Eurovision 2015 cu SCANDAL. Israelul protestează față de melodia Ungariei, care vorbește de copiii palestinieni uciși în Gaza

gaza childEurovision 2015 aduce în prim-plan un scandal politic, în centrul căruia se află cântecul Ungariei. Autoritățile israeliene protestează oficial față de melodia reprezentantului Ungariei la finala Eurovision din acest an, susținând că include critici față de operațiunile militare israeliene în Fâșia Gaza. Ba chiar invocă numărul copiilor palestinieni uciși de israelieni.

Ambasadorul israelian Ilan Mor a exprimat îngrijorările guvernului său față de melodia aleasă de maghiari și a cerut eliminarea segmentului problematic, relatează site-ul israelian ynetnews.com.

Cântecul Ungariei, „Războaie în zadar„, interpretat de trei soliști maghiari, în frunte cu Boggie, o cunoscută compozitoare de la Budapesta, are un mesaj profund antirăzboi și se concentrează pe războaiele care macină lumea.
Iar unul dintre pasajele clipului care însoțește cântecul se referă la operațiunea militară din 2014 a armatei israeliene în Gaza: „2014 – Gaza – două treimi din victime erau civili, inclusiv 500 de copii”.

Deși Israelul nu este numit explicit în melodie, ambasadorul Mor a solicitat înlăturarea propoziției despre războiul din Gaza, argumentând că acesta esste considerat un mesaj politic nepotrivit împotriva Israelului.

Concursul Eurovision se va desfășura în luna mai, la Viena, capitala Austriei.Ungurii iau în considerare solicitarea diplomației israeliene și vor conveni asupra unei decizii înainte de finala de peste două luni.

Conform Oxfam, operațiunea militară israelienă ”Protective Edge”, din Gaza din vara lui 2014, a provocat peste 2.000 de morți printre palestinieni, inclusiv copii, și a lăsat peste 100.000 de oameni fără case.

Comments

comments

Leave a Reply