Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Muzeografii protestează acoperind cele mai valoroase piese la „Noaptea Muzeelor”

Noaptea MuzeelorO piesă valoroasă din fiecare instituţie muzeală va fi acoperită cu o pânză, pe 16 mai, la Noaptea Muzeelor, Virgil Niţulescu, preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor, afirmând că prin acest protest se doreşte conştientizarea publicului faţă de situaţia gravă a spaţiilor expoziţionale. ”Anul acesta Piticul (noua identitate vizuală a evenimentului, n.r.) plecat în căutarea muzeelor protestează cu cârpa pe cap. De ce? Pentru că a aflat că multe din muzeele şi colecţiile ţării dispar fiindcă li se retrocedează clădirile în care funcţionează. Fiecare muzeu îşi va acoperi o piesa valoroasă cu o pânză pentru a vă face atenţi că s-ar putea ca data viitoare să nu o mai găsiţi deloc nici pe ea, nici muzeul”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului Noaptea Muzeelor, care a ajuns la ediţia a 11-a.
Valer Rus, directorul Muzeului Casa Mureșenilor, instituție membră a Reţelei Naţionale a Muzeelor, a declarat că la Brașov vor fi prinse „în protest” pictura ”Sevastia Mureșianu”. Sevastia MuresianuAutorul acesteia nu a fost identificat, tabloul reprezentând „o femeie şezând, cu figură bizantină, nas ascuţit, ochii puternic conturaţi”.

”Rochia cu crinolină este de culoare albastră, are o eşarfă încheiată cu o broşă. La gât poartă un şirag de perle de care este prinsă o cruce celtică bătută cu pietre preţioase. Pe cap are voal, inele pe fiecare deget al mâinii stângi, brăţări la ambele mâini şi cercei la urechi. În mâini ţine un evantai cu pene, închis. Rama este din lemn”, se arată pe site-ul bunurilor culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Naţional.
Valer Rus, care este și vicepreședinte al Rețelei Naționale a Muzeelor, spune că protestul este îndreptat șI împotriva modului în care sunt tratați angajații din sistemul muzeal. ”Am colegi care au salarii de 600 de lei pe lună. Este un protest îndreptat și împotrfiva condiției la care am fost împinși de către autorități în ultimii ani”, a explicat sursa citată.
La Casa Memorială Ștefan Baciu piesa care va face parte din protestul muzeografilor este un ceas din secolul XIX.

Măsuri necesare pentru îmbunătățirea situației în care se află muzeele

Virgil Niţulescu, preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România (RNMR), a declarat că intenţia acestui protest este de a „conştientiza publicul cu privire la gravitatea situaţiei în care se află muzeele României”.
”Probabil aceasta va fi forma de protest pe care o vom adopta în proporţie de 99%. Intenţia noastră este să conştientizăm publicul cu privire la gravitatea situaţiei în care se află muzeele României. Considerăm că publicul este cel mai în măsură să atragă atenţia politicienilor că sunt necesare nişte măsuri radicale pentru îmbunătăţirea situaţiei în care se află muzeele. Mă refer atât la faptul că în urma restituirilor, muzeele au pierdut şi sedii şi bunuri culturale, şi statul, autorităţile publice (…) nu au făcut aproape nimic pentru a găsi soluţii de ajutorare a muzeelor în aceşti ani”, a declarat Virgil Niţulescu, preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România.
Pe de altă parte, Niţulescu a precizat că „fiecare muzeu are libertatea de a alege”, iar Reţeaua Naţională a Muzeelor din România va face o recomandare instituţiilor membre.
La ediţia din 2015, vor participa şi instituţii muzeale din Iaşi şi Galaţi, iar a Muzeul Băncii Naţionale a României va fi inclus, pentru prima dată, în circuitul Nopţii Muzeelor.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...