Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Brașovul ”de poveste” e, de fapt, ”de rahat”!

eduard_huidanBrașovul, datorită centrului său istoric , cu cea mai bine conservată piață medievală din centrul și estul Europei – adică n-au mutilat-o nici cei ”dinainte”, nici cei ”care este” – ar putea fi – și datorită ariei în care circulația este blocată permanent – locul perfect pentru unul dintre cele mai tari tîrguri de Crăciun din Europa!

Mi-a spus-o, cu uriașă dezamăgire pentru ce a văzut în seara zilei de Sfîntul Nicolae, la deschiderea tîrgului ”orașului de poveste”, un turist oarecare, venit însă dintr-o țară, Germania, că tot sîntem ancorați de Iohannis, cu tradiție în asemenea manifestări.

Atmosfera a fost una dintre cele specifice cozilor, îmbulzelilor din vremea comunismului, la salam, tacîmuri, făină, zahăr etc. Un brad frumos – că are codrul, frate cu drujba împroprietăriților cu păduri, destul lemn de prăduit – o plasă de becuri pe Republicii, cîteva ghirlande spre superba Piață Enescu, unde tronează stingher un alt brad, un carusel la care se omorau părinții să își dea copiii, cîteva ornamente pe stîlpii de pe bulevard, eterna Andra a lui Măruță și cam atît.

Aceleași căsuțe, aceleași mărfuri, aceiași iluminație săracă!Pe străzile din jur, inclusiv Postăvarului, Sf. Ioan, Sadoveanu, Coresi, Weisss, cu cîteva căsuțe de doi bani ș.a. vorba lui Postelnicu, ÎNTUNERICEALĂ și…ATÎT. Sigur, nici negustorii, cîrciumarii, proprietarii de cluburi, baruri cofetării – atît de dragi celor de la Primărie – ”stăpînii teraselor”, evazioniști fruntași, cei care conduc așa zise magazine de marcă etc. nu au făcut din nou nimic pentru a da zonei o față de sărbătoare, europeană.

Vitrine terne, cu mărfuri de calitate îndoielnică, ieșite din colecții la cele de așa zisă marcă, înghesuite, amintind de cele comuniste. Care, în centru, aveau, în anii buni, brazi, globuri colorate, Moș Crăciuni, unele, ca aceea celebră vitrină a lui Csuri – pe care veneam să o văd chiar copil fiind, deci în urmă cu cîteva decenii – chiar animație…Parcul Central găzduia ”Orășelul Copiilor, unde cei mici nu erau călcați în picioare și aveau de unde alege distracții de tot felul…Era o senzație de SĂRBĂTOARE…

Acum, totul la ”plezneală”! Cu vreo oră înainte de aprinderea luminilor – dar și după, prin gangul spre Piața Enescu – se mai lucra la…”beculețe”…Lume dezamăgită – inclusiv tinerii care se pregăteau, în haite, să intre în diverse stabilimente, căci mulți jandarmi, polițiști etc, însemna mai puțini dealeri de droguri…Ceva artificii și asta a fost tot…

Un loc de ”poveste” devenit, de fapt, un loc de ”rahat” ! Hotelurile – ARO, Capitol, Cetatea, alte unități – că tot vrem TURISM, asolut NIMIC! Nu e doar lipsă de imaginație, ci și de cultură urbană, de dragoste față de un oraș superb, mutilat de cei care, întîmplător, au ajuns în fruntea lui.La urma urmei, noi i-am votat…

Cît despre inițiativele civice, să fim serioși…

Asta este, un oraș care, deși deschide tîrgul cu o săptămînă întîrziere, se face mereu de ”poveste”.E drept, cei care decid se duc, cu copiii, la Viena, Munchen, Paris…
BOMBOANA DE PE COLIVĂ a fost pusă însă în zona ADMINSTRATIVĂ! Dacă Primăria este îmbrăcată în obișnuita plasă de becuri, clădirea unde funcționează Prefectura și Consiliul Județean nu etalează niciun ornament!

Sigur, președintele CJ este arestat dar consilierii, alți șefi, prefectul etc. sînt LIBERI. Cel puțin deocamdată…Cum spunea un mucalit, BINE CĂ DNA NU A DESCHIS ȘI FAZA ARESTĂRILOR PE PRIMĂRII că rămînea Brașovul fără tîrg.

Fără tîrg de Crăciun dar de …”poveste”…Oricum, faza de care vorbea brașoveanul bine informat, urmează…

Eduard HUIDAN

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...