Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Crește nivelul de securitate în școlile brașovene

Elevii şi cadrele didactice de la Liceul cu Program Sportiv şi cei de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” vor putea intra în incinta unităţilor de învăţământ doar cu ajutorul unor cartele magnetice.

Sistem complex de supraveghere

Fiecare dintre sistemele de supraveghere şi control al accesului instalate la cele două unităţi şcolare este compus din câte două cititoare magnetice, montate la intrările în şcoală şi la cabinetele directorilor, Şi camere video de supraveghere, costurile totale ale investiţiei fiind de aproximativ 15.000 de euro.

„ Am inaugurat sistemele în două unităţi de învăţământ, iar pentru 2013 vrem să prindem în bugetul local instalarea unor astfel de sisteme la alte 10 Şcoli. În plus, vrem să accesăm fonduri europene pentru alte nouă unităţi şcolare, astfel încât la finele lui 2013 să avem 20-22 de instituţii de învăţământ în care să avem funcţionale sisteme de supraveghere şi control al accesului, crescând în acest fel siguranţa şi securitatea elevilor. Elevii şi profesorii vor primi câte o cartelă personalizată de acces, pe care o vor folosi ori de câte ori intră sau ies din incinta Şcolii. În acest fel, va fi obţinut un control mai riguros al prezenţei elevilor la ore. Informaţiile sunt stocate local, ulterior urmând să fie integrate cu dispeceratele de control special create la nivelul Poliţiei Locale şi a Primăriei Braşov, astfel încât intervenţiile în caz de nevoie să poată fi realizate cât mai rapid”, a spus viceprimarul Răzvan Popa.

Școlile fost selectate după zonele de risc

Unităţile şcolare în care s-au luat aceste măsuri au fost alese împreună cu poliţia după ce s-ai analizat zonele de risc.

Cele două unităţi de învăţământ au fost alese pentru început pentru dotarea cu astfel de sisteme în baza unei hărţi a zonelor de risc din municipiu, întocmită de Poliţia Locală şi Poliţia Municipiului Braşov. Proiectul va fi continuat şi în anul 2014 în funcţie de disponibilităţile bugetului local.

Liceul cu Program Sportiv

Sistemul de supraveghere şi acces menit să sporească siguranţa elevilor şi a personalului de la Liceul cu Program Sportiv constă în patru filtre de control, prin care se poate trece doar cu ajutorul unei cartele.

„Aceste filtre se află la cele două intrări în unitatea de învăţămînt, la intrarea de la biroul directorului şi la intrarea în laboratorul de informatică. Imediat ce un elev sau un profesor va folosi cartela, sistemul va înregistra ora şi data intrării, putînd oferi oricînd un raport al celor care au intrat sau au ieşit prin aceste filtre“, a explicat reprezentantul firmei care a implementat sistemul.

Imaginile înregistrate de camerele video amplasate deasupra filtrelor vor fi transmise pe un monitor în dispeceratul aflat în clădirea şcolii. La nevoie însă, acest dispecerat poate fi conectat, prin internet şi cu cele de la Poliţia Locală sau de la primărie.

Chiar și la o pană de curent sistemul va funcționa

Chiar dacă se ia curentul, sistemul tot înregistrează intrările şi ieşirile, spun reprezentanţii firmei.

„Sistemul este protejat, astfel încât fie la o situaţie de urgenţă, în care cineva îşi pierde cartela şi trebuie neapărat să intre sau să iasă, fie în cazul în care se ia curentul, uşa se deblochează, evenimentele sunt înregistrate în continuare şi pentru ieşire mai avem prevăzut un sistem de urgenţă în care se sparge un geam similar butoanelor de incendiu. Când se sparge geamul, se generează o alarmă şi uşa se deblochează automat pentru a evita panica în situaţia de urgenţă”, a mai explicat reprezentantul firmei.

 

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...