Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

326 de ani de la incendiul care a dat numele Bisericii Negre

Biserica Neagră, în germană Die Schwarze Kirche, este unul dintre simbolurile oraşului Braşov fiind biserică parohială a Bisericii Evanghelice din România. Situată în centrul municipiului Braşov, edificiul a fost construit în jurul anului 1380 în stil gotic. Biserica Neagră, iniţial catolică şi cunoscută la începuturi sub numele de Biserica Sfânta Maria (Marienkirche), a fost parţial distrusă de marele incendiu din 21 aprilie 1689. Atunci zidurile ei s-au înegrit și a primit numele actual. Denumirea populară de după incendiu, Biserica Neagră, a fost acceptată oficial de abia în secolul al XIX-lea.
Biserica Neagră este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei, având o lungime de 89 de metri lungime și o lăţime de 38 de metri. În această biserică pot intra aproape 5.000 de persoane. Este o biserică de tip hală în stil gotic târziu, fiind formată din cor, naos și turn. Din lungimea totală a construcției, 31 de metri sunt reprezentați de cor, 42 de metri de naos și 16 metri de baza turnului.

Biserica Neagră se află la o altitudine de 589 m. Biserica Neagră este celebră nu doar prin dimensiunile sale ci și prin alte lucruri: în clopotniță se găseşte cel mai mare clopot din România, un clopot din bronz care cântărește 6 tone. Corul susținut de contraforți exteriori decorați cu edicole care adăpostesc statui de sfinți constituie unul din puținele exemple de acest tip din Transilvania.

Dupa incendiul din 1689, interiorul bisericii a fost reconstruit în stil baroc. Biserica pastreaza fragmente din pictura murala medievala, cristelnita din bronz în stil gotic (1472), trei panouri ale altarului din Feldioara (1495), stranele din secolul al XVIII-lea, orga mare (1839), orga mica (1861) si cea mai importanta colectie de covoare orientale din Europa în afara Turciei.

Biserica a fost restaurata în anii 1937-1944, 1969-1977, 1981-1999.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...