Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Congresul Mondial al Traditiilor Culinare Bucuresti – martie 2014

In perioada 13-16 martie 2014, Bucuresti-ul a gazduit prima editie a Congresului Mondial al Traditiilor Culinare,organizat de Asociatia Culturala Euro Est impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Turism, concept unic la nivel mondial, transformand astfel, Bucuresti-ul, in capitala gastronomica a lumii.

Acest Congres, cu participare internațională, este organizat pe fondul vidului reprezentării artei culinare tradiționale autentice din România la nivel mondial. A.C.E.E.A. dorește să aducă în prim plan conceptul de „bucătărie-cultură”. Fie că ne place sau nu, bucătăria, generic vorbind, ocupă un spaţiu extrem de important în viața fiecăruia dintre noi. Ridicarea gătitului de la rangul de „obligaţie conjugală” la statutul de “artă“ presupune schimbarea unei mentalităţi împământenite.
Diversitatea joacă un rol important în interacțiune, în dialog intercultural și interprofesional; dorința multora de a uniformiza popoarele, de a le respinge individualitatea și, implicit, obiceiurile, ne va duce la o existență anostă, simplă și monotonă.

Suntem diferiți din toate punctele de vedere și tocmai acest fapt reprezintă frumusețea omenirii; iată motivul pentru care ne propunem să oferim o imagine de ansamblu asupra cât mai multor civilizații și tradiţii ale popoarelor Pământului avand ca si punct central cultura si civilizatia gastronomica romanesca.

Acest Congres va inspira atât bucătarii, cât și oamenii obișnuiți,pasionati de bucatarie, aducându-le tuturor aminte de identitatea lor.

Acest Congres ne va încuraja să încetăm a ne mai ascunde rădăcinile și să începem a ne mândri cu ele.

Bucătăria reprezintă doar o parte din obiceiurile unei țări, însă o parte importantă a acestora, de aceea ne propunem să invităm Presedinti ai unor Asociatii de bucatari, formatori de curente de opinie in ceea ce priveste bucataria, din aproximativ 50 de țări, ca să cunoasca bucataria traditionala romaneasca printr-un dialog intercultural,punand accentul pe similitudinile, respectiv diferentele culturale intre mediul nostru socio-cultural si cel din care invitatii provin.

Bucatari din 38 de tari, 46 de echipe, si-au prezentat bucatariile traditionale, atat prin dizertatii, cat si prin demonstratii de arta culinara. Presedintele Organizatiei Mondiale a Bucatarilor (WACS), domnul Gissur Gudmundsson, a salutat aceasta initiativa prin prezenta sa. De asemenea, Charles Carroll vicepresedintele Organizatiei Mondiale, Chairman al Congresului Mondial al WACS, ne-a invitat sa sustinem o alocutiune in cadrul acestui Congres, prin care sa prezentam concluziile evenimentului din Romania. Acest eveniment a pozitionat Romania pe harta gastronomica a lumii. Tarile prezente in cadrul Congresului Mondial al Traditiilor Culinare au fost: Thailanda, Bulgaria, Malayesia, Polonia, SUA, Israel, Azerbaijan, India, Bosnia Hertegovina, Islanda, Tunisia, Uzbekistan, Albania, Kyrgyzstan, Arabia Saudita, Elvetia, Singapore, Myanmar, Hong Kong, Macedonia, Croatia, Slovenia, Grecia, Taiwan, Japonia, Cipru, Canada, Mexic, Italia, Malta, Finlanda, Coreea de Sud, Serbia, Suedia, Ungaria si Liban.

Romania a fost reprezentata de 11 echipe-10 echipe regionale si una militara a Serviciului de Paza si Protectie. Prin demonstratiile culinare traditionale, echipele din strainatate, cat si cele autohtone, si-au reprezentat cu succes zonele de provenienta. Simultan am gazduit si prima conferinta la nivel mondial a Bucatarilor Fara Frontiere. Departament al WACS aflat la prima sedinta de lucru a board-ului (Canada, USA, Islanda, Myanmar, Germania, Taiwan, Singapore, Hong Kong). Autoritatea Nationala de Turism, Presedintele Razvan Filipescu si ACEEA au organizat prima si cea mai mare parada a specialistilor din gastronomie la Targul National de Turism. La parada au participat toti invitatii din strainatate si echipe regionale ale Romaniei. In paralel cu sesiunile de prezentare ale congresului s-au desfasurat sesiunile practice, gazduite de Hotel Pullman in sala World Trade Center Bucuresti. Toate echipele invitate au gatit la fata locului meniul format din 3 feluri (starter, main course, dessert) sustinut in prezentare. In urma acestui Congres, s-au dezvoltat relatii interculturale importante, in urma semnarii acordurilor cu Asociatia Bucatarilor din Malta, Asociatia Bucatarilor din Grecia de Nord, Federatia Asociatiilor de Bucatari din Canada si Asociatia Bucatarilor din Hong Kong. De asemenea, a avut loc Campionatul National de Pizza, etapa pe Muntenia si Bucuresti, sustinut de echipamentele profesionale de la Bilancia si cu sprijinul: Nordic, Zahar Margaritar, Caroli, Delaco, Bonduelle, Univer, Carrefour si Dobrogea si Campionatul National de Paste, sustinut de Vegeta. Campionatul National de Pizza a fost coordonat de Lucian Vasile Leicu si Pizza Chef Dan Leicu, Campion Mondial in anul 2012 desemnat la Parma (Italia) la Campionatul Mondial – categoria Pizza Freestyle (Acrobatica).

Personalităţi din lumea gastronomiei mondiale prezente la eveniment: Gissur Gudmundsson (Islanda – Preşedinte World Association of Chefs Societies), Willment Leong (Thailanda – Committee Chairman – World Chefs Without Borders Founder Chairman – Thailand Culinary Academy WACS), Charles Carroll (USA – Award winning author of Leadership Lessons From A Chef: Finding Time To Be Great and Tasting Success “Your Guide to Becoming a Professional Chef.” Chef Carroll is currently the Executive Chef of River Oaks Country Club, in Houston Texas.), Thomas A. Gugler (Germania – Manager Development & Costing Executive Master Chef at Saudi Arabian Airline Catering, WACS Continental Director Asia), Ragnar Fridiksson (Franţa – General Manager of World Association of Chefs Societies), Joanna Ochniak (Polonia – President Women in WACS, Poznań), Hai Schwartz (Israel – President of Isreli Chefs Association), Cornelia Volino (Cornelia Volino has fulfilled an extensive career in the culinary industry both in her endless personalachievements and numerous contributions to the trade associations for over 25 years. The Escoffier Society of Toronto elected her to serve as a Board member for 10 years including a second term asPresident. In addition she served on the CCFCC Board of Directors for 8 years including NationalPresident for 2 terms and as Continental Director of the Americas for WACS for 4 years. Currently, heradditional volunteer positions include CCFCC Marketing Team Leader and Committee Member of theWorld Chefs Without Borders. She is member of the CCFCC Honour Society and Honourary Memberof the World Association of Chef Societies), Akbar Umarov (Uzbekistan – President of Chefs Association of Uzbekistan), RAFIK TLATLI (Tunisia – Tlatli is vice-president of the “Conservatoire des cuisines méditerranéennes”I n Marseille andPresident of the Tunisian Academy; culinary Adviser and member in the Chaine des Rôtisseurs,Baillage of Tunisia), UROŠ UROŠEVIĆ (Serbia – Member of Culinary Association of Serbia, organizer and event coordinator at the 1st “Balkan Culinary Cup” and “One World CulinaryChefs” Competition in Belgrade, Serbia2008 – today Vice President of Culinary Federation of Serbia, 2008 Head of the Management Board Serbian Chefs Association), Jozef Oseli (Slovenia – Slovenian Chef Assosiation- Academie Coulinaire de France- Emirates Coulinary Guild- Slovenien Sommelier- Saudi Arabien Chefs Association- WACS Member), Andreas Muller (Hong Kong – CMC Manager / Principal Instructor Western Culinary Operations and Training Hospitality Industry Training and Development Centre).

Competiţiile culinare organizate în sala World Trade Center, atracţiile maxime pentru publicul spectator- măiestrie, artă, cunoaştere, performanţă! 1. Campionatul Naţional de Pizza – Etapa Muntenia 2. Campionatul Naţional de Pizza – Finala pe România 3. Pizza Freestyle cu Master Chef Dan Leicu, campion mondial în anul 2012 4. Concurs de torturi aniversare cu tematica “World Trade Center 20 de ani” 5. Concursul Naţional de Paste 6. Regal al artei culinare româneşti, competiţie pentru bucătarii străini invitaţi să gătească reţete româneşti!

Organizatori: Asociatia Culturala Euro Est Alternativ, Autoritatea Nationala pentru Turism, World Association of Chefs Societies. Partener Principal:Bilancia Exim. Sponsori: Primaria Municipiului Bucuresti, Ambasada Statului Israel la Bucuresti, Pullman Hotels and Resorts, Ibis Nord, Bilancia Exim, Smithfield Romania, Zahar Margaritar, Vegeta, Zelda Projects – Solutii cu noroc, Coca-Cola Romania, Honda Ploiesti, World Trade Center Bucharest, Delaco – Fan branza, Campofrio – Hrana pentru viata, Caroli Foods, Zetea Transilvania, Nordic Import Export Co, Autoklass Ploiesti – Official Home of Mercedes-Benz, Fabrica Flash, Dobrogea – Bun, dintotdeauna, Jidvei, Crama Oprisor, Alcovin Macin, Bonduelle, Univer, Agrisol, Bristot, Magic FM, Zintus, Magic Royal. Echipele Regioanale au fost reprezentate de membri Asociatiei Culturale Euro Est Alternativ Romania cu sprijinul Primariei Municipiului Bucuresti. Toate echipamentele profesionale pentru gatit si instrumentele au fost asigurate de Bilancia Exim. Vestimentatia bucatarilor romani a fost asigurata de Zahar Margaritar.

Adrian NEAG – membru ACEEA – corespondent Gazeta Brasovului

FOTO:  https://www.facebook.com/neag.adrian.3/media_set?set=a.628988103839131.1073741853.100001838415143&type=3

 

 

 

 

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...