Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

„Noaptea Muzeelor” – între proteste și surprize

Ediția din acest an a „Nopții muzeelor” va fi marcată anul acesta printr-un protest inedit, prin care se dorește aducerea în atenția opinii publice a problemei retrocedării imobilelor în care funcționează muzee sau a obiectivelor de patrimoniu. Astfel, sâmbătă seara, o serie de obiecte de patrimoniu vor fi acoperite cu câte o până albă. De exemplu, la Muzeul de Artă opera lui Nicolae Grigorescu „Convoi de prizonieri turci” nu va putea fi admirată de către vizitatori, iar la „Casa Mureșenilor”, un bust al Silviei Mureșanu va fi și el acoperit cu o pânză albă. La Brașov, atât Muzeul de Artă, cât și cel de Etnografie și cel al Civilizației Urbane (care aparține tot de cel de Etnografie) funcționează în spații revendicate. „Acest mod, vrem să tragem un semnal privind retrocedările, pentru că patrimoniul ne dispare de sub ochi. În România, imobilele în care funcționează 110 de muzee sunt retrocedate, unele dintre ele fiind transformate în sedii de bănci, iar numeroase obiecte de patrimoniu au luat drumul străinătății”, a subliniat directorul Muzeului „Casa Mureșenilor”, Valer Rus.

Și Bastionul Țesătorilor este revendicat

Conducerea muzeelor retrocedate s-a plâns că din această cauză, nici nu se pot face investiții în respectivele imobile. „Anul acesta, a trebuit să înlocuim 250 de țigle, pentru că ploua prin acoperiș, însă orice investiție într-un imobil care nu îți aparține este riscantă”, a explicat directorul Muzeului de Artă, Bartha Árpád.

De asemenea, directorul Muzeului de Istorie Brașov, Nicolae Pepene, a precizat că și Bastionul Țesătorilor este în pericol, după ce Biserica Evanghelică a fost depus o cerere de retrocedare pentru care nu dorește o restituirea în natură, ci o sumă de bani. „În ceea ce privește Casa Sfatului, în care funcționează Muzeul Județean de Istorie, suntem în discuții avansate cu Primăria Brașov pentru a o prelua în administrare. Cred că în scurt timp vom rezolva situația juridică a terenului, astfel încât să putem accesa fonduri pentru efectuarea unor lucrări la acest obiectiv”, a spus Pepene.

Ce a pregătit Brașovul pentru „Noaptea Muzeelor”

„Noaptea Muzeelor” se va desfășura pe 16 mai, între orele 18.00 și 24.00, iar brașovenii vor putea vizita în acest interval  Muzeul de Istorie Brașov, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Artă, Muzeul „Prima Școală” Românească și Muzeul „Casa Mureșenilor”. La Muzeul de Istorie intrarea va fi gratuită, iar la celelalte, adulții vor achita taxe modice.

Cu această ocazie, vor fi organizate și diverse activități interactive, de exemplu, Muzeul Civilizației Urbane va organiza în Piața Sfatului o prezentare a dansului Romana, dar și o demonstrație interactivă de aeromodelism. În Parcul Nicolae Titulescu se vor desfășura mai multe evenimente organizate de Muzeul de Artă și de cel de Etnografie. De asemenea, în Piața Sfatului, vor mai fi concerte, iar  studenții Universității Transilvania vor interpreta rolurile membrilor familiei Mureșenilor.

Brașovenii vor avea partea și de alte surprize. La Muzeul de Etnografie va fi adusă o expoziție LEGO, unde vor fi reproduse decoruri rurale, iar la Muzeul de Istorie, în sala expozițiilor temporare, vor fi proiectate filme din colecția Arhivelor Naționale, „o istorie în imagini a Brașovului”, după cum a precizat directorul muzeului, Nicolae Pepene. Și la Muzeul Casa Ștefan Baciu se va desfășura un eveniment interactiv, „Din culisele teatrului” și va fi o sesiune de premiere a participanților la concursul de poezie hip-hop. Nu în ultimul rând, și Prima Școală Românească are o ofertă pentru „Noaptea Muzeelor”. „Este posibil să fie deschis paraclisul de Nord, unde poate fi admirată singura frescă din România ce prezintă  scena completă a apocalipsei, dar și paraclisul de Sud, unde este înmormântată fiica lui Constantin Brâncoveanu”, a precizat pr. prof. Vasile Oltean.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...