Fiscul brașovean își face echipă de control a marilor averi

Fiscul va controla averile altor 4.800 de persoane, prin extinderea programului început în 2011, în care a încadrat 400 de români cu averi de peste 20 milioane de euro, noile controale pentru venituri nedeclarate urmând să înceapă peste câteva luni, cu 120 de inspectori alocaţi. ”Acest program va continua la nivelul persoanelor pe care le avem în grupul-ţintă, dar urmărim declanşarea unui nou program, extins, întrucât din analizele noastre de risc pe care le-am făcut în rândul persoanelor fizice, am constatat existenţa unor riscuri fiscale şi pentru alte persoane. Am considerat necesar să demarăm alt program, de aceeaşi natură, pentru în jur de 4.800 de persoane, altele decât cele 400 din grupul ţintă, program care să vizeze nu doar controlul fiscal, cât şi utilizarea altor instrumente şi tratamente de creştere a conformării voluntare”, a declarat ieri Eugen Şerban, director în cadrul Direcţiei Verificări Fiscale, structură a ANAF însărcinată cu controlul marilor averi.

La nivelul regiunii Centru este în curs procesul de creare a echipei de control. Potrivit unor surse din conducerea Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Brașov, din această echipă vor face aproximativ 14 inspectori fiscali. „Echipa va fi creată cel mai probabil până la 1 martie, când se va demara programul de control”, au mai spus sursele.
Pentru extinderea programului, Fiscul a avut nevoie de mai multe resurse, astfel că a înfiinţat servicii de verificări fiscale la nivel regional, localizate în localităţile în care funcţionează direcţiile regionale ale Finanţelor Publice, dar aflate în structura Direcţiei de Verificări Fiscale din aparatul central.
ANAF a alocat 120 de inspectori fiscali pentru controlul celor 4.800 de persoane, recrutând deja în ianuarie 70 de persoane.
Programul va fi lansat peste câteva luni, după ce inspectorii vor fi instruiţi, se elaborează planul de acţiune şi se aprobă metodele de încurajare a conformării voluntare. ”În principal au fost identificate (cele 4.800 de persoane – n.r.) în baza caracteristicilor de risc pe care le-am identificat în ce priveşte situaţia fiscală personală. Cu alte cuvinte, am constatat alocări de fonduri semnificativ mai mari decât veniturile declarate”, a spus Şerban.
Programul iniţiat în 2011 a avut în vizor 400 de persoane sau 300 de familii cu averi mari, de cel puţin 20 milioane de euro. De verificarea celor 400 de persoane s-au ocupat 30 de inspectori ANAF.
”Problema pe care am identificat-o în cazul acestora a fost diferenţa semnificativă între veniturile aşteptate şi cele declarate. Sunt unele categorii de venituri pentru care ne aşteptăm la o sumă mai mare a fi declarată sau alte categorii de venituri pentru care foarte puţine persoane au depus declaraţii sau declaraţiile au cuprins sume foarte scăzute”, a afirmat directorul ANAF.
Şerban a menţionat că persoanele ţintite în programul extins au venituri de peste 10 ori sau chiar mult mai mult decât cele declaratate, fapt care reiese din achiziţiile realizate, informaţii pe care ANAF le are la dispoziţie.
El a arătat că, din cele 400 de persoane analizate până în prezent, au fost declanşate 30 de verificări fiscale prealabile, din care au fost continuate 11 cu emiterea unui aviz de verificare.
”Din cele 11, în unele cazuri avem ajustări semnificative, în altele verificările sunt în curs, însă rezultatele vor fi publicate odată cu rezultatele generale ale ANAF. Verificările s-au făcut şi în funcţie de capacitatea noastră de a le efectua”, a punctat reprezentantul Fiscului.
Obiectivul programului este ca fiecare contribuabil să-şi achite contribuţia fiscală corectă, precum şi creşterea veniturilor declarate şi a contribuţiilor persoanelor fizice cu averi mari în totalul impozitului pe venit.

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.