Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Festivalul cârnatilor si sarmalelor Bekescsaba 2013

In perioada 24-27.10.2013 a avut loc al 17-lea Festival de Cârnaţi din Csaba. Până în zilele noastre Festivalul a ajuns să fie unul dintre cele mai cunoscute manifestări gastroculturale din Ungaria şi Europa Centrală şi de Est dispunând de cea mai mare forţă de atracţie turistică începând din anul 1997. Între festivalele din Ungaria, singurul festival premiat cu titlul de festival de calitate excepţională în anul 2009 a fost Festivalul de cârnaţi din Csaba. Festivalul – care a fost vizitat de peste 200.000 de vizitatori – a avut ca scop pregătirea de cârnaţi de Csaba, tradiţiile legate de tăierea de porci, sărbătorile comunităţilor maghiare şi slovace din regiune ,respectiv tradiţiile gastronomice.

De buna dispoziţie s-au ocupat interpreţi de muzică populară si trupe cunoscute publicului din Ungaria . În cadrul manifestării a avut loc loc şi sărbătoarea vinului, manifestare care asigură posibilitate de prezentare a beciurilor vinicole din regiune , respectiv o expoziţie care promoveaza produse alimentarele şi agricole din regiune. Cârnaţul din Csaba este un „hungarikum” celebru şi pe plan internaţional, un produs alimentar protejat de Uniunea Europeană cu indicaţie geografică, acest product poate fi cumpărat în timpul festivalului de la mai mulţi producători din ţară.

În decursul celor patru zile ale manifestării vizitatorii au fost i aşteptaţi de faimoasele concursuri de cârnaţi începând de la frământarea de carne de 648 de echipe până la concursul cârnaţilor uscaţi respectiv pregătirea şi gustarea de feluri legate de tăierea de porci (sarmale). Au fost organizate zilnic demonstratii de tăiere de porc unde participanţilor le-au fost prezentate diferite obiceiuri ale regiunii.

Bineinteles ca nu putea sa lipseasca de la acest mare eveniment gastronomic si echipa României, reprezentata de catre o delegatie a Asociatiei Culturale Euro-Est Alternative ( Campionatul De Gatit) , compusa din Tiberiu Kiss ( Spritz Kávézó Cafenea Spritz ) , Berecki Emőke, Berar Sorin ( toti din Cluj Napoca ) si Adrian Neag ( Făgăraș ) si condusa de catre secretarul executiv al A.C.E.E.A. , Radu Zarnescu . Multumirile noastre prietenului nostru Szigeti Mihali, cel care a fost gazda noastra in cele 4 zile. Il vom revedea pe Miși la Sibiu, in perioada 24.11-24.12.2013.
Participarea reprezentantilor României pentru prima data a fost incununata de succes, in conditiile in care la proba de cârnati au fost 648 de echipe, iar la proba de sarmale 72 de echipe.

Ne-am prezentat cu 4 tipuri de cârnați, in comparatie cu restul echipelor din Ungaria si Slovacia, care au preparat un singur fel de carnați : rosu – picant.

Sâmbătă – 10 kg de carne netocata si mate porc puse la dispozitie de organizatori – 2 ore de concurs – Cârnați cu busuioc, oregano si mentă, cârnați cu chimen si boabe de mustar, cârnați cu nuca maruntita, nucsoara si boabe de piper si cârnați măcelaresc ( carnea taiata din cutit ) – premiul special al juriului pentru gust si complexitate. Pentru acest premiu, un sejur pentru 5 persoane, 2 zile , la o pensiune-ferma situata la 40 km de Bekescsaba.

Duminică – 4 kg carne de porc tocata si varza murata puse la dispozitie de organizatori – 3 ore si jumatate de concurs – Sarmale in foaie de varza acra, cu ciuperci si afumatura, sarmale cu cimbru ( mult ) invelite in foi de bacon si sarmalute in foi de vita cu mult marar ( deliciul juriului ) – premiul special al juriului pentru gust si complexitate. Un sejur de 2 zile, 3 persoane, SPA Gyula, hotel de 3 stele.

Impresionant eveniment, atmosfera extraordinara. Si daca mai prind pe cineva ca ii vorbeste de rau pe unguri ( unguroaice in primul rand ) are de furca cu mine :). Ni s-a stricat masina de tocat si echipa Politiei din Bekescsaba ne-a imprumutat-o pe a lor. Toti erau foarte bucurosi cand vedeau steagul României deoarece le-am facut cinstea sa onoram cu prezenta un eveniment de-al lor.

Sunt convins ca bucatariile din Tara Fagarasului si Cluj Napoca au fost reprezentate cu cinste la acest eveniment.

FOTO – Cosmin NEAG

This slideshow requires JavaScript.

Adrian NEAG – membru ACEEA – corespondent Gazeta Brasovului

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...