Proiect de sprijin şi ajutor pentru reinserţia familiilor de cetăţeni români aparţinând minorităţii rome, revenite din Franţa

Mohaci-MokryPrefectul Judeţului Braşov, domnul Mihai Mohaci, a primit astăzi  vizita domnului Hossein Mokry, directorul Reprezentanţei Oficiului Francez pentru Imigraţie şi Integrare din România care a prezentat Acordul Cadru dintre OFII, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Afacerilor şi Internelor din România, pentru instituirea cu titlu experimental, de  sprijin şi ajutor pentru reinserţia familiilor de cetăţeni români aparţinând minorităţii rome, revenite din Franţa.

Proiectul experimental va viza un grup de 80 de familii de cetăţeni români aparţinând minorităţii rome, care doresc să se reîntoarcă  din colectivităţile locale franceze şi să se instaleze într-un judeţ din România care are semnat un acord de parteneriat cu Oficiului Francez pentru Imigraţie şi Integrare, având drept scop reintegrarea socială şi economică.

”Se începe cu o anchetă socială pe care o facem în Franţa fiecărei familii de romi care doreşte să se pref1întoarcă în România. Ea este transmisă autorităţii locale franceze iar după ce  este validată  de partea română, începe un acompaniament social. Oficiul din Franţa se ocupă de returnare, plăteşte biletele, iar apoi există o perioadă de consiliere acordată de un ONG din România.   După trei luni se face o propunere de proiect de reintegrare” a declarat Hossein Mokry,director OFII din România.

În vederea implementării proiectului experimental, la solicitarea Instituţiei Prefectului, serviciile publice de asistenţă socială vor elabora anchete sociale cu privire la potenţialul de reuşită a proiectelor de inserţie pentru fiecare familie potenţial beneficiară a unui ajutor din partea OFII.

”Ne bucură o astfel de colaborare şi suntem deschişi către un astfel de parteneriat. Din păcate problema romilor este una specială şi este nevoie de măsuri special. În 2014 am atras atenţia că în judeţul Braşov avem o comunitate de romi de aproximativ 60.000 de oameni. Putem construi împreună noi proiecte pentru a putea acoperi toate nevoile lor. Primordială este investiţia în educaţia copiilor. Vom avea la nivelul Instituţiei Prefectului un comitet de lucru care să se ocupe strict de această problemă”  a susţinut Mihai Mohaci, prefect jud. Braşov.

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.