Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Fostul senator de Brașov, Sergiu Nicolaescu, a încetat din viață

Sergiu Nicolaescu a murit, joi dimineaţă, la Spitalul Elias din Capitală. Regizorul avea 82 de ani.

Internat de Crăciun

Sergiu Nicolaescu a decedat la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie şi recent fusese operat de peritonită.”În ultimele 48 de ore, în evoluţia domnului Sergiu Nicolaescu au apărut complicaţii cardiace şi pulmonare severe care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat şi care au condus la deces azi, 3.01.2013, ora 8.20″, se arată în comunicatul de presă transmis de Spitalul Elias.

Activitatea politică

Senator FSN de Braşov (1990-1992), în legislaturile 1992-1996 şi 1996-2000 a fost senator PDSR în circumscripţia Vrancea, ulterior în legislatura 2000-2004 senator PSD de Arad. La alegerile parlamentare din noiembrie 2004 nu a mai candidat. În 2004 a fost numit de Ion Iliescu membru în Colegiul Naţional al Institutului Revoluţiei Române. La alegerile de la 30 noiembrie 2008, a obţinut cel de-al cincilea mandat în Parlament, devenind senator de Bucureşti din partea PSD. În ultima legislatură a fost preşedintele Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din Senat. La alegerile parlamentare din 2012, Nicolaescu a anunţat că nu mai candidează, spunând că vrea să se dedice exclusiv profesiei.

A cercetat evenimentele din 1989 din Brașov

Nicolaescu a fost legat de Brașov nu numai datorită celor doi ani în  care l-a reprezentat în Parlament. Ca preşedinte al primei Comisii Parlamentare pentru Cercetarea Evenimentelor din Decembrie 1989 a fost printe cei care au susținut că Securitatea a fost implicată în uciderea revoluționarilor din centrul Brașovului. „Pentru mine personal este absolut clar că au avut ofiţeri pe clădirile din centru, iar în Hotelul Capitol a existat o întreagă reţea securistă care a deschis foc de diversiune”, a susținut regizorul în raportul privind evenimentele din decembrie 1989 de la Brașov.

Cetățile Brașovului, loc preferat pentru filmări

Multe dintre scenele memorabile ale filmelor sale au fost turnate în județul Brașov. În 1974, mai multe ziduri ale Cetății Rupea au fost renovate odată cu turnarea în acest loc a peliculei „Nemuritorii”, regizată de Nicolaescu. Cu respective ocazie, s-au adăugat pe unul dintre ziduri creneluri ondulate. De-a lungul timpului, mai mulți specialiști au cerut demolarea acestora susținând că nu sun t specific zonei.  Și Cetatea Râsnovului a intrat în istoria cinematografiei românesti, fiind decorul preferat de regizorul Sergiu Nicolaescu pentru filmele sale istorice Dacii (1966) și Nemuritorii (1974). În 2009, ca președinte al Comisiei de Cultură din Senat, a sprijinit Primăria din Râșnov pentru a recăpăta în totalitate dreptul de proprietate asupra cetății.

A pretins că a descoperit la Bran inima Reginei Maria

Într-un interviu de acum câțiva ani a povestit cum, în 1970, în timp ce filma la Bran scenele de turnir ale peliculei Mihai Viteazul, a descoperit într-o nișă din stâncă inima Reginei Maria. A dus caseta găsită în spatele unui grilaj în biroul directorului de atunci al Castelului Bran. Aici, acesta a forţat încuietoarea şi a deschis caseta. „Înăuntru mai era o casetă, mai mică, de argint cred, care adăpostea, sub o catifea albă şi fină, chiar inima reginei. Pe mine m-a şocat cât de bine era păstrată, conservată, după atâta timp. Cred că-i făcuseră injecţii cu ceva, prea se păstrase bine… Directorul muzeului chiar a pus mâna pe inima reginei, era foarte moale, şi a vrut să mi-o dea şi mie, dar am refuzat categoric. Apoi a sunat la Securitate, au venit «băieţii», le-a spus ce s-a întâmplat şi mai departe ei ştiu ce au făcut”, rememora Nicolaescu. Mai mulți istorici contrazic însă varianta lui Sergiu Nicolaescu. Ei susțin că niște activiști comuniști au vandalizat capela şi au spart sarcofagul cu răngile, au descoperit caseta şi au ascuns-o în casa de bani a Muzeului Castelului Bran.

Motivul divorțului lui Țiriac

Un episod jenant din biografia sa a fost comentat de nenumărate ori de presa tabloidă. Este vorba despre implicarea sa în divorțul tenismenului Ion Țiriac, originar din Brașov. Presa a susținut că actualul milionar roman a divorțat de prima sa soție, handbalista Erika Braedt, după ce a surprins-o în brațele lui Sergiu Nicolaescu, un mare cuceritor al acelor vremuri. Varianta a fost negată de regizor, care însă a recunoscut că a cunoscut-o pe handbalistă.  Renumele de mare crai al regizorului a fost păstrată până în ultimii ani ai vieții. La un moment dat a declarat că nu ar putea fi cu o femeie de 40 de ani. „Îmi plac cele tinere”. Și, pentru a o dovedi, regizorul și-a petrecut anii de aur cu Dana Ionicșâă, mai tânară decât el cu 47 de ani. A fost a treia casatorie a marelui regizor. Marele regret al său a fost că nu a avut copii.

Carieră impresionantă

El s-a născut pe 13 aprilie 1930, la Târgu-Jiu, oraş pe care l-a părăsit în 1935, întrucât familia sa se stabilise la Timşoara. În acest oraş urmează cursurile şcolii primare şi liceul. Între anii 1948 şi 1952 a urmat cursurile Facultăţii de Mecanică din Bucureşti (Politehnica), practicând ingineria în perioada 1954-1965. Apoi a practicat operatorie de film, devenind regizor, actor, scenarist şi producător de film. Regizorul a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...