Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

În Brașov se vând cinci case de peste un milion de euro

www.bizbrasov.ro face un top al celor mai scumpe case scoase la vânzare în Brașov. Cinci case sunt oferite la vânzare cu prețuri de peste un million de euro. Cele mai scumpe doua dintre acestea se află pe strada Nicolae Iorga. Ambele construcții au o valoare istorică importantă, aparținând unor fruntași politici din perioada interbelică.

Cea mai scumpă casă

Cea mai scumpă casă scoasă la vânzare în Brașov se află la intersecția străzii Nicolae Iorga cu Mihai Eminescu și costă 1,8 milioane de euro. Are 21 de camere şi o suprafaţă utilă de 500 de metri pătraţi, fiind împărţită în şase apartamente de două, trei şi patru camere. Casa este una dintre cele mai impunătoare construcţii din zona ei. Imobilul, cu o compoziţie simetrică, clasicizantă, cu balcon elegant, a fost construit de inginerul Comănescu şi apoi cumpărat de dr. Gheorghe Baiulescu, prefect al judeţului.

scumpa

Locul doi, pe aceeași stradă

Casa pe care se cere  1,7 milioane de euro este situată tot pe strada Nicolae Iorga, în dreptul stației RAT. Are şapte camere, o suprafaţă utilă de 250 de metri pătraţi şi o suprafaţă de teren de 550 de metri pătraţi. Imobilul a fost construit în anul 1925, de ginerii fruntaşului politic Aurel Stoica, inginer Ghiţa Pop şi dr.profesor Ioan Z. Lupu. Între anii 1948 – 1955 a fost sediul Tribunalului Militar al Regiunii. Pe lângă cauzele ce priveau militarii, aici s-au judecat printr-o procedură sumară, cauzele deţinuţilor politici ce au primit ani grei de temniţă.

Încă trei case cu prețuri de peste un million de euro

Conform topului realizat de www.bizbrasov.ro, pe locul trei se situează o vilă construită în urmă cu cinci ani în Poiana Braşov. Vânzătorul acesteia cere 1,170 milioane de euro . Casa are şapte camere, o suprafaţă utilă de 300 de metri pătraţi şi o suprafaţă de teren de 1.900 de metri pătraţi. Alte două case cu prețuri de peste 1 milion de euro se află în central istoric. Proprietarii solicit 1,15, respective 1 milion de euro. Ambele au câte zece camere cu o suprafaţă utilă de 580 şi, respectiv, 600 de metri pătraţi. Prima deține și o suprafaţă de 220 de metri pătraţi, iar în a doua de o suprafaţă de 700 de metri pătraţi.

Șirul Hoților

Primăria atribuie după anul 1924, 12 loturi de teren, în vederea construcţiei de case pe Şirul Cetăţuii prin vânzare condiţionată căte intelectuali români, cetăţeni de frunte ai municipiului, care s-au evidenţiat în războiul de reîntregire; loturile aveau în jur de 600mp pretul fiind de 80lei/mp. (salariul mediu al unui funcţionar era aproximativ 12.000lei/lună). Prin decizia Consiliului orăşenesc din 19 aug. 1928, Şirul Cetăţuii va purta numele savantului NicolaeIorga (în viaţă la acea dată). „O stradă nouă la Braşov… este era de reînviere a oraşului”, scria în anul 1928 ziarul „Carpaţii”. Casele se construiesc între anii 1925 – 1944. Despre felul în care s-au atribuit terenurile și proprietarii imobilelor din acei ani s-a scris în fel și chip de presa vremii. Toate acestea au făcut ca, în limbajul trivial, strada să fie numită „Șirul Hoților”.

sirulhotilor

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...