Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Festivalul Toamnei – Roman 2013

Romanul a fost gazdă în perioada 4-6 octombrie 2013, al celui mai mare eveniment al anului – “Festivalul Toamnei”, o tradiție, dar care anul acesta s-a desfășurat sub egida sponsorului Zahăr Mărgăritar, produs al companiei Agrana, cu sediul central la Roman.Festivalul a avut un specific gastronomic, iar aproape toate produsele au fost preparate în fața spectatorilor. Din străinătate au fost participanți din Malta, Ungaria, Albania, Serbia, Grecia și Croația.
Festivalul a fost axat în special pe prepararea produselor de toamnă, de la procesarea fructelor, legumelor, a cărnurilor şi a băuturilor. Toți cei care au venit în centrul municipiului, au putut fi martori și la un concurs profesional de gastronomie, unde juriul a fost compus din specialiști din străinătate, iar premianții au fost răsplătiți cu diplome recunoscute în peste 93 de țări.
Peste 20 echipe de bucătari s-au înscris la competiția Cupa Zahăr Mărgăritar, certificată de World Association of Chefs Societies. Au fost premiate locurile I, II, III + cupă de categorie, iar echipa cu punctaj maxim acumulat la mai multe categorii a câștigat Cupa Mărgăritar 2013.
O noutate a reprezentat-o prezența la Roman a Organizației Somelierilor din România (OSR), care a lansat proiectul „Şcoala Vinului”. Somelierii, coordonaţi de Preşedintele Marian Timofti, au realizat cursuri gratuite pentru publicul spectator în vederea cunoaşterii asocierii dintre vinuri şi mâncăruri, sesiuni de degustare.

De asemenea, Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA) a lansat muzeul arhaic în aer liber – prezentarea mai multor obiecte de muzeu: care pentru boi, care pentru cai, sania principelui Transilvaniei, sanie ţărănească, bardă de măcelar, bardă de căldărar, primul plug metalic din Transilvania cu 2 roţi, roata de moară, butoaie pentru vin, piatra de ascuţit cuţite, moară de porumb, putină pentru brânză, putină pentru unt, piuă de stejar, semănătoare, prăşitoare, presă de cartofi, nicovală pentru cizmari, nicovală pentru fierari, foale, butoi pentru murături, presă pentru mierea de albine, covată pentru aluat, covată pentru saramură, perie pentru lână, răzătoare de varză din tablă de bronz, presă pentru carne, presă pentru varză, potcoave pentru cai, vase din lut, şube din lână de oaie, furcă din lemn cu 4 braţe.
Un invitat special a fost maestrul Sigety Mihaly, care a gătit un meniu complex cu specific maghiar: ciolan la grill, tocană de creste şi fudulii de cocoş, tocană de oaie, gulaş cu carne de vită, peşte prăjit, cârnaţi din carne de porc, frigărui, murături de casă, pâine de casă etc.
Echipe de bucătari în funcţie de activităţi:

 1. Standul Cu Ţesturi: Chef Niculae Nicolae (Bucureşti),Chef Cecilia Ene ( Brăila)
 2. Standul cu Plite: Chef Tibi Kiss (Cluj), Berecky Emoke (Cluj.)
 3. Standul Grill Masters Of Flames: Chef Cristian Păpuşoiu (Piteşti)
 4. Standul cu proţapuri: Chef Mihai Cândea (Arad), chef Florin Sobaru (Ineu).
 5. Standurile cu Ceaune: Chef Fulop Attila (Tg Mureş), Chef Dan Lucaciu (Cluj), Chef Ozana Bujdei (Iaşi), Chef Luigi Speranza (Italia), Chef Gigi Fedeleş (Iaşi), Chef Lucian Smith (Iaşi), Chef Zoltan Matte (Ungaria), Chef Bogdan Lupu (Iaşi), Chef Cristian Avasiloaiei ( Iași) , Chef Andrei Mihăilescu (Iaşi), Chef Andraș Mate (Arad) .
 6. Standul cu Cuptoare: Chef Adrian Şipoteanu (Iaşi), Chef Cornel Spițelnicu (Iaşi).
 7. Standul cu Cuptoare de pâine: Chef Marian Moscaliuc Sr. (Tg Mureş), Chef Marian Moscaliuc Jr. (Tg Mureş.
 8. Standul Zahăr Mărgăritar: Chef Şipoş Dorel (Tg Mureş) cu ajutorul neprecupețit al asistentului Chef Iulian Szasz ( Tg Mureș )
 9. Standul Moldovencelor: diverse persoane (gospodine casnice din Neamţ, Suceava, Iaşi). – au fost expuse prăjituri, dulceaţă, compot.
 10. Standul Militar: Chef Gigi Fedeleş (Iaşi) împreună cu unitatea Cavalerul Medieval din Iaşi.
 11. Standul produselor de Ignat: Chef Sorin Berar ( Cluj-Napoca ) și Chef Adrian Neag ( Făgăraș) care au procesat carnea de porc în spirit tradiţional românesc (jumări, cârnaţi, pomana porcului, caltaboş, tobă, tochitură de organe…etc).

Reprezentanți ai etniilor din România

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România

Comunitatea Elenă din orașul Roman

Comunitatea Evreiască din Iași

Comunitatea Ruso-Lipoveană din orașul Roman.

Demonstraţii de artă culinară: Cornelia Ghişoi (deserturi), bucătărie din Serbia cu Maestrul Uros Urosevic (specialităţi din carne tocată), parada Somelierilor cu Toma Cornelia şi Marian Timofte, Maestrul Ceka Arjan (Albania), Maestrul Godfrey Bezzina din Malta, Maestrul Marko Jovanovic din Croaţia, Maestrul Kostantinos Georgatzas, Maestrul Guido Debono din Malta .

Ansambluri: Ansamblul Folcloric “Mlădiţe Tămăşene“, Dansuri tradiţionale cu Uniunea Democrată a Tătarilor Turco Musulmani din România, Ansamblul Folcloric „Doina Ceahlăului“, Ansamblul Artistic „Areti“ – Uniunea Elenă din România, Organizaţia Comunităţii din Roman, Trupa “Hanului Ancuţei“, Ansamblul Folcloric „Toporaşul“, Ansamblul Folcloric „Floricică de la Munte“, în parteneriat cu Centrul Cultural Judeţean Neamţ, Ansamblul Folcloric „Codrii Ceahlăului“. Concerte de muzică populară: Ghiţă Dandu, Formaţia Senzor, Ştefan Enăşel, Radu Eugen Ciucanu, Alexandra Antoche, Nelu Sârbu, George Cojocărescu, Formaţia 10 Prăjini

Şcoala Vinului – Parada somelierilor Nu putem discuta despre toamnă şi să nu ne gândim că încep pregătirile pentru prepararea vinului. Organizaţia Somelierilor din România a lansat proiectul Şcoala Vinului, în cadrul căruia s-au desfăşurat mai multe cursuri gratuite pentru publicul spectator privind asocierile dintre vinuri şi mâncăruri. În cortul somelierilor nu au fost puţini cei care au dorit să înveţe cât mai multe despre această artă a vinului, de la cei mai renumiţi specialişti din domeniu.

FOTO – Cosmin NEAG

This slideshow requires JavaScript.

Adrian NEAG – membru ACEEA – corespondent Gazeta Brasovului

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...