Campionatul de Gatit in Aer Liber Arad – 2013

Sute de porții de ciorbă, sarmale cu mămăliguță, purceluşi şi miei fripți pe un grătar uriaș, au fost servite publicului, sâmbătă, în prima zi a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber, care se desfășoară la Ştrandul Neptun din Arad.

La această competiție, aflată la cea de a doua ediție, participă bucătari din țară şi din străinătate.Primele porții de mâncare au fost servite, sâmbătă, de jandarmii arădeni. Cei de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Arad au preparat trei feluri de mâncare.

„Am pregătit un cătlan cu fasole şi ciolan, unul cu sarmale și unul cu mămăliguţă, dar şi un produs mai special“, a spus Adrian Bîcleşan, comandantul IJJ Arad. Jandarmii au primit o cutie cu ingrediente secrete, din care au inventat o reţetă și pe care au numit-o „Capriciu de primăvară”. „«Capriciu de primăvară» este un preparat inspirat din bucătăria franceză. Conţine varză dulce, cartofi, ţelină, legume şi chimen, toate călite la foc potrivit, apoi fierte în apă. La sfârşit se adaugă brânză telemea, smântână, mărar, busuioc şi kaiser”, a explicat lt. col. Mircea Clitan, cel care a preparat mâncarea.

Tot în prima zi a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber, au fost fripți pe un grill oblic mai mulți purceluși de lapte și miei. Această tehnică a fost preluată din Uruguay, iar pe un astfel de grill pot fi prăjite simultan 7-8 animale.

„Mai întâi am preparat un baiţ mix, special pentru purceluş şi miel, din chimen, enibahar, ierburi franţuzeşti. Am ţinut carnea o oră în baiţ, apoi am pus-o încă o oră la grătar”, a explicat Cristi Păpuşoiu, cel care s-a ocupat de fripturile la grill-ul oblic uriaş. Acesta a mai pregătit într-un tuci special un stufat de miel cu verdeţuri de primăvară, ceapă verde, usturoi verde.

Bucătarii amatori s-au întrecut sâmbătă la „Masters of flames” și au preparat diverse ciorbe. În cadrul competiţiei, fiecare concurent a trebuit să gătească 100 de porţii de ciorbe. Astfel, au fost preparate și servite publicului ciorbă de potroace, ciorbiţă de aripioare de pui cu morcovi franţuzeşti, ciorbă cu porumb şi ciorbă a la grec.

La categoria „preparate etnice”, organizată pentru prima dată la Arad, concurenţii au preparat papanaşi cu smântână şi sos de zmeură, pui mănăstiresc, ceafă bucovineană şi ceafă de porc cu smântână şi ciuperci de pădure.

La secţiunea „Clasa de prezentare artistică”, profesioniştii, dar şi amatorii, au realizat piese decorative din zahăr, aluat, marţipan, fructe, legume, gheaţă şi diverse combinaţii. De asemenea, au fost realizate figurine din ciocolată albă, stropită cu foiţă de aur.

Duminică, în cea de a doua zi a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer liber vor fi preparate de bază din pui, porc şi peşte. Tot duminică va avea loc Campionatul Naţional de Pizza.

În cadrul Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber a avut loc și inaugurarea primei şcoli de degustare a somelierilor din Arad.

Participanţii la campionat vor fi jurizaţi în funcţie de prezentare şi formă, compoziţie şi concepţie, grad de dificultate şi originalitate şi inovaţie. Juriul competiţiei este compus numai din maeştri străini: Malta, Finlanda, Elveţia, Germania, Serbia.

This slideshow requires JavaScript.

Adrian NEAG – membru ACEEA – corespondent Gazeta Brasovului

 

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.