Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Numele unui ministru și al prefectului, folosite de o grupare de escroci

Şase membri ai unei grupări, dintre care doi sunt deţinuţi în penitenciarele Târgu Ocna şi Iaşi, sunt suspectaţi că au înşelat administratorii unor firme cu 15.000 de euro, după ce i-au sunat şi le-au cerut diverse donaţi. Escrocii au sunat la Prefectura Brașov și au cerut bani pentru pretinse cauze umanitare. Ei susţineau că sunt apropiaţi ai ministrului Dan Şova.

Bani pentru „cauze umanitare”

Poliţiştii bucureşteni au făcut joi cinci percheziţii la adrese din judeţele Bacău şi Iaşi, pentru prinderea celor şase membri ai grupării, suspectaţi de înşelăciune prin atribuirea de calităţi mincinoase.Cele şase persoane au fost reţinute pentru înşelăciune în formă continuată şi, respectiv, complicitate la această infracţiune, anchetatorii propunând arestarea lor preventivă. Anchetatorii au stabilit că, în perioada ianuarie – martie, membrii grupării ar fi înşelat mai multe persoane, de la care au obţinut aproximativ 15.000 de euro. „Suspecţii şi-ar fi atribuit calitatea mincinoasă de demnitar şi, sub pretextul că o rudă a acestuia are probleme medicale, le-ar fi solicitat părţilor vătămate să doneze diferite sume de bani într-un cont”, a precizat Poliţia Capitalei.

„Afacere” condusă din Penitenciar

Potrivit unor surse apropiate anchetei, doi dintre membrii grupării sunt deţinuţi în penitenciarele Târgu Ocna şi Iaşi, unul fiind condamnat la opt ani pentru tâlhărie, iar celălalt la şase ani pentru înşelăciune, prin acelaşi mod de operare. Cei patru membri ai grupării aflaţi în libertate căutau pe internet contractele de prestări servicii cu diferite ministere, apoi trimiteau complicilor din penitenciare numele celor care administrau societăţile respective şi numerele de telefon. Cele două persoane aflate în penitenciar îi sunau pe administratorii firmelor şi le cereau diverse donaţii „pentru domnul ministru”, spunând că acesta ar avea o rudă cu mari probleme de sănătate şi necesită un transplant urgent.

S-au folosit de numele unui ministru

Unul dintre demnitarii ale căror nume au fost invocate de membrii grupării pentru a cere sume de bani este Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, au precizat sursele citate. Până acum au fost probate patru fapte, însă există date că numărul înşelăciunilor este mult mai mare, membrii grupării solicitând sume de bani inclusiv în numele prefectului de Brașov. Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova, a declarat că a aflat de la mai mulţi prefecţi, dar şi de la şeful CNADNR despre faptul că mai multe persoane s-au folosit de numele lui, Ministrul a făcut o plângere penală la DNA, în luna februarie.

Au sunat la Prefectura Brașov

„Au cerut bani la prefecturi, la Primăria Capitalei. Prefecţii cred că erau de la Galaţi şi de la Braşov, am menţionat în plângere. Prin februarie am făcut această plângere (…), le-am sesizat faptul că mi se adusese la cunoştinţă că se dădeau telefoane către persoane care se prezentau că aş fi eu, cerând bani pentru cauze umanitare cum ar fi pentru un băieţel din Moldova care are nevoie de o proteză sau o doamnă de prin Ardeal care are nevoie de un medicament, diferite pretexte. Au sunat la mai multe instituţii publice care evident nu le-au dat bani şi au sunat şi pe la firme private care le-au dat bani”, a declarat ministrul Dan Șova.

Consilierii lui Șova au făcut pe detectivii

„Eu când am auzit treaba asta am luat foc, am cerut toate amănuntele, am rugat pe cei de la firmele private să îmi precizeze unde au trimis banii, mi-au dat şi recipisele cu care au trimis banii, mi-au dat şi numerele de telefon de pe care fuseseră sunaţi. Am făcut puţină muncă de detectiv, mă rog, nu eu, personal, nişte consilieri de-ai mei, şi am depus plângerea la DNA, care a declinat dosarul către Judecătoria Sectorului 4 şi în dimineaţa aceasta am aflat de la televizor că i-au prins pe cei care se ocupau cu asemenea lucruri. Respectivele persoane nu cereau anumite sume de bani, le spuneau să dea cât vor ei ca să îi ajute pe acei oameni şi unii au dat. În momentul de faţă am înţeles că s-au folosit numele mai multor miniştri, nu numai al meu. Nu cred că au ştiut, eu am aflat întâmplător, cineva şi-a luat inima în dinţi să-mi spună ce se întâmplă”, a declarat Dan Şova.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...