, Papagal, Târle şi Pârtia Nouă, care leagă Cota 1400 de Telegondolă, deschisă iarna trecută. La Sinaia, cei 22 de kilometri de pârtii sunt deserviți de şapte instalații de transport pe cablu. Domeniul schiabil Sinaia este singurul de altitudine din ţară care oferă adesea sentimentul de schi deasupra norilor, datorită cunoscutei „mare de nori“ care se formează între Cotele 2000 şi 1400.

Se schiază în condiţii optime la Buşteni

Schiorii avansaţi şi practicanţii snowboard-ului vor fi în elementul lor la Buşteni. Stratul de zăpadă măsoară 50 de centimetri, iar administratorii domeniului schiabil ne-au spus că au suplimentat zăpada naturală şi cu cea artificală, care se compactează mai bine şi permite o alunecare optimă. Domeniul schiabil din staţiune a fost extins anul trecut, fiind amenajată o nouă pârtie de schi, Kalinderu II. Aceasta are o lungime de 1100 metri, o lăţime de 50 metri şi o înclinare de 27%. Noua pârtie este dotată cu instalaţie de nocturnă, dar şi cu tunuri pentru zăpadă artificială. În paralel, funcţionează şi vechea pârtia Kalinderu, destinată atât avansaţilor, cât şi începătorilor.

Pârtia Cazacu și Sorica sunt deschise la Azuga

Staţiunea Azuga deţine 7 pârtii de schi, cu o lungime totală de 7 kilometri şi 7 instalaţii pe cablu cu o lungime totală de 4 kilometri. Domeniul schiabil este format din pârtiile: Cazacu Teleski, Cazacu Variantă, Babyscki Cazacu, Sorica, Sorica Teleski, Sorica Sud şi Sorica La Stână. Toate pârtiile dispun de instalaţii de produs zăpadă artificială, tunuri şi lăncii, iar Sorica Teleschi are şi nocturnă. Administratorii pârtiilor au deschis de sâmbătă și partia Cazacu pe lângă Sorica. Pe ambele domenii, stratul de zăpadă este între 20 şi 60 de centimetri.

Aceleași tarife la închirieri

Centrele de închirieri de pe pârtiile din Sinaia, Buşteni şi Azuga practică, în mare, aceleaşi tarife din iarna trecută. Astfel, pentru închirierea unui echipament complet format din schiuri, clăpari şi beţe, preţul ajunge la 50 de lei pe zi, iar echipamentul de snowboard se închiriază cu 40 de lei pe zi.

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.