Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Guvernul va veni cu o garanție de 17,2 milioane de dolari, dacă Brașovul va fi gazda Olimpiadei din 2020

jot2020Premierul Victor Ponta a participat, ieri, la videoconferinţa organizată la Primăria Brașov cu reprezentanţii Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), în vederea evaluării dosarului de candidatură pe care Brașovul l-a depus în vederea Jocurilor Olimpice de Tineret în 2020.

Premierul Victor Ponta a precizat că a participat la această conferință tocmai pentru a reitera sprijinul Guvernului în vederea organizării Olimpiadei, ținând cont că Brașovul are un contracandidat puternic și cu experiență, orașul Lausanne. „Deși suntem în competiție cu un competitor puternic, cred că Brașovul va îndeplini toate standardele cerute pentru a avea un asemenea eveniment de anvergură. Acest eveniment este și o oportunitate de a investi în infrastructura sportivă. În 2013, Brașovul cu sprijinul Guvernului a organizat foarte bine Festivalul Olimpic al Tineretului European, iar aprecierea a venit din partea forurile sportive europene și internaționale. Având acest feedback pozitiv, COSR alături de Primăria Brașov au decis să își depună candidatura pentru Jocurile Olimpice de Tineret din 2020. Dacă Brașovul a organizat FOTE, cu siguranță va putea organiza și această Olimpiadă. Am depus la dosar garanțiile pentru organizarea evenimentului și vom sprijini Brașovul, ca și în cazul FOTE, cu tot ceea ce ține de partea guvernamentală”, a subliniat premierul. Acesta este de părere că după experiența FOTE, organizarea acestei Olimpiade va fi mult mai ușoară și speră că, în luna iulie, la Kuala Lumpur, Brașovul va fi desemnat orașul câștigător pentru a găzdui acest eveniment de marcă.

Un angajament al României

Premierul Victor Ponta a mai precizat faptul că reprezentanții Comisiei de Evaluare a CIO au cerut Guvernului o garanție de 17,2 milioane de dolari. „Vom lua această decizie în Guvern, iar această garanție este în cazul în care nu se obțin celelalte garanții așa cum au fost prevăzute, dacă nu se obține nici un leu din nimic și Guvernul va trebui să suporte toate costurile”, a punctat Ponta. De asemenea, acesta a asigurat că nu există riscul ca în cazul în care se va schimba coloratura politică de la nivelul Guvernului, Olimpiada să nu mai primească susținerea Guvernului. „Și organizarea FOTE a fost obținută de un alt Guvern, iar noi l-am sprijinit. Organizarea unei asemenea competiții este un angajament al României și sunt convins că orice premier și orice primar va fi, se va implica. În acest caz este vorba de România, nu de o persoană”, a precizat premierul.

La întâlnire a participat și ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo care a subliniat faptul că garanția cea mai mare este faptul că ne dorim să organizăm această competiție. „Un punct important în strategia ministerului este să atragem cât mai multe competiții internaționale, iar astfel ne focusăm și pe partea de infrastructură sporitvă”, a explicat Gabriela Szabo.

De ce mai are nevoie Brașovul

Reprezentanții CIO au avut și o serie de observații punctuale cu privire la ce ar mai avea de făcut Brașovul pentru a putea găzdui competițiile. „În primul rând, va trebui să amenajăm o sală de curling, iar locația pentru aceasta am stabilit-o deja în zona de Sub Tâmpa, lângă Baza de Agrement. Va fi necesară însă și amenajarea unei piste de half-pipe pentru snowboard, pe care o putem amenaja în Poiană. Reprezentanții CIO ne-au transmis că este necesar și un patinoar de antrenamente, iar acesta poate fi construit pe o structură provizorie pe terenurile de mini fotbal de lângă Patinoarul Olimpic. În ceea ce privește competițiile de patinaj viteză, luăm în calcul locația din Poiana Brașov, unde se pot executa restul amenajărilor necesare”, a spus primarul Brașovului. Alin Petrache, Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), a susținut faptul că nu va fi nevoie practic de investiții de anvergură, unele dintre echipamente putând fi închiriate pe o perioada cât se vor derula competițiile, cum ar fi patinoarul necesar pentru antrenamente. „Comisia de evaluare a observat faptul că ne dorim organizarea acestui eveniment și există sprijin pentru derularea acestuia. Va fi practic cel mai mare eveniment sportiv pe care România l-a găzduit până acum” , a explicat Petrache.

Pregătire și experiență

La videoconferința de ieri au participat și reprezentanții Râșnovului, ai Predealului și ai bazei sportive de biatlon de la Cheile Grădiştei, unde ar urma să se desfăşoare probele sportive din cadrul Olimpiadei. „Depunerea candidaturii Brașovului demers ce dovedeşte îndrăzneală, dar şi încredere că putem face faţă unei competiţii de asemenea amploare, după ce, prin reuşita numită FOTE 2013, am intrat în clubul select al celor ce sunt avuţi în vedere pentru organizarea competiţiilor hibernale de anvergură internaţională. La Râșnov avem un complex unicat de trambuline, dar este foarte important să ne dezvoltăm, pentru că astfel devenim mult mai interesanţi pentru competiţiile internaţionale”, a precizat primarul Râșnovului, Adrian Veștea. Primarul Predealului, Liviu Cocoș, s-a declarat optimist după întâlnirea de ieri și crede că Brașovul are toate atuurile pentru a organiza competițiile în 2020. „Suntem pregătiți și avem experiență pentru a face față organizării unei competiții de o asemenea anvergură, mai ales că Brașovul a venit cu o ofertă foarte bună, dar și prețuri bune. În 2013, la FOTE, Predealul a găzduit competițiile de snowboard și schi fond, iar bazele sportive sunt puse la punct. Mai sunt mici lucruri de făcut în ceea ce privește documentele depuse, iar până în 26 martie, comitetul de candidatură va transmite toate clarificările cerute de CIO”, a explicat Liviu Cocoș.

Decizia finală în ce priveşte oraşul care va găzdui Jocurile Olimpice pentru Tineret va fi luată în luna iulie, la Kuala Lumpur (Malaysia).

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...