Mihai David și Simina Costan, reținuți în dosarul primarului George Scripcaru

Procurorii DNA Brașov au reținut alte trei persoane în dosarul primarului George Scripcaru, au declarat surse judiciare

Potrivit surselor, printre cei reținuți se află oamenii de afaceri Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, și Simina Costan, care controlează SC BEPCO SRL Ghimbav.

Primarul municipiului Brașov George Scripcaru a fost reținut luni seara, fiind acuzat de luare de mită și abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit — 4 infracțiuni.

Redăm mai jos Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 29 respectiv 30.06.2015, a suspecților:

DAVID MIHAI CIPRIAN și COSTAN SIMINA-MARIANA, administratori ai unei societăți comerciale, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată

POP CĂLIN-SILVIU, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată
– dare de mită,

Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora :

În perioada 2010-2012, inculpatul Scripcaru George, în calitate de primar al Municipiului Brașov în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații Costan Simina, David Mihai Ciprian și o altă persoană, a acționat pentru obținerea de foloase necuvenite (sume de bani și bunuri) prin preluarea activelor, licențelor și activității CET SA de către o societate comercială administrată de aceștia din urmă, înființată în acest scop și care nu dispunea de experiență în domeniu.

Concret, în urma demersurilor întreprinse, inculpatul Scripcaru George și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu și a determinat alți funcționari publici din cadrul Consiliului Local Brașov, precum și din cadrul societăților deținute de acesta, SC CET SA și SC Tetkron SRL, să își îndeplinească de asemenea defectuos atribuțiile de serviciu, consecința fiind adoptarea unor hotărâri și semnarea unor contracte prin care bunurile acestor două societăți au trecut în patrimoniul firmei administrate de ceilalți doi suspecți, subevaluate sau chiar cu titlu gratuit.

În plus, în perioada 2011-2012, a fost achiziționată, în mod nelegal, energie termică produsă de firma administrată de cei trei oameni de afaceri, peste necesarul populației.

Consecința a fost prejudicierea primăriei municipiului Brașov cu suma de 24.415.199 lei, care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea respectivă.

În contextul derulării programului „Termoficare 2006 – 2015, căldură și confort” aprobat prin Ordinul MAI nr. 157/2011, cu ocazia derulării achiziției publice „interconexiune rețea de transport apă fierbinte, zona Nord”, în valoare de 6.136.171,18 lei, și ca urmare a urmare a unei înțelegeri prealabile, frauduloase cu Scripcaru George, primarul municipiului Brașov, lucrarea a fost atribuită către o firmă controlată de inculpatul Pop Călin Silviu.

De precizat este faptul că acel contract a fost atribuit în urma unei proceduri formale, în condițiile în care societatea comercială administrată de inculpatul Pop Călin Silviu nu era autorizată să facă astfel de lucrări, firma respectivă fiind de altfel singurul participant la licitația desfășurată în acest sens.

Mai mult, angajații SC Tetkron SRL au predat amplasamentul lucrării încă din luna septembrie 2011, deși contractul s-a încheiat abia în luna octombrie 2011.
În schimbul atribuirii acestei lucrări, inculpatul Scripcaru George i-a pretins omului de afaceri ca o parte din banii primiți în mod necuvenit de la Primăria Brașov (aproximativ 100.000 euro), să fie utilizați de acesta din urmă pentru cumpărarea de materiale electorale (pixuri, brichete etc.) și pentru achiziționarea a aproximativ 2.000 de pachete cu alimente, în cadrul campaniei pentru alegerile locale din anul 2012.

Cu ocazia auditului financiar pentru anul 2014, auditorii Curții de Conturi, verificând relația comercială desfășurată de Primăria Municipiului Brașov cu firma lui Pop Călin Silviu, au constatat că beneficiarul Primăria Brașov a achitat constructorului nejustificat 1.914.926,15 lei, sumă ce reprezintă prejudiciu pentru municipiul Brașov și un folos necuvenit pentru societatea respectivă.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpaților Pop Călin-Silviu, David Mihai Ciprian și Costan Simina-Mariana li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

David Mihai Ciprian și Costan Simina-Mariana sunt prezentați, la data de 30 iunie 2015, la Curtea de Apel Brașov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Față de Pop Călin-Silviu s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu începere de la data de 30 iunie 2015.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Articole din aceeași categorie:

Comments

comments

Leave a Reply