Iorgu Ganea, reprezentant al SC Regiotrans, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Estrella Ștefănescu, șef serviciu Urmărire Transporturi în cadrul CFR, și omul de afaceri Ganea Iorgu, reprezentant al SC Regiotrans, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, a decis în această dimineață Tribunalul București. Decizia instanței nu este definitivă.Omul de afaceri este cunoscut în Brașov ca fiind concesionarul parcărilor publice din muncipiu, afacere care a fost preluată în urmă cu un an.
Omul de afaceri Iorgu Ganea, reprezentant al Regiotrans, a fost reţinut ieri, pentru două infracţiuni de dare de mită, dintre care una în formă continuată (nouă acte materiale), folosirea în mod direct şi indirect de informaţii care nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii unor foloase pentru sine sau pentru altul şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Procurorii au cerut ieri Tribunalului Bucureşti arestarea celor doi, pentru o perioadă de 30 de zile.
În aceeaşi cauză se fac acte de urmărire penală şi faţă de SC Regiotrans SRL Braşov, pentru utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, Florin Hădărean directorul firmei, pentru complicitate la dare de mită, şi Gheorghe Valentin Ciapraz, pentru complicitate la dare de mită.
De asemenea, sunt urmăriţi penal Claudiu Octavian Dumitrescu, director al Direcţiei Feroviare din cadrul Direcţiei Generale Transport şi Infrastructură – Ministerul Transporturilor, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, şi Costache Nicolau, director general al Regionalei Căi Ferate Braşov, pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii unor foloase pentru altul (două acte materiale) şi luare de mită în formă continuată (trei acte materiale).
Prejudiciul adus CFR și implicit statului se ridică la aproximativ cinci milioane de euro.
Procurorii au făcut miercuri percheziţii la Ministerul Transporturilor, Compania Naţională CFR, Regionala CFR din Braşov şi mai multe firme, fiind duşi la DNA pentru a fi audiaţi Iorgu Ganea, Costache Nicolau, Claudiu Dumitrescu, Florin Hădărean şi Estrella Ştefănescu. Aceştia au fost audiaţi mai multe ore, iar în final procurorii le-au prezentat acuzaţiile şi i-au reţinut pe Ganea şi Ştefănescu.

Procurorii susțin că, în schimbul sprijinului acordat Regiotrans și altei societăți, Estrella Ștefănescu a fost recompensată material primind diferite foloase necuvenite. Astfel,  Estrella Ştefănescu a beneficiat, împreună cu fiica sa, de cazare gratuită la o pensiune deţinută de Iorgu Ganea în Poiana Braşov şi, de asemenea, a solicitat şi a obţinut decontarea sejurului turistic în staţiunea Gura Humorului, judeţul Suceava, în perioada 31 august – 10 septembrie 2011.
”Pentru a o recompensa disimulat pe Ştefănescu Estrella, Ganea Iorgu şi alt om de afaceri au angajat formal două persoane din familia acesteia, pe perioada de vară, în calitate de controlori bilete pe ruta Bucureşti-Constanţa, cursă efectuată de Regiotrans SRL; deşi cei doi angajaţi au fost retraşi după două zile de activitate, Regiotrans SRL a efectuat plata pentru întreaga perioadă de vară. La data de 04.07.2011, Ştefănescu Estrella a primit şi un telefon mobil de la aceeaşi firmă”, se mai arată în documentul citat.
Procurorii au mai stabilit că, în 5 octombrie 2011, Estrella Ştefănescu ar fi solicitat, printr-un interpus al oamenilor de afaceri, un set de anvelope de vară, în valoare de aproximativ 1.600 lei, pentru autoturismul său. La aceeaşi dată, Ştefănescu ar fi solicitat şi o bicicletă pentru uz personal, sugerând ca aceasta să fie considerată un “cadou” de Crăciun şi indicând modelul dorit. Estrella Ştefănescu ar mai fi primit, la începutul lunii mai 2010, de la unul din oamenii de afaceri, o sumă de bani pentru a participa la o nuntă în familie.
„În perioada 08–13.06.2010, Ştefănescu Estrella a solicitat şi primit de la cei doi oameni de afaceri un laptop performant şi un telefon mobil cu abonament înregistrat pe firmele celor doi. Obiectele au fost achiziţionate de Hădărean Florin conform parametrilor tehnici indicaţi explicit de Ştefănescu Estrella. Laptopul a fost primit la data de 14.06.2010. Ştefănescu Estrella le-a permis celor doi oameni de afaceri să scoată din circulaţie câte trenuri doresc. Simultan aceasta a acţionat pentru eliminarea de pe trei trasee din nordul Moldovei a unui alt operator privat, competitor al celor doi oameni de afaceri favorizaţi”, au mai scris procurorii în documentul citat.

 

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.