Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Din nou se scumpește apa!

Reprezentanţii Companiei Apa susţin că preţul este justificat de faptul că nu beneficiază de subvenţii de la stat, iar în acest tarif au fost incluse ratele şi dobânzile creditelor contractate prin BERD, pentru reabilitarea şi dezvoltarea reţelelor. Evoluţia preţului ar fi fost influenţată de rata inflaţiei – aici fiind un cerc vicios, după cum a subliniat Pâtea – şi a costurilor cu materiile prime: energia electrică, combustibilii sau produsele chimice folosite pentru epurarea apelor uzate, anunță Transilvania Expres.

De zece ori mai scumpă!

Evoluţia tarifelor la apă–canalizare în perioada 2000-2012, cu preponderenţă în municipiul Braşov, şi perspectiva pentru anul în curs reprezintă principalul subiect discutat ieri la şedinţa Comitetului consultativ pentru problemele persoanelor vârstnice din cadrul Prefecturii Braşov. Iar concluziile, aşa cum rezultă din analiza făcută de Mihaela Pâtea, director adjunct al Direcţiei de Statistică Braşov, şi cum le-au simţit braşovenii pe propriul buzunar, nu sunt deloc îmbucurătoare: „Tarifele la apa potabilă în ultimii 12 ani au cunoscut o continuă creştere, la populaţie într-un ritm mai alert decât la agenţii economici, ajungându-se la egalizarea acestora la data de 1.02.2002”.

Canalizarea mai scumpă decât apa rece

Concret, în date reci, statistice, „creşterea tarifelor la apă pentru populaţie a fost de 1008,1%, de zece ori în perioada analizată, iar la canalizare de 5.140,0% (de 51 de ori), dacă raportăm tariful actual la cel existent la 14.03.2000. Faţă de anul 2000, când un metru cub de apă rece costa 0,37 de lei, până în 2012, tariful a crescut de zece ori, ajungând la 3,73 lei, iar pentru canalizare, preţul a explodat şi mai mult, respectiv de la 0,05 lei, la 2,57 de lei, respectiv o majorare de 51 de ori”. Toate aceste scumpiri s-au produs în contextul în care veniturile braşovenilor s-au majorat cu numai 5,31 de ori în ultimii zece ani, după cum au precizat statisticienii braşoveni, iar, în aceeaşi perioadă, indicele total al preţurilor de consum a fost de 388,75%, mult sub creşterea tarifelor utilităţilor. „Astfel, ritmul mediu anual de creştere la apă a fost de 15,8%, la canalizare de 39%, per total (apă + canalizare)  fiind de 25%. La salubritate, ritmul mediu anual a fost de 15,7%. Comparativ cu ritmurile de creştere la celelalte utilităţi, ca medie naţională, pe capitolul «apă, canal, salubritate» creşterea este cea mai mare (1571,0%), urmată de gaze (1461,6%), energie  termică (952,3%), energie electrică (586,0%) şi poştă şi telecomunicaţii (297,6%)”, a explicat Pâtea.

Majorare de 5%, în 2013

Reprezentanţii Companiei Apa Braşov au anunţat că anul acesta vor majora tariful metrului cub de apă rece cu cel puţin 5%. Ei susţin că această creştere este necesară pentru a fi asigurate resursele proiectului derulat prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, care prevede reabilitarea infrastructurii de apă şi canalizare atât din municipiul Braşov, cât şi din judeţ, ţinând cont că regia operează în 12 localităţi, deservind 60% din populaţia judeţului. La ora actuală, Compania a contractat un credit de 30 de milioane de euro pentru a continua lucrările de investiţii, în special în judeţ. Conducerea regiei susţine că în 2013, ca şi anul trecut, se va opera o singură majorare, spre deosebire de anii 2000-2011, când se făceau creşteri trimestriale.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...