Junii invită brașovenii la ”Aruncarea-n țol“

Brașovenii și turiștii sunt invitați vineri, de la ora 17.00,  în Piaţa Unirii (Prund), la „Aruncarea-n ţol”, eveniment realizat de grupul Junilor Tineri.

”Aruncarea-n ţol” face parte din serbările tradiţionale ale Junilor din perioada Săptămanii Luminate, fiind la origine un vechi ritual de confirmare şi de initiere în ceata de feciori. În Vinerea Luminata, Junii Tineri își vor face intrarea în Piaţa Unirii, la orele 17.00, cand vor cânta Troparul Învierii la Crucea Capitanului Ilie Birt. Dupa aceea, vor merge în centrul pieţei, unde vor juca hora Junilor şi  vor îndeplini străvechiul ritual al aruncării buzduganului.

După ce ultimul june a aruncat buzduganul, vătaful si armaşii vor oferi bărbaţilor din public posibilitatea de a arunca buzduganul în fata Bisericii Sfantul Nicolae.

Mai intâi aruncă bărbaţii din comitetele Junilor, apoi junii din public, apoi oricare dintre bărbaţii prezenti care doresc să încerce. După ce au aruncat buzduganul toţi bărbaţii care au dorit să participe la această încercare, junii aduc ţolul în care, rând pe rând, toţi Junii Tineri vor fi aruncaţi spre cer.

”În trecut Junii Tineri se adunau în ziua de Joi din Săptămana Luminata pe pajiştea, numită de şcheieni, la Poalele Dosului, un pic mai jos de stejarul la rădăcina căruia se credea ca a ascuns coroana Ungariei, regele Solomon. Acolo, junii tineri si familiile lor organizau o mare petrecere la care participau brasoveni din tot oraşul, veniti în număr mare atat din Schei si Cetate, căt si din  Braşovechi şi Curmătura. După ce Junii jucau hora şi se întreceau în aruncarea buzduganului, începea o mare petrecere populară. Apoi junii plecau acasă la armaşul mare, unde junii erau aruncaţi în ţol fie în curtea casei, fie în şura. Cei care nu participau la acest vechi ritual, erau aruncaţi în tol a doua zi în Piaţa Prundului (azi Piaţa Unirii)“, a declarat  Alexandru Stănescu, secretar al Uniunii Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi.

Dat fiind caracterul deosebit de spectaculos al acestei sarbatori, organizatorii îi invita pe brasoveni să nu rateze prilejul de a fi  prezenti vineri în numar cat mai mare in Piata Unirii.

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.