Una dintre „somităţile pădurii” avea cont în banca elveţiană HSBC

hrebenciu-adamViorel Hrebenciuc, coleg de grup mafiot cu fostul deputat Ioan Adam (foto) în cazul retrocedării unei păduri de peste 300 de milioane de euro din judeţul Bacău, a fost deconspirat ca fiind unul dintre politicienii români care deţin conturi la banca elveţiană HSBC.

Hrebenciuc a avut acces la un profil bancar codificat care reuneşte două conturi. La acelaşi profil şi, implicit, la cele două conturi bancare au mai avut acces soţia lui Hrebenciuc, Letiţia, fiul lor, Andrei, dar şi un personaj controversat implicat într-un amplu caz penal, instrumentat de Victor Ponta pe vremea când era procuror, scrie riseproject.ro
Documentele arată că accesul la cele două conturi era împărţit de familia deputatului Hrebenciuc cu Robert Deutsch, om cheie în afacerea Megapower – o fraudă care a avut loc în anii ’90 şi în urma căreia statul român a pierdut peste 11 milioane de dolari. Conturile Hrebenciuc-Deutsch au fost create în septembrie 1996, dată la care afacerea Megapower nu se încheiase încă. Exact în acel an, 1996, Ministerul Finanţelor a demarat procedura de executare pentru recuperarea banilor publici din această afacere.
Profilul secret şi cele două conturi au fost închise în 2006, la zece ani după ce au fost înfiinţate. Documentele bancare aferente profilului indică faptul că în 2006 în conturi se aflau aproape 90 de mii de dolari. Viorel Hrebenciuc nu a menţionat aceste sume în declaraţia sa de avere. Putem specula, deci, că şi „pădurea somităţii Adam”, sau măcar şpăgile care urmau să fie acordate, putea ajunge uşor într-un cont din banca elveţiană.
RISE Project va prezenta în zilele următoare numele unor personaje din politica şi afacerile româneşti care au deţinut conturi secrete în filiala băncii HSBC din Elveţia. Documentele văzute de reporterii RISE acoperă intervalul 1974-2007 şi fac parte dintr-un set de mii de acte bancare care detaliază transferuri în valoare de peste 100 de miliarde de dolari şi care dezvăluie numele unor criminali, evazionişti, politicieni, celebrităţi sau oameni de afaceri din toată lumea. Toţi aceştia au folosit serviciile băncii din ţara cantoanelor, cel puţin până în anul 2007.
Înscrisurile au fost obţinute de publicaţia franceză Le Monde şi de International Consortium of Investigative Journalists, o reţea globală de jurnalişti de investigaţie din care fac parte şi membri ai RISE Project. Aceleaşi documente au fost folosite de către autorităţile franceze, dar şi de instituţii fiscale din alte ţări pentru a recupera sume mari de bani de la cetăţeni care au eludat plata taxelor.

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.