Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Festivalul Păstrăvului Făgărășean editia I – mai 2015

În Ţara Făgăraşului istoria păstrăvului este cel mai bine aşezată în timp şi spaţiu. Sunt câteva sate în care „s-a cultivat” o adevărată grijă pentru creșterea acestuia . Țara Făgărașului este raiul păstrăvului, de aceea, se găsesc mai multe păstrăvării, care sunt deținute de proprietari privați sau de firme din zonă. Crescătorii de pește de pe Valea Dejanilor, Breaza, Sâmbăta de Sus, Viștișoara, Berivoi, nu au ca unic scop profitul obținut din vânzarea de păstrăv.

Ei se preocupă și să repopuleze apele zonei cu specii valoroase. În aceste locuri, păstrăvăriile fac parte și din structuri complexe, cu pensiuni și restaurante. Deci peștele se poate și mânca, dar și prinde. Și dacă prinsul nu este suficient, unii proprietari te vor lăsa chiar să participi la pregătirea păstrăvului.

După cum veți afla dacă veți merge în aceste pitorești împrejurimi, multe sunt bunătățile care se pot pregăti cu nobilul păstrăv. De exemplu, păstrăv trecut prin făină și rumenit cu unt, cu garnitură de mămăligă și mujdei cu busuioc. La fel de gustos este și păstrăvul cu smântână acrișoară, cel cu ciuperci sau în saramură.

Și pentru a simți aceste gusturi mai aproape, în luna mai ați avut  o provocare alăturându-vă la cea mai mare sărbătoare a peștelui din județul Brașov și din Țara Făgărașului- Festivalul Păstrăvului Făgărășean. Optsprezece grupuri de tineri şi bătrâni, laolaltă, au făcut parada portului popular din toate comunele din Ţara Făgăraşului, concursuri de pescuit, dar şi repopularea râului Sâmbăta şi ecologizarea acestuia, show-uri gastronomice cu bucătari celebri gătind pentru dumneavoastră un delicios borș de pește, prezentări de tehnologii de ultimă oră în domeniul pisciculturii, etc.

Festivalul a fost organizat la prima sa ediție la Complex Mănăstirea Brâncoveanu Sâmbăta de Sus, în perioada 22-24 mai 2015.

Credem că in acest moment toate cuvintele sunt de prisos.

Multumiri tuturor colaboratorilor care au pus umarul la acest prim succes al festivalului !

Primaria Sâmbăta de Sus- primar Vasile Andreias, Hotel Poiana Izvorului, Pensiunea Mountain King, Pensiunea Montana, Pensiunea Caprioara, Hotel Floarea Reginei, Pensiunea Caprioara Lisa, ACEEA, Iulia Dragut, Radu Zarnescu, Sorin Berar, Marcel Iorga, Cristian Păpușoiu, Andu Miron, Marian Moscaliuc, Attila Fullop, Balog Alexandru,Alexandru Petrescu, Rares Petrescu, Dan Vaju Dan, Bogdan Ungureanu , Razvan Boaca, Guerrilla Cooking, Televiziunea Făgăraș, Televizunea TV-h, Travel Mix, Mihai Giuritan, Fundatia Culturala Negru Voda, Florentin Olteanu, Maria BalanGabriel Vaju.

Daca am uitat pe cineva , revin si completez.

Foto – Cosmin NEAG – AICI

Adrian NEAG – membru ACEEA – corespondent Gazeta Brasovului

 

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...