Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Decizia plenului Camerei Deputaților în cazul Ion Diniță a fost amânată

Ion DinițăDupă cum era de așteptat, decizia în cazul cererii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de încuviințare a arestării preventive a deputatului conservator Ion Diniță a fost amânată luni de plenul Camerei Deputaților din lipsă de cvorum, în sală fiind prezenți doar 116 deputați din totalul de 403, asta în contextul în care toți parlamentarii susțin sus și tare că nu se opun demersurilor Justiției. De fapt, nu este pentru prima dată când munca procurorilor este obstrucționată de politiceni, care se cred mai presus decât omul de rând.

Deputatul PC Ion Diniță a declarat că nu reprezintă un pericol pentru ordinea publică, apreciind că niciun indiciu nu justifică necesitatea privării sale de libertate, altul “decât conjunctura nefastă a campaniei electorale”.

“Măsura preventivă a arestării este una excepțională, care se ia în anumite condiții, pentru garantarea bunului mers al anchetei. În ceea ce mă privește, nu mă sustrag urmării penale, nu influențez mersul anchetei, influențarea probelor sau a participanților în procesul penal. Nu reprezint un pericol pentru ordinea publică. (…) Este greșită ideea că parlamentarii se bucură de o adevărată impunitate, respectiv de o imunitate generală și absolută în virtutea căreia deputatul sau senatorul nu poate deveni niciodată subiect de drept penal. Dimpotrivă, deputații și senatorii pot fi trași la răspundere penală pentru fapte străine exercitării mandatului, și în această situație mă aflu eu. Niciun indiciu nu semnifică necesitatea privării mele de libertate, altul decât conjunctura nefastă a campaniei electorale”, a declarat Diniță, în plenul Camerei Deputaților, care discută despre încuviințarea cererii DNA privind arestarea sa.

Deputatul conservator a explicat că i se reproșează fapte petrecute în 2007 și 2010, pe vremea când nu era parlamentar, fapte petrecute în legătură cu activitatea comercială a societății unde era atunci administrator.

“Aceste fapte constau, în concret, în semnarea a două contracte, a două acte adiționale, în care se ajustau prețurile referitoare la lucrările puse în operă în temeiul a două contracte de achiziție publică încheiate în județul Brașov. (…) În lipsa semnării celor două acte adiționale, prin care se ajustau prețurile, interesele comerciale ale societății pe care o administram erau grav vătămate”, a spus Diniță.

El a citat totodată articolul 193, alineat 1, din Regulamentul Camerei Deputaților, potrivit căruia deputații pot fi urmăriți și trimiși în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile exprimate în exercitare mandatului.

“Împotriva mea se desfășoară procedura de urmărire penală, căreia i-am dat curs prezentându-mă în fața organelor de anchetă. Procurorul este liber să ia măsura controlului judiciar dacă consideră că administrarea justiției are de câștigat prin restrângerea libertății mele. Vă informez că, deși se poate lua față de mine măsura amintită, aceasta nu a fost dispusă, considerându-se probabil să nu este necesară în scopul asigurări a bunei desfășurări a procesului. Dacă această măsură nu a fost necesară până în prezent, de ce ar fi necesar măsura preventivă a arestării?”, a mai spus Ion Diniță.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a analizat marțea trecută cererea DNA, dar nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobarea sau respingerea acesteia.

“Comisia juridică a fost sesizată de Biroul permanent cu scrisoarea adresată Parlamentului cu privire la cererea de încuviințare a arestării preventive a deputatului Ion Diniță. Această hotărâre trebuie să se ia cu jumătate plus unu, cu votul majorității membrilor comisiei, prin urmare, din totalul de 26 trebuiau să fie 14 voturi pentru. S-a votat după cum urmează: 9 voturi pentru arestarea preventivă, 13 împotrivă și un vot a fost anulat. Prin urmare, Comisia juridică va întocmi un raport către Biroul permanent în care va spune că nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru arestarea preventivă a domnului Diniță. Plenul este suveran să decidă dacă va încuviința arestarea preventivă sau nu”, a declarat vicepreședintele comisiei Ciprian Nica.

Procurorul general Tiberiu Nițu i-a transmis ministrului Justiției pe 10 octombrie referatul DNA pentru a solicita Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputatului Ion Diniță, pus sub acuzare în dosarul de corupție în care este cercetat și președintele CJ Brașov, Aristotel Căncescu.

Potrivit DNA, Diniță este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...