Silnef SRL va prelua controlul singurului producător de oțel beton din țară

cos-targovosteSilnef SRL, companie controlată de omul de afaceri brașovean Silviu Strejuț, ar urma să devină acționarul majoritar al firmei care va rezulta din fuziunea Combinatului de Oțeluri SpeciaLE Târgoviște cu cu uzina metalurgică Industria Sârmei Câmpia Turzii. Silnef a ajuns cel mai mare creditor al celor două companii în momentul în care a preluat datoriile acestora către grupul Mechel.

Planul de reorganizare a COS Târgoviște, propus de Silnef, prevede reducerea capitalului social de la 172 milioane de lei la 6,8 milioane de lei, prin diminuarea valorii nominale a ac­ţiu­nilor de la 2,5 lei la 0,1 lei. După reducerea de capital, combinatul de la Târgovişte va fuziona cu uzina metalurgică Industria Sârmei Câmpia Turzii, preluând activele şi datoriile acesteia. Operaţiunea va fi urmată de conversia în acţiuni a creanţelor deţinute de Silnef SRL, o firmă de reciclare a fierului vechi din Braşov care a devenit cel mai mare creditor al ambelor uzine în momentul în care a preluat datoriile acestora către grupul Mechel.

Firma braşoveană nu va recupera însă niciun leu din datoria COS Târgovişte, miza ei fiind doar continuarea relaţiei comerciale cu combinatul, care este principalul cumpărător de fier vechi. Cum alternativa ar fi falimentul combinatului, Silnef a considerat că renunţarea la recuperarea creanţelor este justificată economic.
În acest moment, COS Târgovişte şi Industria Sârmei sunt deţinute în proporţie de 86% de Invest Nikarom, o firmă controlată de doi cetăţeni ruşi care au cumpărat combinatele de la Mechel. SIF Oltenia deţine 8,9% din COS Târgovişte, iar SIF Banat-Crişana are 11% din Industria Sârmei.

Planul de reorganizare propus de Silnef a fost aprobat în pofida opoziţiei ANAF, care ar urma să-şi recupereze doar 6% din creanţe. Lichidatorii au arătat că atitudinea Fiscului a fost de neînţeles, în condiţiile în care în cazul falimentului combinatul nu ar plăti nimic, ba ar deveni o povară bugetară din cauza intrării în şomaj a 2.000 de angajaţi.

”În perioada de trei ani a planului de reorganizare se prevede colectarea şi plata de TVA în suma de circa 314,3 milioane de lei şi a altor impozite şi contribuţii de circa 66,8 milioane de lei, plus 3,8 milioane de lei reprezentând impozite şi taxe locale, adică un total de circa 385 mil. lei. Din păcate, creditorul bugetar, prin atitudinea uneori nerezonabilă în cadrul procedurii, cel mai probabil din teamă mai mult sau mai puţin justificată de a nu fi interpretată atitudinea lui ca fiind de conivenţă cu debitorul, are opoziţii pretins energice, chiar în detrimentul veniturilor bugetare, încasate fie în calitate de creditor în cadrul procedurii, fie în calitate de beneficiar al activităţii debitorului salvat“, a spus Stan Tîrnoveanu, partener la ZRP Insolvency SPRL, care a oferit consultanţă Silnef în realizarea planului.

Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte (simbol bursier COS), aflat în insolvenţă, şi-a majorat anul trecut vânzările cu peste 30%, în timp ce pierderile au rămas constante, la cel mai mic nivel din ultimii şapte ani. ”Reorganizarea COS Târgovişte oferă perspectiva continuării activităţii comerciale şi realizarea de profit în viitor, situaţie imposibilă în cazul falimentului. Silnef SRL livrează către COS Târgovişte circa 6.000-7.000 tone de fier vechi lunar, fiind cel mai mare furnizor de ma­terie primă şi unul istoric, având istoricul rela­ţiilor comerciale cu COS Târgovişte încă din anul 2004“, a spus Stan Tîrnoveanu.

Ovidiu Vrânceanu-BizBrașov

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.