Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Arc peste timp, 25 de ani de la Golaniadă

În aceste zile se împlinesc 25 de ani de la unul din cele mai importante evenimente din istoria României postdecembriste, Golaniada din Piața Universității. 

Golaniada, cunoscută și sub denumirile Fenomenul Piața Universității, reprezintă o serie de manifestații în masă petrecute în Piața Universității din București între 22 aprilie și 15 iunie 1990. Cu o durată de 53 de zile și adunând în jur de 50.000 de oameni în fiecare seară, Golaniada este cel mai amplu protest din istoria României și cea mai mare manifestare anticomunistă din Europa de Est, după căderea Cortinei de Fier.

Cea mai mare manifestare anticomunistă din Europa de Est a fost suprimată la ordinul succesorului lui Nicolae Ceaușescu, bolșevicul Ion Iliescu. Iliescu și gașca sa de comuniști a ordonat dispersarea manifestanților din Piața Universității cu orice mijloace, fapt ce a dus la pierderi de vieți omenești, distrugerea sediilor partidelor de opoziție și rănirea a sute de oameni.

În dimineața zilei de 13 iunie 1990, pe la ora 3-4 dimineața, forțele de ordine au distrus corturile celor aflați în Piață și au făcut arestări. Cordoanele de trupe antitero au fost rupte de manifestanți. În jurul orei 9, mai multe grupuri de muncitori de la IMGB au sosit în Piața Universității scandând lozincile: “IMGB face ordine!” și “Moarte intelectualilor!”, “Noi muncim, nu gândim!”.

Mai multe persoane au murit împușcate de forțele de ordine și alte zeci au fost rănite, organizația victimelor mineriadelor afirmă că în acele zile de tristă amintire au murit peste o sută de oameni, însă nici până în ziua de astăzi nu se cunoaște numărul real al victimelor.

În dimineața zilei de 14 iunie minerii conduși de Miron Cozma au fost preluați de angajați ai SRI și a altor servicii secrete și au fost orientați spre punctele nevralgice ale Capitalei.Un grup foarte mare a ocupat Piața Universității, unde au pretins că refac rondurile de flori distruse de corturile manifestanților, pe platoul din fața Teatrului Național. Imediat au pătruns în incinta Facultății de Geologie, unde au ocupat balconul, simbolul libertății de opinie și au devastat o colecție unică în Europa de flori de mină și zăcăminte geologice ca și sediul Ligii Studenților.

O soartă asemănătoare au avut și Facultatea de Litere și cea de Matematică, dar și Institutul de Arhitectură Ion Mincu. Numeroși profesori au fost bătuți, între ei se numără și profesorii de lingvistică Grigore Brâncuș șiPetru Creția, acesta fiind agresat de indivizi care se aflau în posesia fotografiei sale. În zonă, minerii au mai devastat sediile PNȚCD și ale PNL, unde au pretins că au descoperit valută falsă și arme și de unde au furat tot ce se putea fura, inclusiv o stație radio și aparate de birotică.

Liderul studenților Marian Munteanu a fost bătut și aruncat apoi în fântâna de la Universitate. Alți lideri au avut o soartă asemănătoare. Un alt grup a ocupat Televiziunea română, autointitulată liberă. În câteva ore Bucureștiul era complet pacificat și haosul a coborât pe străzile unde puterea era deținută de aceste grupări paramilitare, care colaborau cu Poliția și SRI. Toți intelectualii, persoanele cu barbă, cei îmbrăcați cu haine fistichii au fost bătuti, arestați, urcați în dubele Poliției și interogați la o unitate militară din Măgurele.

La orele prânzului minerii au fost urcați în autobuze și transportați la complexul expozițional Romexpo, unde Ion Iliescu le-a mulțumit pentru ”acțiunea lor vitejească prin care au salvat democrația din România”. Discursul său a fost întâmpinat cu urale. Imediat după aceasta au fost conduși la trenurile care îi așteptau în Gara de Nord, și transportați în Valea Jiului.

Oficial, conform evidenței de la comisiile parlamentare de anchetă, numărul răniților este de 746 iar numărul morților este de șase: patru morți prin împușcare, un decedat în urma unui infarct și o persoană înjunghiată. Viorel Ene, președintele „Asociației Victimelor Mineriadelor”, a declarat că „Există documente, mărturii ale medicilor, ale oamenilor de la cimitirele Domnești și Străulești. Cu toate că am afirmat tot timpul că cifra reală a morților este de peste 100, nimeni nu ne-a contrazis până în prezent și nu a existat nicio poziție oficială împotrivă”.

Efectele dictaturii Iliescu s-au răsfrânt asupra țării noastre pentru o lungă perioadă de timp, chiar pânâ în ziua de astăzi când urmașul său Victor Ponta acționează în același stil bolșevic și amenință cu procese penale cetățenii care îi cer demisia în stradă.

La fel ca și Iliescu, Ponta încearcă să scape de justiție și de poporul care nu dorește să îi mai accepte hoțiile. Iliescu nu a a fost anchetat nici până în ziua de azi pentru evenimentele din 13-15 iunie 1990, deși dosarul Revoluției a fost redeschis. Dosarul zace pe undeva prin sertarele Parchetului Genaral. Totuși cum putem avea încredere că acest dosar va intra pe rol când Parchetul este condus de Tiberiu Nițu, omul de casă al premierului Ponta?

Tiberiu Nițu s-a făcut remarcat pentru faptul că a tras în oameni la revoluție și s-a mândrit cu asta, doar așa a putut primi de la Dan Voinea un certificat de revoluționar și un teren în perioada cât era procuror la Ploiești. 

România a rămas parcă blocată în timp, parcă nimic nu s-a schimbat în Parlamentul României.Securiștii și corupții fac legea! Ei dictează mersul lucrurilor în țara asta și nimic nu le poate sta în cale. Statul român abia acum dă semne că ar ieși din amorțeală și încearcă să șteargă cu buretele răul comis în tot acest timp. Cam așa pot fi descriși cei 25 de ani de tranziție neocomunistă.

Galerie FOTO:

mineriada11mineriada10mineriadamineriada9
mineriada8mineriada3mineriada7mineriada6mineriada5mineriada12mineriada14mineriada16mineriada1mineriada15mineriada4mineriada2Alexandru Matei-PresaLiberă

 

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...