Ziua recoltei la Drăguş a fost un vis împlinit

Toată lumea care a participat s-a distrat pe cinste. Producătorii şi-au vândut produsele preparate doar cu ingrediente naturale din gospodăria proprie, drăguşenii au avut turişti cazaţi în gospodării, iar nuntaşii au jucat toată ziua la nunta tradiţională care s-a organizat în aer liber, în faţa căminului cultural.

Întreaga petrecere a început la muzeul satului care timp de o zi a fost casa miresei. Acolo, femeile din sat au împodobit-o pe tânăra mireasă aşa cum cere datina şi au chiuit pentru a-i ura toate cele bune.

De chiuituri a avut parte şi momentul în care a fost prezentată lada cu zestre a miresei, care a conţinut lepedeuri şi perne tipic drăguşene.Mireasa a aşteptat la fereastră să vadă când îi vine mirele cu alaiul format din naşi şi nuntaşi.

După ce şi-au intersectat drumurile, aceştia au pornit spre centrul satului unde au încins hore până în ceas de noapte.În consecinţă, veselia a fost starea care a guvernat întregul eveniment.

Totul a fost ca la carte, mâncarea delicioasă i-a făcut pe oameni să se întoarcă în copilărie.

Zupa de taitei cu carne de pasare, găluşte ( sarmale mari cat pumnul ) care s-au făcut după reţeta bătrânelor din sat, hurez cu lapte de drugana are se topea în gură, dar şi lipchiu cu mere.

Aşadar, după o masă copioasă, alaiul a încins hore şi toată lumea a cântat până la miezul nopţii.

Impreuna cu Elena Daniela Graura si echipa inimoasa de la Dragus am muncit 2 zile, dar cu mare satisfactie !

Un eveniment deosebit, intr-o comună deosebită, cu un primar deosebit si săteni minunați, frumoși și dragi. Am gasit acolo o echipă de socăcițe tinere, minunate, care au dat totul pentru a ieși un meniu de nuntă ”ca la mama acasă”.

Si dacă tot suntem la ora felicitărilor, felicitările mele si ale colegei Elena Daniela Graura pentru :Puca Nichii, Ana lu Valere, Mariana lu Nelu de la Vale, Gyongy a lu Tucu, Ica lu Doruțu, Mariana Borzii, Ica lu Dumi lu Boieroiu, Mirela Vetii, Livia lu Romu, Doina Pchisculi, Viorica lu Molică, Limpea Nichii, Lenuța lu Vichente, Livia Criștiuli, Ana lu Simen, Mariana lu Boieroiu !

La mai multe, pregatim de pe acum ediția a II-a a Nunții de la Drăguș 2015 !

Foto – Cosmin NEAG -AICI

Adrian NEAG – membru ACEEA – corespondent Gazeta Brasovului

 

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.