Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Omagiere din Cetatea Râșnov pentru regizorul Sergiu Nicolaescu

„În faţa evenimentului trist al morţii marelui om de cultură Sergiu Nicolaescu, comunitatea oraşului Râşnov îşi exprimă tristeţea profundă pentru pierderea unui prieten important şi îşi face datoria de onoare să omagieze faptele care au făcut istorie pentru oraşul Râşnov.“ – se arată într-un comunicat al Primăriei Râșnov – Direcţia de Cultură și Administraţia Cetăţii Râșnov. Astfel, cetățenii orașului Râşnov aduc un ultim omagiu regizorului Sergiu Nicolaescu, cel care a filmat de mai multe ori în cetatea țărănească. În cetate au fost turnate câteva dintre filmele istorice regizate de marele artist al cinematografiei românești: Dacii, Nemuritorii (foto) sau Columna.

„Aşa cum a declarat într-un interviu acordat în anul 2009, Râşnovul a fost pentru Sergiu Nicolaescu unul dintre locurile preferate pentru realizarea filmelor sale istorice. Datorită regizorului Sergiu Nicolaescu, cetatea Râşnov a devenit cetatea nemuritorilor cinematografiei româneşti: Amza Pellea, Colea Răutu, Ilarion Ciobanu, Gheorghe Dinică, Jean Constantin, Gina Patrichi.

După anul 2008, dragostea şi respectul pentru istorie a însemnat şi implicarea sa în lupta pentru apărarea monumentului naţional Cetatea Râşnov. Alături de alţi mari actori români, ca Mircea Diaconu sau Ion Caramitru, Sergiu Nicolaescu a fost alături de noi în momentele grele ale luptei pentru recuperarea cetăţii Râşnov.

În septembrie 2009, preşedintele Comisiei de Cultură din Senatul României, Sergiu Nicolaescu, a iniţiat Petiţia pentru susţinerea comunităţii râşnovene în lupta pentru revenirea cetăţii Râşnov în mod definitiv şi irevocabil în proprietatea oraşului Râşnov. Personalitate incontestabilă a filmului istoric românesc, om de însuşiri excepţionale, regizorul, actorul şi producătorul Sergiu Nicolaescu, a susţinut din anul 2009, încă de la prima ediţie, Festivalul Internaţional de Film Istoric Râşnov, eveniment cultural important pentru promovarea prestigiului oraşului nostru.

Sergiu Nicolaescu a jucat un ,,rol” pozitiv în devenirea oraşului nostru ca Staţiune turistică de interes naţional şi ne înclinăm cu recunoştinţă pentru prezenţa sa activă în istoria recentă a oraşului nostru.

Prin tristul eveniment al dispariţiei omului de cultură Sergiu Nicolaescu, Râşnovul s-a împuţinat. A rămas însă cu mari şi neuitate amintiri, care cu greu se întâlnesc, care îi aduc prestigiu şi mândrie. Pentru toate acestea, inspiraţi de titlul ultimului său film realizat în cetate, comunitatea noastră îl preţuieşte pe Sergiu Nicolaescu între ,,nemuritorii” istoriei Râşnovului.“ a transmis Primăria orașului Râșnov în comunicatul de presă.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...