Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Se redeschide și cazul ”Sere Codlea”

Maria SchutzMaria Schutz este rejudecată în procesul privind devalizarea Serelor din Codlea șI Oradea, după ce primise în urmă cu doi ani o condamnare la 12 ani cu executare.Următorul termen în acest proces este în luna aprilie.

Procurorii DNA au trimis-o în judecată pe „Regina Serelor” pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune. Judecătorii Curţii de Apel Oradea au desfiinţat sentinţa dată de prima instanţă. „Regina Serelor” a intrat în anul 2002 puternic în afaceri în domeniul agriculturii. Maria Schultz a brevetat imediat după ce a pus mâna pe active ale statului o metodă proprie de a scoate profit. Aşa s-a întâmplat în cazul Orser Oradea şi Sere Codlea, procurorii DNA descoperind că afacerista a folosit aceeaşi metodă în ambele societăţi. Magistraţii Tribunalului Bihor au stabilit un nou termen în proces pe data de 20 mai.
În octombrie 2002, ADS a încheiat un contract de vânzare-cumpărare de acţiuni la Orser SA Oradea cu societatea Worldser Ţuglui, care a concesionat şi 104 hectare de teren. Societatea controlată de Maria Schultz a câştigat licitaţia, oferind cel mai mic preţ, şi totodată şi-a asumat obligaţia să realizeze un program de investiţii din surse proprii în valoare de două milioane de dolari în doi ani. Worldser Ţuglui se înscrisese la licitaţie la mai puţin de o lună de la înfiinţare. Ulterior, şeful ADS, Corneliu Popa, a prelungit la cinci ani perioada investiţiilor, printr-un act adiţional încheiat fără aprobarea CA. Pe perioada derulării contractului, Maria Schultz a prezentat date nereale, care atestau realizarea investiţiilor asumate.
În realitate, majoritatea activelor Orser Oradea au fost înstrăinate către Gini Transcom SRL Craiova, în baza unor datorii fictive. După acelaşi metodă s-a desfăşurat şi licitaţia de privatizare a Sere Codlea SA Braşov, în septembrie 2000. Asociaţia Agricolă AGRO 2001 Ţuglui (controlată de Maria Schultz) a câştigat licitaţia datorită angajamentului de a face investiţii de peste un milion de dolari. Asociaţia agricolă respectivă fusese înfiinţată înainte cu două săptămâni de înscrierea la licitaţie, nu desfăşura nici o activitate agricolă, iar oferta de preţ pe acţiuni fusese inferioară celei a contraofertantului. Pentru toate aceste lucruri, dar şi altele, Maria Schultz a fost trimisă în judecată în decembrie 2007, procurorii acuzând-o pe afacerista craioveană de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi două infracţiuni de bancrută frauduloasă în formă continuată, cu un prejudiciu total de peste cinci milioane de euro. Procurorii DNA au stabilit că societăţile au fost fraudate cu ajutorul lui Ion Dascău, partenerul de afaceri al lui Maria Schultz, dar şi prin intermediul Agenţiei Domeniilor Statului. Schultz nu a dispus de finanţarea necesară privatizării şi nici nu a respectat clauzele referitoare la investiţiile asumate şi, în plus, afacerista a raportat unele date şi investiţii fictive, aducând firmele în stare de insolvenţă. Corneliu Popa, Mihai Ciobanu şi Ion Dascălu sunt cercetaţi în acelaşi dosar cu Maria Schultz.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...