Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

De la protestatar profesionist la ”boschetar de lux”

Erwin Albu. Despre EA este vorba. La început o simplă vedetă locală, în Codlea. După care orășelul a devenit mic și s-a făcut vedetă națională. Are sustinatori, la fel cum are si critici. Protestatar profesionist, așa cum se declară chiar EA, clamează că vrea să schimbe sistemul. Declară că trăiește din ce cultivă singur. Între două proteste fuge la Moșna, la bunul său prieten Willi Schuster. Papă lapte, o verdeață, se odihnește caută adepți. Căci despre asta este vorba, despre atragerea de noi membri în mica ”sectă” adeptă a teoriei ”erwiniste”.

Acum să vă spun cine cred eu că este este EA. Și care este posibila ”agendă”.

Fost consilier local, fost candidat independent la primaria orasului Codlea, semicandidat independent la alegerile europarlamentare din 2014. Ușor mistic, ne oferă duminica citate din biblie. Ne povestește despre educația primită de la bunica săsoaică. Desigur, a lipsit de la lecția cu respectul și importanța adevărului.  Se remarcă puternic în 2011, când protestează fata de închiderea Spitalului Municipal Codlea.În final, spitalul a fost redeschis, la presiunea străzii si a autoritătilor locale. Pierde alegerile pentru primăria Codlea, după o campanie originală, construită și gândită pe nemulțumirile codlenilor față de activitatea administrației locale.Protestează împotriva sistemului de parcări din Codlea, profitând ca de fiecare dată de nemulțumirea oamenilor cărora le sunt ridicate mașinile. Agățat de brațul mașinii de ridicare, face un delicios dialogul cu polițistul sosit la fața locului. ”Cine sunteți Dvs? Coborâți vă rog. Cine sunt? Isus! Hâtru, polițistul îi spune: Bine Domnu Isus, vă rog să coborâți”. Isus! Declic! Sinapsă! Erwin Albu, Mântuitorul!

După ce epuizează doza de circ din Codlea, diminuată de lipsa de interes a oamenilor în fața frustrărilor personale, EA vrea mai mult! Să fie europarlamentar. Se apucă de strâns semnături, fuge prin țară, se pupă cu Nicușor Dan. Cum îl ”descoperă” pe Willi Schuster, nu știu. Face desigur și un ușor balet pe la Bruxelles. Pe ce bani, tot el știe. Poate mâncare și-a luat în straiță din ce a cultivat, ca Badea Cârțan. Dar restul de cheltuieli trebuiau acoperite, că pe la Bruxelles nu poți să faci ”boschetăreală” dormind prin centrul orașului. Numai el știe, o fi avut oareșce ”susținători”. Dar să revenim: semnături pentru europarlamentare – canci, candidatură – canci!

După o ușoara victimizare, apare o nesperată ocazie! Roșia Montana și gazele de șist, subiectele zilei. Și ce s-a gandit EA? La Brașov! Acolo dăm cu petul, că acolo rezistă bordurile! Acolo unde se coagula deja un grup care protesta împotriva acelor exploatări. Așa a apărut Erwin Albu Mântuitorul! A apărut și si-a asumat rolul de ”crucificat”. ”Haideți fraților, să iesim! Așa nu se mai poate! Scot eu autorizația, eu răspund! Jos Mohaci!” Zile în șir, apoi duminică după duminică, versetul a fost același! A fost perioada în care a renăscut! Se hrănea cu energia zecilor de oameni, a sutelor de oameni care credeau în acele cauze! Atunci l-am cunoscut mai bine. De fapt, atunci l-am ”cunoscut”. El, cetățeanul păsător, avea un plan. Circ și circ. De ce cred asta? Pentru că oricine îi spunea că nu este bine a se face circ, că vin amenzi, el spunea: ”Nu contează, mi le asum.” Și știa de ce. Avea planul lui. Când, la un moment dat a ieșit victorios cu o amendă mai mare, 2000 de lei parcă, mai mulți protestatari au spus să se facă o chetă, să se strângă banii pentru amendă. A refuzat. Avea planul lui. Iar banii au mers către un nou ONG – GIC(grupul de inițiativă civică). ONG care are ca membri fondatori pe EA, pe Willi Schuster…

Amenzi s-au strâns. 1000, 2000, 5000… Planul funcționa. Știa că nu va plăti, că vor fi date spre executare la primăria Codlea. Ăsta era planul! Trebuia motiv pentru un nou circ! Trebuiau fidelizații cei care ”credeau în teoria administrației furăcioase ”. Iar banii strânși într-o cutie de carton, la colțul prefecturii erau perfecți. Buni pentru a susține acțiunile grupului GICă. Pentru că acolo unde erau ei, acolo unde luptau ei, era imaginea Mântuitorului Albu! GICă contra!

De ce cred că a fost doar un plan, o mișcare calculată? Deoarece EA făcuse o cerere către administrația locală, cu mult timp înainte, în care cerea să presteze în folosul comunității în locul ”taxelor și impozitelor”. Știa că amenzile vin la executare la Codlea. Știa că mulți nu cunosc legislația și că putea să faca ”baletul” cu nesupunerea civică. Și mai știa că trebuie tot mai multe amenzi. Au fost și alți protestatari care au luat amenzi. Normal, și ei și le-au asumat. Unii au câștigat în instanță la contestare, alții le-au plătit. Simplu, nu aveau o ”agendă ascunsă”.

L-aș întreba pe Albu Mântuitorul de ce nu spune oamenilor despre ce ”taxe și impozite”, despre ce amenzi este vorba. Dar nu va răspunde, este prea bun și abil manipulator. Dar spun eu. Pentru că taxe și impozite nu are de plătit. Doar amenzi. Și nu doar primite la proteste.

Să exemplificăm:

  • 200 lei, PV seria AP, nr 2430004 – parcare loc nepermis, Codlea
  • 400 lei, PV seria CC, nr 7835470 – parcare loc nepermis, Codlea
  • 450 lei, PV seria CP, nr 3063727 – circulat fără permis, CI și certificat înmatriculare.
  • 140 lei, PV seria CP, nr 2551921 – depăsire limita  legala de viteză, fără permis de conducere asupra sa, Dărmănești/Bacău
  • 1050 lei, PV seria CP, nr 1398608 – circulat făra a avea asupra sa certificat de inmatriculare, permis de conducere expirat, ITP expirat – Politia Ilfov.

Desigur, fapte de vitejie, adevărate acte de nesupunere civică!

Interesantă și campania din ultimele zile. Acest Mesia al Codlei, dotat cu tricou alb, var, desigur alb, Mântuitorul Albu a început campania. Permanenta lui campanie electorală. Se plânge că se rușinează colegele lui prostituate. Te cred Erwin, le este rușine. Au văzut că este și altă formă de ”prostituție”. Cea pe care o practici tu. De rușinea ta se rușinează, în locul tău se rușinează. De foamea lor față de îndestularea ta.

În fapt, Mântuitorul nostru nu este decât un ”susținut”. Un ”boschetar de lux”. Un caz social. Un om care și-a creat ocazia de a fi ”retribuit” cu aproximativ 40 de lei pe oră. La nivelul UAT Codlea sunt înregistrați 451 contravenienți cu 1087 mandate de executare a 9783 de ora de muncă în folosul comunității. Erwin Albu are deocamdată mandate pentru de 216 ore. Si mai vin. Și își va mai căuta amenzi, pentru că are nevoie de țircus. De aceea am spus că este un ”boschetar de lux.” Prestează pe o medie de aproximativ 40 de lei pe oră. În timp ce un angajat al SC Servicii Gospodărire Măgura Codlei are un salariu mediu net lunar de aproximativ 840 de lei. Aproximativ 5 lei/oră! Nesupunerea civică a lui Albu este doar o formă de campanie electorală. El nu a fost în război cu Popa, nu este în război cu Muntean, este în război doar cu tot ce reprezintă autoritatea. EA acuză corupție și folosește termeni ca ”administrație furăcioasă”. Dar nu vine cu o soluție constructivă, cu o propunere concretă, cu o alternativă. EA distruge și generează focare de anarhie. Are doar un plan pe care îl urmează pas cu pas, punct cu punct.

Susținut și hrănit de familie, de prietenii de la  Moșna. Sau, așa cum spune și el, ca ”protestatar profesionist”, din donații. Un fel fel de concurent al bisericii. Dar cu altă credință… Un om care din manipulator a ajuns un manipulant. Momentan manipulantul găleților cu var, conform planului și dorințelor sale. Și pe lânga asta, fără voia lui, manipulantul unor interese meschine, născute din frustrările acumulate și din războaiele personale pe care le naște în mintea lui. Un ”cetățean păsător”. Desigur, păsător numai față de persoana lui. Restul, cei manipulați nu contează. Și asta se va vedea curând, foarte curând. Iar planul și ”păsarea” lui merg mai departe. Așa cum spunea într-o postare pe 27 Noiembrie 2014 :

”În viață luăm multe decizii proaste. Ratăm de multe ori ieșirea potrivită de pe autostradă și ne duce drumul hăt departe. Port un cufăr greoi cu mine de decizii proaste. De asta mă bucur nespus de fiecare hotărâre care se dovedește a fi fost bună. Și ce e viața, dacă nu o împletitură între ele?
Azi sigur voi mai face ceva greșeli care îmi vor fi de folos undeva, cândva, cu cineva, cu altcineva…

Simple ”erwinisme” sau doar o scăpare involuntară scăpare în public a adevăratelor sale intenții? Nu știu. Așa cum nu știu unde sunt cei care îl încurajează în această ”nesupunere civică”. De ce nu sunt alături de el? Să-l ajute, să care o găleată, să țină o bidinea? Măcar o poză, că a ajuns să-și facă selfie la capătul bidinelei! Unde sunteți ”erwiniștii” mei? Pe facebook ”Mântuitorule”!

Deocamdată atât. Voi reveni cu amanunte interesante despre perioada când acesta a fost consilier local la Codlea și despre relația și interesele lui EA în jurul grupării lui Nicușor Dan.

Pe curând.

 

 

 

 

Comentarii
Loading...