Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

„România trebuie să se ocupe singură de ea”

De nenumărate ori am spus că nimeni nu va veni să ne pună pâine pe masă! Am fost și sunt de părere că numai „prin noi înșine!” – un cunoscut slogan liberal, care după aproape 100 de ani rămâne actual – vom reuși să avem un trai mai bun și o economie de piață puternică, competitivă. Iată că, în urmă cu câteva zile, a fost prezent în România, George Fridman – cunoscut analist politic american. În  intervențiile sale acesta a afirmat foarte clar: România trebuie să se ocupe singură de ea! Această afirmație, având și caracterul unui semnal de alarmă privind direcția spre care se îndreaptă țara, aproape că a trecut neobservată în rândul politicienilor, ba chiar și al analiștilor ce se perindă pe la televiziuni. În loc să consolidăm economia românească, o risipim în mod inresponsabil. În lipsa unei industrii proprii, din păcate, România nu se mai poate întoarce la ceea ce a fost odată, și anume, o țară agrară. Și totuși, singura speranță pentru a înregistra o minimă creștere economică a rămas cea legată de agricultură. Și nu o spun doar eu, ci chiar și guvernatorul României, Mugur Isărescu. Însă, oricine știe că în prezent, agricultura românească ține doar de vremea pe care o dă Dumnezeu! Dacă plouă e bine, dacă e secetă e rău! Nu se poate vorbi de o agricultură modernă, științifică, de mare randament, ci doar de mica gospodărie pe care o au românii și care le asigură subzistența. Pe multe terenuri agricole cresc doar buruienile. Suprafața de teren agricol cultivată nu poate oferi încă o recoltă care să ne asigure și un nivel de trai bun. Excepție fac doar acele terenuri comasate și care sunt lucrate cu tehnologie modernă, care dispun de instalații de irigat etc… Însă, nu recolta în sine duce la creștere economică, ci procesarea acesteia. Guvernul USL, condus de Victor Ponta, ca şi cele precedente,  nu are un program de dezvoltare pe termen scurt, mediu și lung, în niciun domeniu. Singura intenţie pe care o are guvernul, ca și toate celelalte de până acum, este aceea de majorare a taxelor și de vânzarea puținelor active care au mai rămas în patrimoniul României. Cu astfel de soluții de moment, românii nu se pot aștepta să trăiască mai bine. Vânzarea sistemului energetic, a infrastructurii feroviare și aeronautice, a industriei chimice, a exploatării zăcămintelor, a Poștei Române, nu poate fi o soluție salvatoare pentru România, fără a păstra controlul asupra deciziilor, prin ceea ce se numește ”acțiunea de aur”. Mesajul că ”România trebuie să se ocupe singură de ea”, lansat de George Friedman, un mesaj elegant, tradus dealtfel in ,, Romani nu mai stati cu mana intinsa si asteptati” nu a ajuns încă la masa de romani ca de alfel nici la clasa politică. Nici măcar mesajul lansat de Mugur Isărescu în ceea ce privește agricultura.

„Prin noi înșine!” nu înseamnă a aștepta de la alții un ajutor, ci a încerca să ne ajutăm singuri! Iar inițiativa, înainte de orice, trebuie să vină din partea puterii politice, a întregii clase politice care să își propună câteva proiecte naționale comune, de dezvoltare. Singurul proiect unic, în care întreaga clasă politică românească s-a pus de acord, a fost aderarea la Uniunea Europeană. Dar cu ce costuri s-a făcut? În loc ca România să intre într-o uniune economică, ca partener, a devenit doar o piață de desfacere, un consumator lipsit de producție proprie, un furnizor de mână de lucru calificată, începând de la lucrători în construcții până la medici.

Ca România să se ocupe singură de ea, se impune a avea conducători politici responsabili, angajaţi  să sprijine capitalul românesc. Politicieni capabili să impună și să urmărească aplicarea unor programe agricole pentru micii fermieri și agricultorii autohtoni. Este necesar  un „Proiect național” care să urmărească în mod pragmatic dezvoltarea.  Cât timp actul guvernării se limitează doar la majorarea de taxe și de colectarea acestora, la vânzarea activelor, unele dintre acestea ținând clar de ”siguranța națională”, este evident că ”țara nu se află pe un drum bun”, că România, din 1989 și până în prezent, cu excepția aderării la Uniunea Europeană, merge  pe un ”drum greșit”! Și nu o spun doar eu, ci aceasta este părerea unanimă a românilor. Aceiași români care afirmă că, numai muncind mai mult și mai bine pot avea un trai mai bun!

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...