Lui HORIA MIHAIL, cu SOLIDARITATE…

eduard_huidanÎn deschiderea concertului de joi al Filarmonicii din Brașov – un adevărat REGAL – marele pianist HORIA MIHAIL a ținut să spună, în fața unei săli arhipline, cîteva cuvinte care pot constitui debutul unei ample dezbateri despre (in)cultura celor care conduc orașul pe care un mare înaintaș îl dorea UN SALZBURG AL ROMÂNIEI. Un Salzburg și nu un tîrg de la periferia țării (și)  în ceea ce privește investițiile în infrastructura culturală, în cultură, în general. Amintind că, în urmă cu două săptămîni, în cadrul aceluiași superb șir de concerte ale ”PIANULUI CĂLĂTOR”, la Galați, ”oraș muncitoresc”, a subliniat, s-a îmbrăcat în frac, pentru a cînta în premieră pe un pian nou, oferit de comunitate,  HORIA MIHAIL a apărut pe scena cinematografului Patria – un ”progres” de doi bani după concertele de la popota Casei Armatei – îmbrăcat cu o cămașă neagră, în semn de protest față de modul în care autoritățile Brașovului tratează Filarmonica, în special, și restul instituțiilor culturale, la modul general. Horia Mihail a comparat pianul Filarmonicii din Brașov cu un ȚAMBAL – ceea ce, glumind amar, pentru ”scripcarii” care se angajau să repare ”fisurile anale” ale urbei cu asfaltatorii, cei de casă, probabil, cu ”parandărătul” de 10, 20 la sută… poate fi o bucurie de maneliști  – apoi a dezvăluit marile probleme pe care le are această sală, realizată la plezneală și cu mare tam – tam.

flautul_de_aur_repetitii_313Probleme care constituie un chin pentru o orchestră, zic eu, de nivel european.Și am fost la concerte la Berlin, la Viena, la Zurich, la Tokio, Paris, Moscova, Amsterdam etc., asta în paranteză, ca să nu mă obosesc în vreun dialog cu oarece ales sau numit local! Dintre cei cărora le-a trecut prin cap că Brașovul – cu Opera scufundată în mediocritate, ”înțepenită” după niște ani frumoși, cu un teatru provincial,  singurul oraș important, chiar dacă l-au aruncat pe locul 8 în țară, fără o publicație de cultură, cu singurul muzeu de nivel actual pe cale de dispariție, cu altele în pericol de restituire, lipsit de evenimente culturale de rezonanță internațională etc. etc. – ar trebui să candideze la calitatea de Capitală a culturii europene, închipuindu-și că asta ar fi o oportunitate să mai șutească niște bani…

Bani care AU FOST dar s-au dus pe știm cu toții CE ( vezi doar patinoarul, care a costat, o cutie de tablă, mai mult decît superbul, europeanul Teatru de Operetă din București, făcut, la un preț  nesimțit pentru o echipă care joacă într-o competiție de doi bani pe care o și pierde!) și în CE  buzunare. Acum mai vor să cumpere  și CETATEA, tot pe banii noștri, de parcă palatul lui Von Butuza nu le-ar ajunge pentru…paranghelii…

Desigur, o dezbatere despre starea culturii brașovene, în raport cu sfertodocții care răspund, că de asta  au fost aleși sau numiți, de destinele ei este mult mai complexă.Ea se impune însă! HORIA MIHAIL a avut curajul să o deschidă! Cine i se alătură? Căci, pînă la votul din 2016 mai este…Iar DNA – ul se lasă așteptat, deși ”problemele” sînt de notorietate…Iar banii virtual, deocamdată, recuperați, ar fi extrem de utili!

Deocamdată, mulțumesc, HORIA MIHAIL!

Cu solidaritate, Eduard Huidan

Articole din aceeași categorie:

Comments

comments

One thought on “Lui HORIA MIHAIL, cu SOLIDARITATE…

  • Apr 4, 2015 at 8:38 pm
    Permalink

    Uite asa isi ridica unii „traficul” online.Pe imaginea unor oameni de talia pianistului Horia Mihail. Daca jurnalistul este solidar cu acest mare pianist brasovean, mai bine ar face chiar el o plangere la DNA. In plangere sa nu uite si de scaune!

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.