Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Avem guvern!

Editorial Gazeta Brașovului: Emil Rada

Nici nu se răspândiseră bine fumurile roşii şi galbene, din coşurile USL-iste ale naşterii guvernului, când decla­raţia copilotului de a coopta la guvernare UDMR-ul a lăsat cu gura căscată întreg electoratul USL-ist.
Percepută ca o oportunitate de a destrăma „Uniunea”, o­po­zi­ţia a pus şi ea paie pe foc, ajutată de intervenţia ne­aş­teptată a moderatorilor „antenişti”, care au reacţionat ve­he­ment împotriva acestei măsuri. Sub presiunea „ante­niştilor”, a electoratului jignit, dar şi a unei părţi importante din partidul liberal, premierul a „reevaluat” situaţia, ieşind diplo­matic din acest clinci, aruncând pe piaţă incompatibilitatea evidentă dintre UDMR şi USL, în privinţa unui su­biect fierbinte din Constituţie, art. 1, care defineşte statul ro­mân ca fiind naţional, unitar şi indivizibil.
În ciuda acestor dispute copilotul-premier a reuşit să stre­coare în guvern câţiva secretari de stat UDMR-işti, el însuşi „trăgându-şi” consilier personal, pe nimeni altul de­cât Gyorgy Frunda. Rămâne de văzut cum se va încheia a­ceas­tă poveste, dar cu siguranţă la vară ne vom distra co­pi­os, odată cu disputa pe modificarea Constituţiei. Pâ­nă atunci, să parcurgem şi să comentăm câteva din minis­­terele propuse, dar şi persoanele care le vor conduce.
La „ministerul dezvoltării regionale şi administraţiei pu-blice”, baronul „Von Dragnea”, cercetat pentru fraudă elec­to­rală, va trebui să ne explice mai întâi, cum a reuşit să ocu­pe două străzi cu domeniul său rezidenţial, atâta timp cât, de ani buni, a fost în poziţia de funcţionar public. Poa­te ne aude şi doamna Pivniceru, de la „ministerul justiţiei”, aceas­tă mătuşă Mărioara, din Amintirile lui Ion Creangă, ca­re mai are de descâlcit şi firele de cânepă ale justiţiei, une­le din ele ducând spre personaje politice importante ale vieţii noastre dâmboviţene.
Eternul ministru al sănătăţii, Eugen Nicolaescu, econo­mist de meserie, va rezolva problema sănătăţii, impunând fie­că­rei persoane care se va interna, să aibă asupra sa, într-o valijoară, vată, seringi de unică folosinţă, antibiotice şi analgezice, spirt medicinal (netrecut prin pâine), precum şi o trusă de manichiură, care va fi folosită pentru intervenţiile chirurgicale sterile.
„Pupila Voiculesciană”, la agricultură, va reabilita siste­mele de irigaţii, pompând, în loc de apă, bani din fonduri eu­ro­pene pentru clientela de partid.
Înarmată cu o foarfecă de tablă, „blonda veștejită” de la „ministerul întreprinderilor mici şi mijlocii şi turism” va tă­ia toate cablurile gondolelor, va seca toate ştrandurile comu­nale şi va pârjoli iarba terenurilor în pantă. Cu aceeaşi mişcare „din foarfecă” va tăia şi din veniturile firmelor, prin impunerea impozitului forfetar obligatoriu.
Nelipsitul ministru Nica, va revoluţiona „ministerul pentru societatea informaţională”, prin dotarea cu abace, a tutu­ror instituţiilor publice, legate la internet, astfel încât nimeni să nu se mai plângă de încetineala propagării infor­ma­ţiei.
Debutul „golănesc” al ministrului „afacerilor interne”, îl va bântui mult timp de-acum încolo, iar clipa în care curtea ministerului va fi pavată cu şepcile poliţistilor nu este deloc îndepărtată.
Pentru amatorii de drumeţii o veste bună. Relu Fenechiu va asfalta potecile de munte, iar „ministerul transporturilor” va mai da în folosinţă înca 10 m de autostrăzi, cu panglica de rigoare pentru inaugurare.
Să nu uităm şi miniştrii delegaţi, care sperăm că vor rămâ­ne „delegaţi” şi nu „de legaţi”, având în vedere tentaţiile puterii.
Un cuvânt în plus pentru „Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni”, care va număra bob cu bob câţi români se află în străinătate, iar în peregrinările sale pe mapamond va fi însoţit de soţia sa, minunata doamnă Vlasov, care va prezenta colecţiile primăvară-toamnă ale guvernului. Vă vând un pont (sau Ponta): anul ăsta se poartă…austeritatea, în culori gri şi negru.
Până la viitoarea remaniere, vă doresc guvernare uşoară!

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...