Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Un sfert din produsele tradiţionale din România sunt produse în Braşov!

produse traditionale72 din cele 275 produse care au primit atestatul de „tradiţional” sunt din judeţul Braşov. Producătorii care deţineau atestat de produs tradiţional au fost obligaţi anul acesta să îşi obţină reastestarea după noi norme, în baza unei documentaţii şi a unei verificări riguroase. Din cele circa 4.400 de produse care figurau ca produse tradiţionale, au rămas mai puţin de 300, în timp ce 138 de dosare au fost respinse şi alte 100 încă sunt în analiză.
„La ora actuală avem două scheme de calitate: scheme de calitate la nivel naţional şi scheme de calitate la nivel UE. La nivel naţional avem produs tradiţional conform Ordinului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 724/2013, şi reţete consacrate pentru zona de industrie. Ambele se referă la calitatea produselor. La nivelul Uniunii Europene, avem scheme de calitate precum indicaţie geografică protejată, denumire de origine protejată şi specialitate tradiţională garantată. Urmează să apară regulament pentru produs montan şi produs în ferma mea. Tot o schemă de calitate europeană este şi produsul ecologic ”, a declarat dr. ing. Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
În topul judeţelor cu cele mai multe produse tradiţionale atestate se află Braşov, Maramureş, Argeş şi Satu Mare, în timp ce la coadă se află 18 judeţe în care nici un producător nu a reuşit sau nu a dorit să obţină atestatea care îi permite să îşi promoveze produsele ca fiind tradiţionale şi recunoscute de autorităţi ca atare.
Judeţele fără produse atestate sunt Bacău, Bistriţa Năsăud, Caraş Severin, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Mehedinţi, Teleorman, Timiş, Vaslui, Vrancea şi Ilfov. În afară de faptul că produsul tradiţional poate fabricat doar în cantităţi limitate, acesta trebuie să mai respecte şi alte condiţii, la fel de stricte. Produsul tradiţional care este un produs alimentar românesc obţinut cu materii prime locale, care nu conţine aditivi alimentari, care are o reţetă tradiţională, un procedeu şi proces tehnologic tradiţional şi se diferenţiază foarte clar de alte produse din aceeaşi categorie.
Atestarea produselor tradiţionale continuă, producătorii interesaţi trebuind să aibă în vedere prevederile Ordinului 724/2013. Atestatul de produs tradiţional are termen nelimitat, însă poate fi retras dacă există plângeri care se confirmă sau dacă la un control se dovedeşte că producătorii au încălcat normele în vigoare.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...