TTIP-UN CAL TROIAN. Speakers Tour cu Jurgen Maier

ttip

În 22 Ianuarie, Jurgen Maier- directorul Forumul pentru Dezvoltare va  explica brașovenilor implicațiile acordurilor internaționale pe care Comisia Europeană le negociază în prezent (Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții -TTIP) si a căror ratificare o urmărește (CETA Acordul Economic și Comercial UE-Canada).  Evenimentul va avea loc la Mansarda Casei Băiulescu – B-dul Eroilor nr 33, Livada Poștei, ora 18:00. Scopul venirii lui Jurgen Maier  în  România este acela de a populariza subiectul, de a explica pericolele pe care le implică aceste tratate internaționale atât pentru cetățeni individual, cât și pentru economie – industrie, mediul de afaceri (toate problemele se răsfrâng asupra cetățeanului simplu).

La nivel european, campania STOP TTIP numără aproximativ 340 de organizații din cele mai diverse domenii care și-au unit forțele cu scopul de a demara o Inițiativă Cetățenească Europeană prin care să solicite oprirea negocierilor Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP).

Inregistrarea Inițiativei Europene Cetățenești a fost refuzată de către CE, dar campania a început independent și respectă toate cerințele unei inițiative oficiale. Rezultatele acesteia au depășit cu mult cerințele unei ECI oficiale, dar lupta trebuie să continue deoarece nu trebuie să dăm motive Comisiei Europene să creadă că Europa de Est își dorește TTIP, ci că la noi lucrurile nu merg prea bine oricum, iar visul american este încă viu.

Motivele care ne-au determinat să ne implicăm în această campanie țin de problemele foarte diverse pe care le ridică TTIP.

În acest moment, au semnat pentru STOP TTIP peste 1’281’467 de persoane – AICI!

Prezentarea lui Jurgen Maier la  Brasov va oferi brașovenilor ocazia să pună întrebări, să ceară explicații cu privire la modalitatea în care acest TTIP le va afecta viețile.

Comisia Europeană a făcut publice săptămâna trecută rezultatele consultărilor publice pe tema controversatelor clauze de soluţionare a disputelor dintre state şi investitori (ISDS) din cadrul Tratatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP).

CE a primit un număr record de peste 150.000 de răspunsuri la consultările pe acest subiect, desfăşurate în perioada 27 martie – 13 iulie 2014. În urma centralizării, a rezultat că peste 97% din repondenţi sunt împotriva ISDS, clauze ce permit corporaţiilor să conteste la curţi internaţionale de arbitraj private, legile naţionale care nu le convin. De exemplu, dacă un Parlament naţional votează o lege ce ar afecta o investiţie şi profitul unei companii, aceasta din urmă ar avea dreptul să intenteze un proces împotriva legii potrivnice. Procesele vor fi judecate nu de instanţe de judecată publică, teoretic imparţiale, ci de o curte de arbitraj. Deciziile acestor curţi de arbitraj nu pot fi atacate cu apel şi presupun, de regulă, penalităţi foarte mari pentru guverne, suportate finalmente, de cetăţenii cotizanţi la bugetele de stat.

Foarte multe corporaţii au făcut deja uz de astfel de clauze pentru a da în judecată ţări care au emis legi contrare intereselor lor, cerând daune de miliarde de euro. Unul din cele mai cunoscute exemple este procesul intentat de compania suedeză Vattenfall împotriva Germaniei, care a adoptat anumite reglementări de mediu cu privire la centralele electrice pe bază de cărbune. Un alt caz celebru este procesul intentat de compania canadiană Lone Pine, specializată în extragerea de petrol şi gaze, autorităţilor statului Quebec care adoptaseră un moratoriu contra gazelor de şist.

“Asemenea cazuri demonstrează că investitorii se pot folosi de clauzele ISDS pentru a submina standardele de mediu ale statelor pe teritoriile cărora operează, pentru a eluda legislaţia şi a lua puţinii bani ai contribuabililor. Este şi aşa suficient de rău că astfel de clauze sunt incluse în tratatele comerciale deja existente, ca să le mai introducem şi în noile tratate comerciale! Rezultatul consultărilor este limpede. Clauzele ISDS sunt un pericol la adresa democratiei, a mediului înconjurător, a protecţiei mediului şi a altor standarde importante pentru europeni. Majoritatea covârşitoare a europenilor s-a declarat împotriva TTIP. De asemenea, nici acordul similar între UE şi Canada n-ar trebui ratificat în condiţiile în care conţine astfel de clauze de protecţie a investitorilor.” a declarat Karl Bär, purtătorul de cuvânt al alianţei Stop TTIP.

Răspunsurile primite de la cetăţenii Europei, în urma consultărilor, arată un “scepticism clar” la adresa ISDS, a confirmat marţi, comisarul european pentru comerţ, Cecelia Malmström, în cadrul unei conferinţe de presă.

“Avem nevoie de discuţii deschise şi sincere cu privire la clauzele pentru protecţia investitorilor şi ISDS în cadrul TTIP, cu guvernele statelor membre UE, cu Parlamentul European şi societatea civilă înainte de lansarea oricăror recomandări de politici în acest domeniu. Acesta va fi primul pas imediat după publicarea raportului (despre răspunsul la consultări – n.r). De asemenea, observ că au existat propuneri constructive în consultare, cu privire la zonele care pot fi reformate.”, a mai declarat Malmström.

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.