Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Maria Grecea despre ”păcănele”

Urmare a articolului Maria Grecea blochează legislația din domeniul „păcănelelor“,  deputatul Maria Grecea a transmis un comunicat prin care dorește să aducă lămuriri. Redăm integral, dar așteptăm și lămuriri suplimentare despre afacerile cu ”păcănele” pe care le-a avut familia Grecea, conform romaniatv.net.

În data de 26 martie 2015, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a dispus începerea urmăririi penale față de Loteria Română pentru operarea unor aparate de tip slot-machine fără a deține licență pentru acestea. Concret, Loteria a procurat 6.263 de aparate electronice de la Lotrom, care au fost înregistrate pentru un alt joc de noroc—video-loterie-, care este taxat diferit. Astfel, prin operarea acestor aparate în perioada 2003-2014 s-a adus un prejudiciu însemnat bugetului de stat.

Anunțul vine în contextul în care reprezentanții Loteriei au încheiat, în anul 2014, un nou contract cu societatea Novomatic, prin care această societate va opera, în spațiile Loteriei Române, aparate de tip video-loterie. Mai mult decât atât, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, prin intermediul președintelui Odeta Nestor, fost angajat al companiei Metropolis iar mai apoi al Loteriei Române, încearcă insistent să determine o modificare a cadrului legislativ pentru a încadra aparatele de tip video-loterie într-o clasă pentru care nu se vor plăti taxe de acordare a licenței și de exploatare. În acest sens, guvernul Victor-Viorel Ponta a adoptat o Ordonanță de Urgență — OUG92 /2014—în data de 29 decembrie 2014.

Parlamentari ai Partidului Național Liberal au atras atenția, în repetate rânduri, asupra neregulilor de la Loteria Română și de la ONJN, dar și asupra modalității abuzive prin care se urmărește modificarea cadrului legislativ din domeniu. În acest sens, a fost trimisă chiar și o solicitare Instituției Avocatul Poporului, prin care s-a solicitat sesizarea Curții Constituționale a României cu privire la neconstituționalitatea unor prevederi cuprinse în OUG 92 / 2014.

Analizând evenimentele din ultimele zile, ajungem la concluzia că Loteria Română urmărește în continuare să-și protejeze societățile partenere—în cazul de față Novomatic. Modalitatea de lucru este aceeași cu cea din perioada în care s-a lucrat cu societățile grecești: se dorește exploatarea unor aparate de tip slot-machine fără plată taxelor, prin redenumirea acestora și încadrarea lor într-o altă clasă. Este de menționat și Decizia nr. 134 a Consiliului Concurenței, care a constatat faptul că videoloteria este joc de noroc de tip slot-machine și se desfășoară pe o piață concurențială pe care sunt prezente ambele tipuri de joc. În consecință ar fi trebuit ca și pentru acest joc să se plătească taxele prevăzute pentru slot machine, acest aspect fiind clarificat și prin Decizia Consiliului 53/2013.

Dar, de data aceasta, realizând faptul că frauda nu poate fi practicată la nesfârșit, reprezentanții Loteriei, împreună cu președintele ONJN — fost angajat al Loteriei—, încearcă să forțeze schimbarea legislației pentru a încadra aparatele de tip video-loterie în categoria jocurilor de loterie, pentru care Loteria Română are monopol și plătește oricum taxele anuale, deoarece organizează jocul 6 din 49. Legea pentru aprobarea OUG 92/ 2014 se află, în momentul de față, în dezbatere la Camera Deputaților, acolo unde numita Odeta Nestor exercită presiuni asupra membrilor pentru a sprijini modificările pe care le propune.

Practic, asistăm la încercarea guvernului Ponta de a legaliza schemă prin care bugetul de stat a fost fraudat timp de peste 10 ani ! Care ar fi oare interesul domnului Victor-Viorel Ponta de a renunța la sume importante ce pot fi colectate la buget, în favoarea unei societăți cu capital privat ? Să fie oare o modalitate de a stinge o mai veche datorie, sau cei de la PSD s-au hotărât să încerce să legalizeze câteva scheme de furt?

Partidul Național Liberal militează pentru instituirea unor reglementări clare în acest domeniu, care să respecte principiile concurențiale și să asigure protejarea jucătorilor. Este de notorietate cazul recent al celor doi frați din Iași, care s-au sinucis, la interval de câteva zile, din cauza datoriilor acumulate ca urmare a participării la jocuri de noroc. Combaterea ludomaniei trebuie să reprezinte o prioritate în acest moment.

De asemenea, considerăm că organizarea jocurilor de noroc este o activitate care trebuie să fie supusă unui nivel de taxare considerabil din cauza riscurilor pe care le implică. Astfel, dacă se dorește renunțarea la colectarea taxelor pentru aparatele exploatate, considerăm că ar fi mai util dacă s-ar interzice exploatarea aparatelor de tip slot-machine (sau de video-loterie, păcănele, etc) pe teritoriul României. Totodată, atragem atenția asupra riscului de a institui un monopol de stat în domeniul jocurilor de noroc, în favoarea unei societăți cu capital privat.

Referitor la situația actuală de la Loteria Română, salutăm decizia domnului Adrian Manolache, care a ales să-și înainteze demisia, dând astfel dovadă de responsabilitate și decență. Cu această ocazie, o invităm și pe numita Odeta Nestor să urmeze cu demnitate exemplul domnului Manolache și să renunțe la funcția de președinte al ONJN, funcție de care s-a folosit pentru a comite abuzuri. Tot în acest sens, ne exprimăm speranța că angajații, și în special conducătorii Loteriei Române din perioada 2003-2015, vor răspunde penal pentru infracțiunile comise.

Parlamentarii Partidului Național Liberal vor vota pentru respingerea  Ordonanței de Urgență 92/2014.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...