Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Primii 40 de arbitri ai Tribunalului Arbitral au depus jurământul

Primii 40 de arbitri ai Tribunalul Arbitral Intern şi Internaţional de la Braşov au depus sâmbătă jurământul. Instituţia ar urma să devină operaţională începând de la 1 ianuarie 2015, după cum a precizat Liviu Pandele, preşedintele fondator al Asociaţiei Balcanice de Arbitraj, care a făcut demersurile necesare pentru ca acest organism să fie înfiinţat şi la noi.
În conducerea acestui for a fost cooptat grup de specialişti în domeniu – gral. de armată Constantin Degeratu, gral. de brigadă Dorin Şandru, prof. univ dr. Otto Milik, dr. doc. Liviu Leonte (acesta fiind desemnat şi preşedinte al corpului de arbitri), ac. Negrea George, executor judecătoresc Stelian Dincă, judecător Georgeta Bădoi, av. Nicoleta Ghimpeţeanu, av. Alina Claudia Moldovan, av. Elena Cernea şi av. Horaţiu Marin.
Tribunalul Arbitral se constituie ca un element de complementaritate pentru miile de dosare care blochează Justiţia din România, o decizie urmând a fi luată în câteva luni”, a explicat Liviu Pandele.
Se judecă doar litigii civile 
Tribunal de Arbitraj vine în soluţionarea mai rapidă a dosarelor civile. Este bine de ştiut că hotărârile date la Tribunalul de Arbitraj au valoare juridică şi executorie, iar acestea nu pot fi atacate cu recurs sau cu apel. Tribunalul de Arbitraj Instituţionalizat vine cu o ofertă greu de refuzat de persoanele fizice sau juridice implicate în litigii civile. Pe lângă costul şi timpul de soluţionare reduse, acest organism oferă şi confidenţialitate, în sensul că la şedinţa de judecată pot participa terţe persoane numai cu aprobarea părţilor implicate în litigiu şi cu încuviinţarea tribunalului arbitral.
Aici vor putea fi judecate de la litigii de muncă până la litigii între persoane fizice şi bănci, litigii legate de comerţul online, contractele din domeniul arendei agricole sau contracte legate de transfer tehnologic. „Acestui tribunal i se va putea adresa oricine, persoane fizice şi juridice, care vor avea astfel o alternativă juridică rapidă în obţinerea unei sentinţe executorii. Toate aceste lucruri sunt posibile datorită noului Cod de procedură civilă, Tribunalul neavând însă atribuţii în judecarea unor cauze penale”, a declarat Liviu Pandele.
Noua mişcare pe piaţa Justiţiei din România este privită cu interes de magistraţi şi avocaţi. O altă diferenţă faţă de Tribunalul Civil este că părţile au posibilitatea de a-şi alege arbitrul, iar martorii se pot audia şi în alte locuri decât la sediul Tribunalului de Arbitraj Instituţionalizat.
De asemenea, poate fi supus procedurii arbitrale orice litigiu civil (inclusiv latura civilă din cauzele penale), în afară de acelea care privesc starea civilă, capacitatea persoanelor, dezbaterea succesorală, relaţiile de familie, precum şi drepturile asupra cărora părţile nu pot să dispună.
Asociaţia Balcanică de Arbitraj este o organizaţie juridică de drept privat român, cu sediul în România, constituită în temeiul OG 26/2000, înfiinţată prin decizia civilă nr. 86/A din 29.10.2013 a Tribunalului Covasna), în participaţie cu Institutul Balcanic de Arbitraj (organizaţie juridică de drept privat internaţional cu sediul la Bruxelles), constituit prin Decretul Casei Regale nr. WL22/16.381 din 21.02.2014, şi are ca obiectiv arbitrajul comercial instituţionalizat.
Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...