Muzeul Civilizației Urbane riscă să fie evacuat săptămâna viitoare. CJ Brașov a băgat bani în clădire, proprietarii o vor înapoi

Muzeul Civilizatiei UrbaneMuzeul Civilizației Urbane riscă să ajungă în stradă până la finele acestei luni. Vicepreședintele CJ Brașov, Claudiu Coman, a precizat că peste o săptămână, respectiv în data de 25 martie, instanța se va pronunța în procesul de evacuare intentat de către proprietarii care au revendicat clădirea. Totodată, CJ Brașov a intentat un proces pentru a fi recunoscute investițiile efectuate în această clădire, intenția autorității județene fiind aceea de a se înțelege cu proprietarul pentru ca instituția de cultură să poată funcționa în respectivul imobil în continuare și eventual a se plăti o diferență pentru cumpărarea acestuia. Există însă o problemă destul de spinoasă. Documentele contabile depuse de autorități în acest proces nu au fost recunoscute de proprietar și ar trebui efectuată o expertiză prin care să fie evaluată valoarea inițială a acestei clădiri, încadrată în categoria A a monumentelor istorice, de importanță națională.

Un expert greu de găsit

Secretarul județului, Maria Dumbrăveanu a precizat însă că la nivelul județului nu există un expert evaluator pentru clădirile încadrate în această categorie a monumentelor istorice. ”În această clădire Consiliul Județean a investit foarte multe fonduri care au adus plus valoare acesteia. Există o valoare contabilă a acestor investiții însă nu avem o raportare a valorii inițiale a clădirii. Nici un evaluator nu își asumă să exprime valoarea inițială a clădirii, iar actualii proprietari au făcut demersurile pentru evacuarea muzeului”, a explicat Dumbrăveanu.

CJ speră că se va înțelege cu proprietarii

”Sunt mai multe procese pe rol, suntem în proces pentru a ne fi recunoscute investițiile și am căzut de acord pentru a merge mai departe, în vederea înțelegerii cu actualii proprietari pentru a rămâne proprietari pe această clădire. Cred că pe cale amiabilă toată lumea va înțelege importanța acestui muzeu. Mai avem însă probleme și la Muzeul de Etnografie și cel de Artă unde, de asemenea, clădirile au fost retrocedate foștilor proprietari. A existat o inițiativă a muzeografilor la nivel național pentru a se găsi o soluție în privința muzeelor care funcționează în spații retrocedate, fiindcă 20 de județe sunt în această situație, dar nu s-a obținut nici un sprijin la nivel guvernamental”, a explicat Coman.

Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, primul de acest gen din țara noastră, a fost inaugurat în septembrie 2009. Acesta ilustrează universul urban, modul de viață al Brașovului secolului al XIX-lea dar și istoria arhitecturii brașovene în secolele XVI-XIX. Sunt evidențiate aici de la prăvălii și ateliere ale breslașilor, pivnițe de depozitare, hanuri sau case de locuit, la artefacte simbolice, mobilier Biedermaier, accesorii de modă feminină, sau tipul de decorare a spațiului interior.

Articole din aceeași categorie:

Comments

comments

Leave a Reply