Forța Civică vrea un președinte ales de popor

Astăzi, în pauza lucrărilor Comitetul Director al partidului Forţa Civică, reunit în Sala Europa a Hotelului Aro din Braşov, liderii formațiunii au susținut o conferință de presă. În fața jurnaliștilor s-au aflat Mihai Răzvan Ungureanu, președintele partidului, secondat de Smaranda Vornicu, purtătorul de cuvânt, și Ștefan Pirpiliu, secretarul general (vezi foto).

Ce s-a discutat

Colegiul Director al Forţei Civice s-a întrunit pentru a discuta principalele puncte în dezvoltarea strategiei politice a partidului. În prima parte a ședinței Comitetului Director s-a analizat starea actuală a partidului din punct de vedere organizatoric și a felului în care s-au prezentat filialele la alegeri. După conferința de presă, în a doua parte a ședinței, s-au stabilit direcțiile strategice imediate, pe termen mediu (până în 2014) și pe termen lung (până în 2016). Printre cele mai importante declarații ale preşedintelui Partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, s-au numărat cele legate de alegerea președintelui României și modificarea Constituției, colaborarea viitoare cu celelalte partide din opoziție și constituirea unui guvern alternativ.

„Fiecare doarme așa cum își așterne”

Astfel, Ungureanu a susținut că preşedintele României trebuie ales tot prin vot popular şi nu pe seama unui vot în Parlament. Conform președintelui FC, președintele României trebuie să aibă un înalt grad de reprezentativitate, un înalt grad de activitate la nivel politic în raport cu aşteptările cetăţenilor. Astfel, nu este cazul ca președintele să fie ales de Parlament și să aibă puteri constituționale reduse. În privința relației cu celelalte partide din Alianța de Centru Dreapta, Ungureanu s-a rezumat în a preciza că nu are niciun reproş faţă de colaborarea cu PDL şi PNŢCD la alegerile parlamentare, că „fiecare doarme așa cum își așterne”.. De asemenea, liderul Forţei Civice a anunțat formarea, în timpul cel mai scurt, a unui „Guvern alternativ”. „Vor fi mai puțin de 18 miniștri, cât are actualul cabinet, dar calitatea acelor oameni va fi mult mai mare”, a spus MRU.

Cum ar trebui să fie candidatul la președinție

„În ceea ce priveşte promovarea unui candidat unic pentru funcţia supremă în stat, Forţa Civică consideră că deja nu mai este timp şi nu vrem ca în cazul ARD, respectiv ca în trei luni să facem minuni. Suntem pregătiţi să oferim un portret şi un ansamblu de calităţi al candidatului la preşedinţie. Ceea ce contează din punct de vedere tactic este ca numele candidatului la prezidenţiale să întrunească majoritatea opţiunilor celor care se află şi votează curent cu dreapta şi se află cu preferinţe în centru dreapta să aibă un înalt grad de reprezentativitate”, a explicat Mihai Răzvan Ungureanu.

„Actuala putere oprește reforma statului”

Ungureanu a arătat că „starea naţiunii”, prezentată de Ponta, este imaginea clară a faptului că actuala putere are în  intenţie oprirea reformei statului. „Partidele se simt în continuare datoare să slujească statul prin politizare, numirea unor persoane incompetente și creșterea aparatului administrațiilor locale și centrale. Avem de-a face în continuare cu un stat obez, incapabil să suporte o modernizare. Este un stat care nu reuşeşte să facă saltul spre o creştere economică, spre respectarea legii şi îmbunătăţirea nivelului de trai”, a punctat Ungureanu.

Cu cine va colabora FC

Liderul Forţei Civice a spus că urmează să se discute în cadrul partidului care va fi politica de alianţă cu alte partide pentru viitoarele alegeri prezidenţiale din 2014, însă deocamdată nu a fost stabilit un candidat. Ungureanu a explicat că baza colaborării viitoare este constituită din protocolul politic semnat în august cu celelalte partide și că acțiunea politică în opoziție va fi de critică permanentă, motivată și acerbă, a guvernanților. „În momentul de faţă avem practica, şi cu bune şi cu rele, a colaborării electorale în interiorul ARD şi, începând cu ziua constituirii Parlamentului, premisele unei bune colaborări parlamentare cu reprezentanţii PD-L şi PNŢCD. În ce formă vom continua, vom vedea. Deocamdată este formula colaborării parlamentare”, a mai spus Ungureanu.

Organizația Brașov, lăudată de Ungureanu

Mihai Răzvan Ungureanu a anunțat că Forţa Civică nu va face „compromisuri toxice, adică cele care se fac cu puterea pe seama asigurării unor privilegii mărunte”. Liderul partidului a spus că, în prezent, 80% dintre membrii Forţei Civice nu au făcut politică niciodată, dar s-au alăturat partidului din convingerea că pot schimba ceva.„Partidul are 7.000 de noi membri, ne propunem ca până la 1 iunie să avem în rândurile noastre încă 15.000 de membri”, a spus liderul partidului. La rândul său, Ștefan Pirpiliu, secretarul partidului, a făcut un bilanț al felului în care s-a organizat până acum partidul, prezent în aproape toată țara. „Avem 47 de organizații funcționale. De asemenea, avem sedii pentru 39 de organizații. Practic, în cele 41 de județe și 6 sectoare ale Capitalei, doar 8 organizații nu au încă sedii”, a spus Pirpiliu. Organizația Brașov este considerată de Ungureanu una dintre cele mai puternice din țară, cu o mare capacitate organizatorică.

Un alt mod de a face politică

Întrebat despre referirile la adresa sa făcute de consilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu, care a afirmat că Ungureanu este „o virgulă în politica românească”, președintele FC a explicat că nu va răspunde, pentru că nu este cazul. S-a întrebat totuși dacă cel care a făcut respectivele afirmații avea „cuvenita competență și libertate de a se exprima în acest mod”. „Asemenea replici nu contribuie la clarificarea acțiunii dreptei. Sunt zgomote parazite care reflectă lipsa de decizie și acțiunea timorată a dreptei”, a declarat Ungureanu. „Credem că este nevoie de un alt mod de a face politică ”, a conchis liderul Forţei Civice.

 

„Tonul nostru va crește zi de zi. Vom fi prezenți din ce în ce mai mult în spațiul public. Incapacitatea unei părți a opoziției de a-și face clare obiectivele nu ne obligă să așteptăm”
Mihai Răzvan Ungureanu, președintele Forței Civice

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.