Suprafețele cultivate de cartofi sunt în scădere.

Ioan Benea, fost președinte al Federației Naționale a Cartofului, a decis să păstreze culturi de cartofi anul acesta pe doar 50 de hectare din cele 750 pe care le administrează. „Am luat această decizie deoarece în România se importă prea mult cartof, iar noi, fermierii, avem multe pierderi din cauza aceasta. Nici nu mai merită, dacă am ajuns să îl vindem cu 20 – 35 de bani kilogramul în condițiile în care trebuie să lucrezi 365 de zile pe an”, a explicat fermierul brașovean.
Pe 47 de hectare, Benea s-a decis să cultive soia. „Înainte de 1989 mâncam soia forțat, iar acum se plătesc bani buni să mănânci soia. Costurile sunt de până în 2.500 de lei pe hectar, iar prețul unui kilogram este de 1,20 – 1,50 de lei”, a mai spus sursa citată. „Costurile la cartofi sunt de 10 ori mai mari decât la grâu, la rapiţă, la porumb şi aproape chiar şi faţă de soia”, mai explică fermierul.
În rest, Benea a mai cultivat grâu pe 300 de hectare, rapiță pe 160 de hectare șI porumb pe 220 de hectare.
Germanul Christian Rote, care administrează 200 de hectare de teren în județul Brașov, a fost cel care a dat trendul cultivării de soia în județ. „Anul trecut am fost primii şi singurii care am cultivat soia în regiune. Toţi au râs de noi”, spune Rote.
În total, în judeţul Braşov sunt aproximativ 700 de hectare cultivate cu soia.

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.