Blockbusterul verii: leșul afacerii Tractorul Brașov

Am încercat să merg la mall Coresi la film. 7 case, 3 deschise, coadă de 30 de persoane în fața fiecăreia. Mult bătut pasul pe loc ca la careu în `87. Multă grabă în slow motion. Las că vin data viitoare. Ies. Parcarea plină de cetățeni care înaintează cu mașinuțele lor luând în piept săgețile care arată sensul. Nicio grabă, nicio treabă, nici cea mai mică neliniște în fața încălcării regulilor de circulație. Relaxare de Ardeal.

Care Ardeal? Că e plin de moldoveni aici, aduși să lucreze la Tractoru, Rulmentu, Steagu, Metrom. Aici unde a parcat nenea ăsta pe bordură deși avea la 10 metri un spațiu gol, a fost o secție de producție. În față, până privirea se izbește de tulpina unui imens turn de apă, se-ntind munții de fier-beton sfărâmat, mușuroaie ridicate de o cârtiță cu ADHD care nu a avut răbdare să sape prea mult pe sub și a simțit nevoia să tot iasă la aer.
Uzina a fost tocată, pisată, sfredelită, crâmpoțită. Nu a mai rămas nimic din ea.

Chiar așa, de ce au închis Tractoru?

Că nu era productivă. Așa au zis. ȘI au trimis niște mii de oameni acasă. Ăștia de vin acum la film, la mall.

Diana e dentistă. Spune că un pacient i-a spus că un egiptean a cumpărat licența de fabricație a tractoarelor de la Tractoru, înainte să pună corbii mâna pe platformă. Și acum egipteanu produce undeva lângă Băicoi și exportă la el în țară tractoare.

Deci de ce a murit Tractoru?

Pe 1 iulie, zice presa, au plecat spre Egipt primele tractoare produse sub licența UTB. Articolul din Adevărul pe care îl găsiți cu totul aici http://adevarul.ro/locale/brasov/primul-lot-tractoare-licenta-brasov-pleaca-egipt-1_55943ecacfbe376e35c480f2/index.html, zice că:
”După lichidarea uzinei UTB SA, fostul director Titu Şerban a cumpărat licenţa de fabricaţie a tractorului U 650 de la Flavius Investiţii, compania care a cumpărat activele fostei societăţi de stat, precum şi utilaje sau matriţe. Aşa a început aventura reluării fabricaţiei de tractoare româneşti. Mai întâi, afacerea s-a derulat la Braşov, într-o hală din fosta fabrică de autocamioane. Costurile ridicate, însă, l-au determinat pe Titu Şerban să plece de la Braşov şi a mutat producţia la Băicoi (Prahova), unde a cumpărat o hală de la societatea TSH. În 2014, când TSH a dat faliment, omul de afaceri braşovean a cumpărat şi restul activelor societăţii, cu tot cu maşini-unelte (strunguri, freze, prese), pe care le foloseşte acum în fluxul de producţie. Fabrica funcţionează într-o hală de 6.600 de metri pătraţi, are 65 de angajaţi, iar cifra de afaceri de anul trecut s-a ridicat la 1,5 milioane de euro. Pentru acest an, însă, conducerea companiei estimează ca cifra de afaceri să fie mult mai mare, de circa 5 milioane de euro. Muncitorii lucrează în două schimburi, dar, pentru noile contracte, se face deja selecţie de personal, astfel că se va trece la lucrul în trei schimburi. Au început cu piese de schimb.”

Fraților, eu nu înțeleg. Adică ăștia bagă ditamai uzina în lichidare, vin unii și fac mall și cartier, de parcă numai acolo, pe platforma aia industrială puteai să ridici un mall, că doar acolo, dedesubt ,sunt rezerve uriașe de cocălăreala, Coca-Cola, țoale, cartofi prăjiți și blockbustere și trebuia să forezi până la rezervele ăstea și deci nu puteai să faci mall 2 kilometri mai încolo. Și nenea ăsta, directorul salvator care, iată, continuă să producă tractoare și este elogiat de presă pentru eficiența lui, cumpără licența de producție taman cind se inchide uzina unde e director și, ce să vezi, are și piață de desfacere și tot ce trebuie și din 2008 își deschide firma asta care se cheamă Tractorul U 650 Brasov și face bani.

Și eu trebuie să mă bucur că există români ingenioși care salvează branduri românești. De fapt, nici măcar nu le salvează. Căci Titu Șerban a frecat cu smicele de măr tractoru decedat și l-a tras ca Isus pe Lazăr din ghearele morții. Renașterea unui brand.

Băi băieți, noi oare suntem normali?

Adică niște mii de oameni au rămas fără muncă, domnul ăsta și-a făcut prăvălie și, cu licența de tractoare, acum face bani. Deși dacă te uiți la bilanțul depus la ministeru finanțelor, tare s-a mai chinuit dumnealui. În 2009 avea datorii de 3.537.823 lei și pierdere de 273.898 lei. În 2010 cresc datoriile la 4.168.171 și pierderile și ele sunt de 496.404. 2011 îl găsește pe domnu Șerban cu datorii de 5.708.586 și cu pierdere de 574.121. Noroc cu 2012, an bun căci datoria societății scade la numai 5.157.309 (cu vreo 550.000 de lei) și și pierderile sunt mai mici, de numai 322.746. Mai am un 2013 cu datoria societății la 5.039.407 și pierderi de 261.965 și 2014 cu un nou salt în datorie care ajunge la 5.632.439 și o nouă adâncire a piederilor la 411.014.

De ce vă spun toate astea? Pentru că domnu Titu care a fost directoru Tractoru și a cumpărat licența pentru Tractoare UTB în 2007 și și-a făcut firmă în 2008, nu a plătit niciodată până acuși vreun bănuț impozit pe profit, că doar nu a avut sărăcuțu, că a avut pierderi peste pierderi, deși, zice dumnealui în articolul elogios de pe 1 iulie, piesele de schimb pentru tractoare au căutare mai dihai că pozele cu Răduleasca goală.

Și ce-i cu datoria aia cu care a început fabrica și cât a costat licența și oare cum a fost obținută? Puteam să licitez și eu să o cumpăr? A fost o licitație publică? Ăia de la Flavus SRL când au vândut licența… de fapt când au vândut licența? În ce an?

Chinuindu-mă să îi dau de cap, mă pierd într-un ghem de declarații dubioase. Căci iată că presa scrie în noiembrie 2008 (tot articolul aici http://www.recolta.eu/arhiva/roman-brasov-cumparat-licenta-842.html) că Ioan Neculaie, nenea cu Roman SA este cel care a luat licența. ”Omul de afaceri Ioan Neculaie, cel care controlează societatea Roman SA, a declarat zilele trecute, la lansarea primului tractor realizat de uzina de autocamioane, că licenţa de fabricare a tractorului U650 a fost cumpărată de la „cei care o deţineau”

Articolul continuă:

”Compania care a cumpărat activele societăţii – Flavus Investiţii SRL – a achiziţionat şi licenţele de fabricaţie a tractoarelor, deoarece intenţionează să se asocieze cu un important producător asiatic în vederea continuării procesului de producţie tractoare pe o suprafaţă de aproximativ 25 de hectare. Cei de la Flavus au recunoscut că au vândut licenţa pentru fabricarea tractorului U650 unei companii din Egipt, numele acesteia şi valoarea tranzacţiei fiind, însă, confidenţiale.

„Singurul contract pe tractoare semnat de Flavus Investiţii este o licenţă de fabricare şi comercializare numai pentru tractorul U650, şi numai pentru piaţă egipteană. Tractorul U650 este un produs mai vechi, care nu poate fi comercializat în spaţiul Uniunii Europene deoarece nu mai respectă normele de poluare. Înţelegem că firma egipteană care a preluat această licenţă pentru Egipt a contractat Roman pentru fabricarea anumitor componente”, au declarat reprezentanţii Flavus Investiţii.”
Mai devreme, pe un alt site, Nicolae Popa spunea că în spatele lui Flavus Investitiții e chiar mustața lui Țiriac.
http://www.bursa.ro/lichidarea-voluntara-este-lichidata-politic-afacerea-tractorul-se-muta-in-justitie-12938&s=print&sr=articol&id_articol=12938.html

Băăăăăi frățiorilor, băăăi surioarelor, cineva a făcut căcuță în țeava de eșapament a tractorului U 650 și noi ăștia, pasivii, tragem aer în piept și ne întrebăm de ce miroase a fecale. De fapt nu ne întrebăm. Noi scriem articole vesele despre primele tractoare U650 care merg în Egipt și noi suntem bucuroși că poporul egiptean va avea cu ce să își cultive ogoarele.

Purceaua e moartă și îngropată. 2000 de oameni au fost trimiși acasă mestecând niscaiva salarii date ca să le închidă gura iar niște băieți au făcut banul gros, fără să plătească un șfanț lu bugetu, ăla de e oricum rupt vai steaua lui.

În loc să cădem pe spate în fața renașterii brandului care nu a crăpat niciodată, doar a fost pitit la debara pentru 1 an juma, hai să punem mâna pe lopeți și să dezgropăm leșul afacerii Tractorul. Oricum la film nu putem să intrăm. Că e coadă.

Raluca FEHER

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.