Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

A doua zi de Paști: stropitul fetelor

Obiceiul stropitului se  practica in Transilvania in a doua zi de Paste, iar in Scheii Brasovului este pastrat si transmis mai departe de unul dintre cele sapte grupuri de juni, junii tineri.

A doua zi de Paste, junii tineri, imbracati in costume traditionale, se aduna la Biserica “Sf. Nicolae” din Scheii Brasovului, de unde pleaca spre casele fetelor nemaritate. Ei poarta azi costumul de june, cu palariile impodobite cu panglici tricolore, camasa alba cu creturi pana la genunchi, laibărul și șpențelul.

Junii se vor aduna astăzi, la ora 12.30, în Piața Unirii, de unde vor pleca la casele fetelor pentru a le stropi.

In fruntea alaiului merg lautarii, iar junii incing hore, spun strigaturi si canta tot drumul pana la casele fetelor. Cand ajung la tinerele nemaritate, le stropesc cu parfum. Aici sunt serviti cu oua rosii, vin și prăjituri iar fetele le prind cate o floare la butoniera. Ritualul stropitului se termina seara, dupa ce junii tineri au trecut pe la toate casele fetelor nemaritate.

Tradiţia stropitului a fost adusă de saşi, de unde a fost preluată de maghiari şi apoi de români. Exista credinţa pe vremuri că femeile stropite cu apă, iar în prezent cu parfum, vor fi ca florile, vor avea noroc şi sănătate.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...