Cupa Stolnicului Cetății Făgărașului – 2013

Stolnic este un rang boieresc folosit în evul mediu în țările române (Țara Românească și Moldova), reprezentând dregătorul de curte care se îngrijea de masa domnului. În anumite scrieri, el este descris ca fiind bucătarul-șef al curții domnitorului. În împrejurări mai deosebite sau la sărbători, el îl servea pe domn, gustând mâncărurile înaintea acestuia, spre a se dovedi că nu erau otrăvite. Subalternii acestuia, vtoristolnici și tretistolnici, serveau pe domn la mesele obișnuite, iar stolniceii, unii la curte, alții prin sate, strângeau dijma.

In anul de grație 2013 d.H., Cetatea Făgărașului a primit 5 pretendenți la funcția de stolnic. Aceștia s-au întrecut în găteli reci, ca antreuri medieval și într-o găteală caldă, preparată la botul calului ( cu ustensile din sec. XXI ) .

A fost deliciul locuitorilor Cetății Făgărașului care au participat, au privit și au … înghițit în sec . La anul se promit fapte mai mărețe !

Multumiri Casa Municipala de Cultura Cmc Fagaras, Hotel-Restaurant Bulevard ( in special lui Ioan Borcoman pentru organizare ), Agentia Style-Adv ( Alexandru Szasz Alexandru ) și Primaria Fagaras pentru faptul că au acceptat organizarea unui astfel de eveniment inedit pentru făgărășeni ! Multumiri Cezar Munteanu și companiei SELGROS ROMANIA !

Foto – Cosmin NEAG

This slideshow requires JavaScript.

Adrian NEAG – membru ACEEA – corespondent Gazeta Brasovului

 

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.