Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Fără gratuitate la testul Babeș-Papanicolau pentru brașovence

Cancerul de col uterin este principal cauză de mortalitate la femeile de până în 45 de ani. Cu toate acestea, autorităţile au descis să restrângă programul naţional doar la zona capitalei. În 2012 testele gratuite s-au făcut, însă şi la Braşov.
Autoritățile promit revenirea programului în toată țara doar din 2014.

Singura formă de cancer ce poate fi eliminată 100%

Cancerul de col uterin este singura formă de cancer care se poate vindeca 100% dacă boala este descoperită la timp. Testul Babeş Papanicolau este singura analiză care poate face acest lucru.
În România cancerul de col uterin este prima cauză a mortalității femeilor până în vârsta de 45 de ani, iar la nivelul Uniunii Europei a doua cauza, prima fiind cancerul mamar
În fiecare an, la nivel european se înregistrează aproximativ 33.500 de cazuri noi de cancer de col uterin şi 15.000 de decese.

Care este situația în România?

Anual, în România sunt diagnosticate cu cancer de col uterin peste 3.400 de femei. Conform statisticilor OMS, România se situează pe primul loc în Europa atât în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin – 29,9 /100.000 femei, cât şi rata mortalităţii datorată acestui tip de cancer – 12,06/100.000 femei, care este de 6 ori mai mare decît media din statele membre ale Uniunii Europene.

Din 2014 iar la Brașov

Potrivit Ministrului Sănătății va suplimenta fondurile pentru programul de screening de cancer de col uterin, în care femeile cu vârsta cuprinsă între 25-65 ani beneficiază, gratuit, de un test Babeş-Papanicolau.
„Am discutat cu fundaţii şi asociaţii ca, în 2013, acest program să îl gândim ca un program-pilot pentru regiunea Bucureşti, urmând ca, după evaluarea rezultatelor să îl extindem în 3 ani la toată populaţia eligibilă”, a spus ministrul Sănătăţii.
Tot în partea de prevenţie, va fi reluat, sub o altă formă programul de reevaluare a stării de sănătate.
Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...