Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Balul Măscăricilor

Balul MascaricilorUnul din frumoasele obiceiuri din preajma sărbătorilor de Paşte din Scheii Braşovului este „Balul măscăricilor”. Cu cinci ani în urmă, „Asociaţia Scheii Braşovului” a reînviat acest interesant obicei uitat în ultimii 60 de ani.
„Asociația Scheii Brașovului” în colaborare cu „Muzeul de Etnografie din Braşov” organizează, sâmbătă, 21 februarie 2015 „Balul Măscăricilor”, în sala muzeului din bdul. Eroilor nr. 21A la ora 12.00.
De „Lăsata Secului” în Schei exista pe vremuri un ceremonial complex de înnoire a noului an agrar, un important gest simbolic de trecere de la „perioada de dulce” la postul Paştelui. Acest eveniment era marcat cu mâncare şi băutură, cu cântece şi joc. În Schei acest moment era susţinut de măscăricii care, prin travestiri şi expresii licenţioase, demonstrau că „acest an” nu mai poate instaura ordinea şi buna rânduială.
Măscăricii, îmbrăcaţi în veşminte de culori vii sau în costume improvizate, vestesc sosirea primăverii, alungarea iernii şi a duhurilor rele. Ei sperie vechiul an cu măştile ingenioase pe care le poartă. Cu această ocazie măscăricii sunt întâmpinaţi cu gogoşi şi cu un rachiu special preparat după o veche reţetă tradiţională cunoscută doar în Schei. Petrecerea măscăricilor e un prilej de bucurie, de a socializa şi de a mai „lepşi o ţâră” conform tradiţiei.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...