Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Râșnowood

Nu avem şosele, nu avem spitale dotate corespunzător, turiştii străini nu dau buzna în România. Si totuşi, suntem tentanţi pentru cineva. Producătorii de film din Vest, mai ales cei americani, vin să-şi realizeze filmele la noi. Iar una dintre cele mai căutate locații este Râșnovul, care a ajuns un fel de Hollywood al României.

Vedeta de la Hollywood îndrăgostită de Râşnov

La începutul anului, Kevin Costner, care a câştigat Globul de Aur pentru „Cel mai bun actor în rol principal într-o miniserie/film de televiziune“, a mulţumit României în discursul său pe care l-a ţinut pe scena decernării premiilor, la hotelul Beverly Hilton, din Los Angeles. Starul American, îndrăgostit de locurile în care a filmat la Râșnov, a făcut astfel o publicitate imensă României, mesajul său fiind transmis de televiziunile din întreaga lume. Kevin Costner (57 de ani) a filmat la Râșnov pentru serialul TV miniseria „Hatfields and McCoys“ în 2011. Actorul american a a vut o experienţă plăcută în România şi a vorbit în repetate rânduri despre acest lucru. Majoritatea scenelor din film au fost turnate în zona Râşnov, care a oferit echipei de la Hollywood cadrul natural de care avea nevoie. Peisajul, foarte asemănător cu cel din Kentucky şi Virginia de Vest, a contribuit la o redare cât mai exactă a contextului geografic al peliculei.

Costner se întoarce la Râsnov

Zilele trecute, actorul a anunțat că  va reveni la Râşnov, în primăvară, în perioada aprilie – mai, pentru a căuta o locaţie în care să toarne un nou film, cel mai probabil tot cu temă istorică. Actorul a luat deja legătura cu reprezentanţii Castel Film. Pelicula va fi regizată de actorul american, care va avea şi unul dintre rolurile principale. Râșnovul se identifică și cu istoria cinematografiei româ­nești, aici fiind locul în care s-au filmat o mare parte din filmele cu tema istorică ale marilor regizori români. În plus, în fiecare an, aici se organizează un festival de film istoric, la care participă reputați regizori și actori din toată lumea. Primarul Râșnovului, Adrian Veştea, care l-a întâlnit pe Kevin Costner în cursul unor filmări de anul trecut, a declarat că starul hollywoodian a fost încântat de peisaje şi de ospitalitatea localnicilor din prima zi când a sosit în zonă: „Zeci de minute nu a scos o vorbă, doar admirând peisajele, minunându-se de locaţie“, a declarat Veștea.

Mi-a plăcut foarte mult cât de mult munceau oamenii. A trebuit să ducem 25 de cai undeva şi i-am întrebat dacă ne pot ajuta. «Îi puteţi duce acolo la ora 12.00?». «Da». Ceea ce nu ne-au spus, însă, a fost că trebuia să înceapă munca la 8.00 dimineaţa sau la 6.00 ca să ducă toţi cei 25 de cai acolo, pentru că aveau o singură rulotă cu care să-i transporte. Fac lucrurile în stilul vechi. Ne-au spus că da, îi pot duce acolo, dar le-a luat toată noaptea pentru a pune la punct totul. La un moment dat, încercam să duplicăm un copac. Nu ştiu de ce vă spun asta, dar încercam să duplicăm un copac. Unde discutau bărbaţii, am vrut să refilmăm scena. Aşa că am tot căutat un copac care să aibă forma care ne trebuia. Trebuia să semene, pentru că, altfel, oamenii aveau să-şi dea seama. Ne-am tot chinuit şi, într-un final, departamentul de artă a spus: «De ce să nu mergem acolo, tăiem copacul şi îl aducem aici?». Aşa ceva nu se face în America. Nu i-am lăsat să facă asta, dar asta era mentalitatea, pe principiul «Ce trebuie să facem? Asta o să facem. O să tăiem copacul şi îl aducem aici»” spunea Kevin Costner.

Filme mai ieftine

Adevărul este, însă, mult mai profund şi ţine de partea financiară, chiar dacă, prin locurile sale, România poate fi o ţară „exotică” pentru vestici. „Filmele realizate în România sunt cu 30-35% mai ieftine decât în ţările puternice ale industriei din Europa (Franţa, Anglia, Cehia ş.a.)”, susţine Vlad Păunescu, proprietarul Castel Film, unul dintre cei mai mari producători de film din România. „România oferă un raport cost- calitate care e printre cele mai bune din Europa”, completează Andrei Alexandru, PR Executive al MediaPro Studios, cea de a doua mare casă de producţie de la noi.

Idila unei mari actriţe franceze

Nu este film mare, istoric, românesc din ultimii ani care să nu surprindă măcar în câteva cadre splendida cetate a Râșnovului, fortareața care stă sub semnul trandafirului. După restaurarea majoră din 1964, la Râșnov este turnat filmul „Steaua fără nume“, o coproducție româno-franceză, în care juca diva cinematografului francez Marina Vlady. În Râșnov, unde se filmau cadrele exterioare al filmului, se înfiripă o idilă între celebra actriță franceză și un actor român, Cristea Avram. Tâ­nărul brunet cu păr ondulat și privire pătrunzătoare o cuce­rește pe frumoasa franțu­zoaică, pe care o urmează la Paris după terminarea filmului. Artista, odată întoarsă în Franța, a solicitat autorităților române permisiunea ca partenerul ei să primească viza de Franța . Cristea Avram, un actor despre care actualele generații nu mai știu nimic, a trăit în occident până în 1989. A murit în Italia, ca urmare a unui cancer.

Platoul preferat de Sergiu Nicolaescu

Însă cetatea și împrejurimile Râșnovului au intrat în istoria cinematografiei românești mai ales ca decorul preferat de regizorul Sergiu Nicolaescu pentru filmele sale istorice: „Dacii“, coproducție româno-franceză, care a avut premiera în 1966, având în rolurile principale pe Amza Pellea, Mircea Albulescu, Georges Marchal, Pierre Brice; „Mihai Vitea­zul“, cu premiera în 1970, cu Amza Pellea în rolul domnitorului Unirii, Florin Piersic, Olga Tudorache, Mircea Albulescu; „Nemuritorii“, apă­rut, pe marile ecrane în 1974, cu Sergiu Nicolaescu, Colea Răutu, Ilarion Ciobanu, Amza Pellea, Ion Besoiu, Gheorghe Dinică, Jean Constantin, Gina Patrichi în rolurile principale, film a cărui muzică aparține formației Phoenix. În 1967, la Râșnov este realizat filmul „Columna“, o coproducție româno-germano-italiană regizată de Mircea Drăgan, avându-i în rolurile principale pe Ilarion Ciobanu, Richard Johnson, Florin Piersic, Antonella Lualdi, Gheorghe Dinică. Cetatea Râșnov a jucat rolul capitalei regatului dac, Sarmisegetuza. În timpul filmărilor, în cetate s-au descoperit urme de locuire dacice. Prin urmare, se vor face apoi săpături sistematice în perioada 70-71.

Scenă din filmul Nemuritorii în cetatea Râșnov

Cinematografia după comunism

În cinematografia modernă de după revoluție, la noi în țară putem vorbi de doua mari case de producție importante: Castel Film și MediaPro Studios. Acestea au avut un rol cheie în dezvoltarea cinematografiei autohtone și atragerea străinilor meleagurile noastre.  Din 1992, când s-a lansat, şi până în anul de graţie 2010, la Castel Film au fost turnate circa 182 de filme străine de lungmetraj de ficţiune. Seria filmărilor a început cu peliculele Highlander EndGame şi Mysterious Museum. A urmat Cold Mountain – unul dintre cele mai premiate filme cu Oscar şi Globul de Aur, cu Nicole Kidman şi Jude Law. Dintr-o listă surprinzător de lungă, mai amintim Funny Money, cu Armand Assante, Born To Rise Hell, cu Steven Seagal şi recentul Ghost Rider 2, cu Nicolas Cage. Nici la studiourile MediaPro lucrurile nu au mers rău, străinii au venit şi au filmat, mai ales americanii, peste 50 de producţii de cinema, în ultimii zece ani: de la The Defender, cu Dolph Lundgren, în rolul principal, la Modigliani, cu Andy Garcia, de la An American Hunting, cu Sissy Spacek, Donald Sutherland, Rachel Hurd- Wood şi James D’Arcy, la Mirrors, cu Kiefer Sutherland sau The Whistleblower, cu Rachel Weisz, Vanessa Redgrave şi Monica Bellucci. Iar lista conține filme importante filmate în locațiile din împrejurimile Râșnovului.

Oscar pentru Râşnov

În 2002, zona Râşnovului ajungea celebră după ce regizorii americani au ales să filmeze pelicula „Cold Mountain“, în care protagonişti au fost Jude Law şi Nicole Kidman şi care a fost premiată chiar cu un Oscar. Aici a găsit regretatul regizor Anthony Minghella locurile de filmare potrivite, care să capteze ceea ce însemna un colt de lume, frumos si sălbatic, cu codrii adânci si ferme rătăcite. Un colț de America sălbatică, unde să se potrivească povestea epică din Cold Mountain. Regizorul a ales câteva locații exotice din jurul Râșnovului, care seamănă cu Carolina de Nord. La Râșnov – ferma Black Cove, plantații de cartof, porumb, orz, grajd pentru animale, în Zărnești – moara și satul Indian, iar pe drumul de la Râșnov spre Poiană – o fermă mai mică și plantații de tutun.

Una dintre cabanele din decorul pentru Cold Mountain, acum este doar o ruină Foto: Adevărul

Minghella, impresionat de peisaj

„Peisajele sunt nealterate și este ușor să creezi lumea care îți trebuie – mai ales dacã este una din trecut. Poți să rotești camera la 360 de grade și nu întâlnești nimic care să fie în deazord cu nevoile filmului“, declara atunci regretatul regizor Minghella. În urmă cu zece ani, lângă Râsnov s-a construit Black Cove Farm, acea fermă americană tradițională, specifică secolului 19, încojurată de câmpii, case pentru sclavi, hambare și grajduri, cu o grădină de flori. O parte dintre scene au fost trase într-o cabană din lemn, construită special pentru filmări. Aceasta a fost singura construcție pe care au lasat-o în urmă producătorii, care, acum, la mai bine de zece ani de la filmări a ajuns, din păcate, doar o ruină.

Renee Zellweger a învătat cuvinte româneşti în Brasov

Actrița Renee Zellweger a cucerit pe toată lumea cât s-a aflat în Brașov. Deși toți au plăcut-o pe Nicole Kidman, cea care a primit „premiul de simpatie“ de la echipa Castel Film, care a lucrat alături de celebrii actori la realizarea „Cold Mountain“, a fost colegei  ei, Rene Zellweger. Mignona actriță era pusă tot timpul pe șotii. Renee a îndrăgit și ea România. A vrut să vadă Brașovul obișnuit, cel „neturistic“. De aceea nu s-a dus să viziteze castele și locuri în care se înghesuie de obicei turiștii. A fost prin piețele brașovene, în restaurante și pizzerii, unde merg tinerii de rând din Brașov. În cele șase săptămâni a învățat câteva cuvinte în limba română. Cât a stat în România nu le-a refuzat nimic fanilor ei. S-a fotografiat cu oricine i-a cerut și a dat tuturor autografe.

Nicole Kidman ajută orfanii din România

În timpul filmărilor, Nicole Kidman a umblat nestingherită prin centrul Brașovului. A făcut adevărate tururi de forță prin magazinele din centru,  însoțită de o prietenă și de doi bodyguarzi foarte discreți. A probat chiar niște fuste într-un magazine de pe Republicii.  După două  zile, a revenit și le-a cumpărat cu mai puțin de 100  dolari. Actrița și-a arătat bunătatea invitând patru copii orfani pe platoul de filmare, multe dintre fotografiile făcute atunci fiind apoi publicate de revista britanică „Hello!“. Starul australian a avut grijă ca orfanii să fie în centrul atenției pe platoul de filmare și a fost vizibil tulburată de povestirile copiilor despre viața pe care au avut-o. După ce a vizitat un orfelinat din România, actrița a început să colaboreze cu fundația de binefacere britanică FARA, care trimite ajutoare copiilor abandonați România.

Forţă de muncă ieftină

Producătorii americani sunt atraşi în ţara noastră de forţa de muncă ieftină, dar şi de calitatea muncii oamenilor de aici: „Mi-a plăcut foarte mult cât de mult munceau oamenii. A trebuit să ducem 25 de cai undeva şi i-am întrebat dacă ne pot ajuta. «Îi puteţi duce acolo la ora 12.00?». «Da». Ceea ce nu ne-au spus, însă, a fost că trebuia să înceapă munca la 8.00 dimineaţa sau la 6.00 ca să ducă toţi cei 25 de cai acolo, pentru că aveau o singură rulotă cu care să-i transporte. Fac lucrurile în stilul vechi. Ne-au spus că da, îi pot duce acolo, dar le-a luat toată noaptea pentru a pune la punct totul“, a povestit Kevin Costner.

Americanii revin în primăvară

Pe lângă noua producție avându-l în rol principal pe Kevin Costner, la Râşnov e deja o certitudine că se va filma o nouă producţie ame­ricană, de această dată a celei mai cunoscute case de producţie de la Holywood, Universal Picture International. Filmul îl va avea ca producător pe Mike Elliott. Echipa din SUA a fost zilele trecute la Râşnov şi s-a stabilit ca decorurile pentru noua peliculă să fie finalizate luna viitoare. Se pare că este vorba de un lungmetraj, a cărui acţiune ar avea loc cu 10.000 de ani înainte de Hristos, iar producătorii au căutat cadre naturale cu stânci, peşteri, peisaje cât mai sălbatice. De altfel, marile firme de producţie americane Universal Picture International şi Miramax au în plan să filmeze în ţara noastră 10 filme, reprezentanţii Castel Film fiind interesaţi să îi atragă spre Râşnov, localitate care a mai găzduit şi filmările pentru Cold Mountain în urmă cu zece ani.

Meşteri râşnoveni pentru Hollywood

CONSTANTIN DUCAR a lucrat la toate filmele care s-au turnat în zona Râşnov. Repararea atelajelor este un hobby de-al său, așa că, bărbatul a ajuns să recondiţione­ze şapte căruţe pentru recuzita filmului „The Hatfields and McCoys: An American Vendetta”, al cărui rol principal este jucat de actorul american Kevin Costner, premiat cu Globul de Aur. Printre altele, Constantin Ducar a recondiţionat, aşa cum erau prezentate în fotografiile anilor 1850, două căruţe de campanie militară, dar şi două trăsuri. „Producătorii filmului m-au întrebat dacă sunt în stare să fac atelajele. În trei săptămâni au fost toate gata. A fost şi greu, şi uşor. Dacă îţi place ceea ce faci, reuşeşti”, ne-a explicat râşnoveanul. Singurele piese de „import”, pe care le-a folosit la atelaje sunt roţile, care au fost aduse din Ungaria. Şi caii  domnului Ducar au devenit vedete de Hollywood. Acesta a închiriat 20 de cai, dar şi o pereche de catâri, care sunt destul de rari la noi în ţară pentru filmul lui Kevin Costner. „Au fost doi cai care apar obligatoriu alături de actor. Sunt de fapt cei doi cai, huţuli, care sunt înhămaţi la căruţa soţiei lui Anse Hatfield, personajul interpretat de Kevin Costner”, povestește Constantin Ducar.
ION ADĂMUŢĂ, salvator montan la Salvamont Râş­nov, a reali­zat, printre altele, şi cabana ampla­sată pe Valea Râşnoavei, în care s-au făcut fil­mările. Casa, care repre­zintă de fapt locuinţa familiei Hatfield, a fost con­stru­ită întocmai ca una din acele vremuri. Râşno­veanul a realizat însă şi alte decoruri din film, cum ar fi puşcăria, ga­terul şi spânzură­toa­rea, şi a încercat ca prin munca sa să recreeze atmosfera de după Războiul Civil din America. Totul a fost lucrat numai din lemn, care a fost tratat pentru a arăta ca şi cum ar fi fost făcut acum 150 de ani. „Lemnul este de molid, îmbătrânit prin ardere. Tot eu am realizat şi decorurile interioare”, spune Adămuţă. Cabanierul a început să producă decoruri pentru filme încă din 1997 pentru o peliculă produsă de Sergiu Nicolaescu. El a realizat şi decorurile din „Cold Mountain”, film turnat pe Valea Râşnoavei şi la Zărneşti, dar şi pe cele din „Regii blestemaţi”, în care a jucat Gerard Depardieu.
Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...