Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Gribenco, eliberat condiționat

Cetăţeanul moldovean Serghei Gribenco, care a fost cercetat în cazul dublului asasinat de la o casă de schimb valutar din Braşov, caz rămas până în prezent cu autor necunoscut, a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Codlea, după ce a ispăşit două treimi dintr-o pedeapsă pentru înşelăciune.

A ispășit 2/3 din pedeapsă

Serghei Gribenco a fost condamnat la cinci ani şi jumătate pentru înşelăciune şi a fost încarcerat în 2009. El a ispăşit două treimi din pedeapsă, iar conform legii a avut dreptul să ceară eliberarea condiţionată.

“A fost audiat de comisia de eliberare condiţionată a Penitenciarului Codlea în 6 noiembrie 2012. Comisia a hotărât atunci amânarea şi reaudierea lui pentru data de 5 martie 2013. Dar, conform legii, a avut dreptul să ceară în instanţă eliberarea condiţionată. El a ispăşit 1.352 de zile din pedeapsă şi a câştigat o zi pentru munca prestată”, a declarat Dan Rusu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Codlea.

Care a fost demersul juridic?

Cetăţeanul moldovean Serghei Gribenco a cerut eliberarea condiţionată în instanţă, iar în 13 noiembrie 2012 Judecătoria Braşov i-a admis cererea şi a dispus eliberarea lui condiţionată. Procurorii de pe lângă Judecătoria Braşov au făcut recurs la decizie, iar în 17 ianuarie Tribunalul Braşov a respins recursul, anunță www.casasfatului.ro

“Respinge, ca neîntemeiat, recursul formulat de catre Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov. Dispune punerea de îndată în libertate condiţionată a condamnatului Serghei Gribenco dacă nu este arestat în altă cauză. Definitivă”, se arată în sentinţa Tribunalului Braşov.

Dat în urmărire națională și internațională

Serghei Gribenco a fost dat în urmărire naţională şi internaţională în 2005 pentru să se sustrăgea executării unei pedepse de cinci ani şi şase luni de închisoare pentru furt şi înşelăciune, cu un prejudiciu de 230 de milioane de lei.

El a fost încarcerat în februarie 2009, fiind atunci suspect principal în cazul dublei crime de la o casă de schimb valutar din Braşov, însă ulterior procurorii nu au putut demonstra că acesta este autorul crimei, deoarece expertiza medico-legală privind ADN-ul lui Serghei Gribenco nu a confirmat prezenţa acestuia la locul atacului armat din 29 ianuarie 2009 de la casa de schimb valutar Candy SRL din Braşov.

Gribenco a mai ispășit o condamnare

Gribenco are 36 de ani, cetăţenie română şi moldoveană, el fiind condamnat în decembrie 2004 de Curtea de Apel Cluj la închisoare pentru fraudarea societăţilor Wolf Oil Corporation, Silcotub, Argeşana, Gama şi Daniele Trading Com, prejudiciul produs fiind stabilit la 230 de milioane de lei. Acesta apare cu ultimul domiciliu în Cluj-Napoca.

GORBUNOV SERGHEI

Gorbunov a fost de asemenea eliberat

Şi Gorbunov a fost eliberat pe motive medicale şi, după spusele sale, în momentul jafului se afla într-o sală de arte marţiale. Jaful nu a fost nici acum elucidat. Asta pentru că procurorii nu au putut face o legătură concretă între el şi jaf.

 

Cazul Gribenco

În urma jafului armat din 29 ianuarie 2009 de la casa de schimb valutar din Braşov două persoane au murit şi o alta a fost rănită.
Jaful s-a produs în timp ce doi angajaţi ai casei de schimb tocmai urcau în maşină pentru a duce la bancă încasările din ziua respectivă.
Asupra celor doi au fost trase focuri de armă, iar agresorul a împuşcat mortal şi un trecător care a încercat să sară în apărarea angajaţilor de la casa de schimb valutar.
La o zi după jaf, anchetatorii au făcut public un portret robot al suspectului, iar pe 31 ianuarie au anunţat că au prins deja doi suspecţi, Serghei Gribenco şi Serghei Gorbunov.
Cetăţeanul moldovean Serghei Gorbunov a fost condamnat în luna noiembrie 2011 la 16 ani de detenţie de către Curtea de Apel Alba Iulia, pentru o altă tâlhărie comisă la Deva asupra patronului unei case de schimb valutar.
Până în prezent, dosarul asasinatului de la casa de schimb valutar a rămas cu autor necunoscut.
Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...